Bemanningsföretagen: Stark bransch går mot svårare tider
“Pajas på timlön”, sjöng Moneybrother år 2006 om att jobba på bemanningsföretag. Men redan då var den bilden förlegad. På Affärsvärldens och Ahréns Snabbväxarlista finns i år inte mindre än sju bemanningsföretag.
– Branschen har blivit mogen. De här frågorna har flyttat upp i styrelserummet och fått väldig strategisk vikt när man planerar framtiden i företag som behöver en viss flexibilitet bland sin personal, säger Johan Skarborg, vd för Academic Work, plats 16 på listan.
Academic Work hyr ut studenter och unga akademiker. Bolaget är aktivt i Norden och Tyskland.
Medan de stora bolagen Manpower och Adecco är breda har bemanningsföretagen på Snabbväxarlistan nischat sig. Tre av de sju bolagen på listan tror att omsättningen ökar i år – trots krisen.
– Totalt sett så går vår bransch ner på alla områden och även vi går tillbaka i Sverige, men eftersom vi verkar på en internationell marknad så växer vi totalt inom koncernen, säger Johan Skarborg.
Lika optimistisk är Tobias Lindfors, vd för och medgrundare av Studentconsulting, som toppar listan för andra året i rad med en omsättningstillväxt på 120 procent på sju år.
– Vi ökade omsättningen 5 procent första kvartalet medan bemanningsbranschen som helhet föll 20 procent. Vi kommer att öka i år, för andra och tredje kvartalen, då sommaren infaller, är våra bästa, säger han.
Bolaget hyr ut studenter och andra unga i Sverige, Norge och Danmark. Totalt sysselsätter företaget 7 000 personer.
Även kunder som drar ned egen personal behöver nämligen extra personal för att klara arbetstoppar.
– Dessutom skickar vi svenska ungdomar till Norge där arbetslösheten är låg, säger han.
Planerna på etablering i Tyskland fick dock skrinläggas på grund av krisen, i stället blir Finland nästa land.
Även Sale Nordic, på plats 20, tror på ett starkt 2009 för själva bemanningssidan medan hela koncernens omsättning förväntas stå stilla. Koncernen sysslar även med rekrytering och reklam.
– Vi jobbar med långtidskontrakt. Våra längsta bemanningsuppdrag har varat i upp till sju års tid, säger Joakim Gavelin, vd för bemanningsdelen.
Tre bemanningsföretag på listan – Tranpenad, Uniflex och Industriqompetens – tror på minskad omsättning i år, inte konstigt kanske med tanke på vilka nischer de valt.
Tranpenad, plats 13 på listan, koncentrerar sig främst på logistik, industri och bygg. Trots den förväntade omsättningsminskningen låter vd Tomas Hulth optimistisk.
– Nu har vi lite mindre företag chans att ta marknadsandelar. Nu har inköparna tid att lyssna och företagen blir mer kreativa i att flytta fasta kostnader till rörliga. Vi sitter i väldigt många stora uppdrag som vi inte hade innan, men man får ta på boxningshandskarna. Det var blodbad i höstas, men liket lever, säger han.
Uniflex, plats 39 på listan, är inriktad på fordonsindustri, verkstadsindustri och underleverantörer till fordonsindustrin – en inte så lysande kombination just nu.
Bolaget har minskat personalen med 1 000 personer till 2 400 personer och första kvartalet i år tappade det 40 procent av omsättningen.
– Vi kommer att tappa en hel del omsättning, men vi har en väldigt flexibel kostnadsmassa och en väldigt stark balansräkning, så vi kommer ändå att göra en liten vinst i år, säger vd Jan Bengtsson.
Monica Oldenstedt, vd för Industriqompetens på plats 82, är helt nischad mot industrin.
– Vi har flyttat över folk från industrisektorn till energisektorn och därmed har vi kunnat hålla de flesta i gång i alla fall, säger hon.
– Man får inte glömma att bemanningsbranschen kommit till för skapa den flexibilitet som konjunktursvängningarna kräver. Vi försöker göra så att den enskilda individen inte tappar den trygghet som en anställning ger, säger hon.
På plats 23 på listan finns Meritmind, som hyr ut kvalificerade ekonomer och även sysslar med rekrytering. Bolaget vill inte spå hur året blir.
– I dessa kristider kan behovet av kvalificerade ekonomer snarare öka än minska, säger ekonomichef Jan-Åke Östlund, som dock medger att konkurrensen ökar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.