Bellpals oklara budgivare: Spekulanten känner inte till bolaget

Teknikbolaget Bellpal har två gånger sedan i somras gått ut med att det finns uppköpsintresse från USA-aktörer för bolagets fallalgoritm för smartklockor. Den senaste motparten uppger att man är representant för ett annat företag medan den första säger sig aldrig haft kontakt med Bellpal – eller ens veta vad bolaget gör, visar Afv:s granskning.
Bellpals oklara budgivare: Spekulanten känner inte till bolaget - ballpal1
Bellpals alarmklockor med inbyggd falldetektion riktar sig bland annat till äldreboenden.  Illustration: Hans von Corswant

Den 4 september gick NGM-noterade Bellpal Holding ut med ett pressmeddelande med rubriken “BellPal Holding AB har ingått en avsiktsförklaring om försäljning av rörelsen till amerikanska Citta Strategy Group LLC för en köpeskilling om 15 miljoner USD”.

Nettoköpeskillingen, för dotterbolaget Bellpal AB, uppgavs motsvara 2,60 kronor per aktie i Bellpal Holding, 90% över stängningskursen föregående handelsdag. Pressmeddelandet lyfte aktien med som mest nära 50% innan den föll tillbaka och stängde på minus.

Carl Haggerty, som enligt Citta Strategys hemsida är chef för firmans verksamhet i New York, uppger dock att Citta Strategy inte är köparen utan representerar ett annat företag.

“Vi representerar köparen vilket framgår tydligt”, skriver han i ett meddelande.

För kommunikation kring affären hänvisar Carl Haggerty till Bellpals styrelseledamot och chef för legala frågor Mathias Blomberg, som säger att pressmeddelandet från Bellpal är korrekt vad gäller motparten i avtalet.

“Parterna i LOI:t (avsiktsförklaringen) är Citta Strategy och Bellpal. Något annat vore direkt vilseledande”, säger Mathias Blomberg till Afv. I den mån det finns någon annan köpare i slutänden är det en fråga för Citta Strategy, säger han.

Spekulanten vet inte vad bolaget gör

Den 19 juni rusade Bellpals aktie med drygt 40% på nyheten att den amerikanska finansfirman Clearbrook “uttryckt ett seriöst konkret intresse” att köpa Bellpals produktkatalog med dess fallalgoritmteknik. Planen var att en affär skulle vara klar senast den 18 augusti.

Elliott Wislar.

Clearbrooks grundare och VD Elliott Wislar, som Bellpal refererade till i sitt pressmeddelande, säger till Afv att han inte haft någon kontakt med Bellpal, inte vet vad bolaget gör och att det aldrig funnits någon avsikt från Clearbrooks sida att göra en investering.

Clearbrook omnämndes i ett VD-brev från Bellpal i slutet av juni där det talades om ett uppstartsmöte följande vecka, men därefter har Bellpal inte uttalat sig om Clearbrook.

Finns inte i något register

Vad gäller den senaste motparten har Afv inte kunnat hitta Citta Strategy i något företagsregister. Bolaget har inte någon sida på Linkedin och hemsidan registrerades den 14 juli. Personen som anges vara VD och grundare för Citta är en advokat som enligt medieuppgifter förbjudits att verka som advokat i staten New York i ett och ett halvt år från och med juli förra året.

Enligt Bellpals pressmeddelande är en första betalning om 1,5 miljoner dollar juridiskt bindande. Den ska betalas senast tre dagar efter den bolagsstämma i Bellpal som ska godkänna affären den 11 oktober.

“Därtill kommer köparen att färdigställa och inge en ansökan om finansieringsstöd enligt EB5, en form av investeringsprogram för att skapa arbetstillfällen i USA, till de berörda finansieringsorganen för affärens genomförande”, stod det i pressmeddelandet.

Ingen bankgaranti eller motsvarande säkerhet finns för den första betalningen, uppgav Bellpal.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.