Bengt Rydén: ”Förtroendet för Barnevik rubbat”
“Percy Barnevik har ju varit en viktig förespråkare för rimlighet och måttfullhet i sådana här sammanghang och att sådana här frågor ska skötas på ett professsionellt sätt. Att det här nu kommer fram är mycket bekymrande och demoraliserande”, säger Bengt Rydén.
Som börschef under nästan två decennier har han följt den svenska börsen och dess profiler på nära håll, inklusive Percy Barnevik. “Jag blir upprörd. Förtroendet för Percy Barnevik som person är naturligtvis rubbat. Man måste i fortsättningen fråga sig vem man kan lita på”, säger han.
Han är oroad över vad Barnevikaffären och andra skandaler kan få för konsekvenser.
“Det stör mig. Det här är ytterligare ett uttryck för att vi enligt min mening befinner oss nära en slags finansiell systemkris. Det har varit för många spektakulära affärer att det kan rubba det breda förtroendet för aktiemarknaden och det finansiella systemet. Man behöver bara säga Enron så förstår man” säger Bengt Rydén.
Han menar att bolagens ägare i allt för många fall visat sig vara för passiva och inte ha tillräcklig kontroll över den verkställande ledningen.
“Ledningen har helt enkelt snott åt sig för mycket av ägarnas pengar. Det är ett klassiskt problem i ekonomisk teori”, säger han.
En orsak kan vara det ökande inslaget av fonder och försäkringsbolag som ägare, menar han.
Ansvaret faller på styrelsen, enligt Bengt Rydén, men han påpekar att mycket kring Barnevikaffären fortfarande är oklart, tillexempel hur summorna som angetts räknats fram, vem som beslutade om avtalen och Barneviks egen roll.
“Man kan bara uppmana till öppenhet i sådana här frågor. Det kommer alltid fram förr eller senare. Genom att vara proaktiv kan man undvika det som sker nu”, säger han.
Att det här dyker upp i just ABB, är ingen slump. Bengt Rydén kallar det för “en import av amerikanska ersättningsnivåer och en schweizisk brist på genomlysning”.
Som bolag med schweziskt säte men med parallelnotering på andra börser som Stockholm och New York, omfattas inte ABB av de svenska och amerikanska börsernar mycket mer långtgående krav på öppenhet.
Bengt Rydén är också ordförande i börsens bolagskommitté som bland annat godkänner företag som ansöker om notering. När ABB för ett par år sedan slogs ihop till ett gemensamt bolag var frågan uppe till diskussion.
“Praxis är att bolagen med en annan primärnotering får dispens. Information om pensionsavtal och förmåner har tidigare inte ansetts som nödvändigt för att bedöma ett företags resultat och ställning. Men storleken på beloppen i det här fallet aktualiserar frågan är om det kanske är nödvändigt. Det bör vi ta upp till diskussion”, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.