Bellpals missriktade emissioner

Bellpal har i år gjort tre riktade emissioner som mer än dubblat antalet aktier och kraftigt spätt ut befintliga aktieägare. Motivet har varit likviditetsbehov. Fortfarande har dock två av Bellpals dotterbolag skulder hos Kronofogden på totalt omkring 1 miljon kronor.
Bellpals missriktade emissioner - bellpal3
Illustration: Hans von Corswant

Den 31 juli meddelade Bellpal om den senaste och största riktade emissionen – 13,3 miljoner nya aktier motsvarande 16,1 miljoner kronor. Bellpal skrev att 9,6 miljoner kronor betalas kontant och att 6,5 miljoner avsåg kvittning av leverantörsskulder. I ett styrelsemötesprotokoll daterat samma dag står att hela beloppet avsåg kvittning.

“Styrelsebesluten är korrekta och pm är också korrekt, eftersom en del av den kontanta delen betalats in strax innan emissionstillfället, och därför blir det rent tekniskt en kvittning. Men det är nya pengar som tillförts bolaget, vilket blir mer korrekt att kommunicera”, förklarar Bellpals tillförordnade VD Per-Håkan Westman de olika skrivningarna i protokoll och pressmeddelanden.

Per-Håkan Westman. Foto: Youtube/Skärmdump

I koncernens balansräkning en månad tidigare fanns 4 miljoner kronor i leverantörsskulder.

Tryckt 29 miljoner nya aktier i år

Den 7 juni skrev Bellpal i ett pressmeddelande om en riktad emission att 3,5 miljoner kronor betalades kontant och 7,73 miljoner var kvittning av leverantörsskulder. Vid utgången av första kvartalet var leverantörsskulderna 8 miljoner kronor. Ett styrelsemötesprotokoll daterat den 31 maj anger det kvittade beloppet till 9,73 miljoner kronor, men här är förklaringen från bolaget alltså densamma.

Inklusive en emission i mars där hela beloppet 6,1 miljoner kronor sades vara kvittningar av leverantörsskulder och andra fordringar har Bellpal tryckt nära 29 miljoner nya aktier i år, majoriteten för kvittning. Det totala antalet aktier är nu omkring 55 miljoner. Marknadsvärdet på bolaget är cirka 60 miljoner kronor.

Det totala värdet som åsatts aktier som använts för kvittning summerar till drygt 20,3 miljoner kronor i pressmeddelandena. Bellpal hade 3 000 kronor i omsättning under första halvåret och rörelsekostnader på 11,6 miljoner kronor varav “övriga externa kostnader” stod för 7,3 miljoner kronor.

PR-konsulter bland tecknarna

På listan över tagare i den senaste emissionen finns Michel Issa och Simon Diaz, två personer som producerar IR- och PR-tjänster för bolag, och deras företag – Michel Issa Invest och Diaz Agency Group. Hur många aktier som respektive tagare fick framgår inte, så det är inte klart hur aktierna för 6,5 miljoner för att täcka leverantörsskulder fördelades.

Bland tagarna finns också ett bolag som beskriver sig som verksamt inom konsultation för försäljning och marknadsföring, företagsinvestering och fastighetsinvestering, och ett bolag där Bellpals förre VD är ordförande. Han slutade som VD för Bellpal Holding av hälsoskäl i slutet av juni, veckan efter att bolaget först signalerat uppköpsintresse från USA. Bolaget sysslar med affärsutveckling och marknadsföring, enligt verksamhetsbeskrivningen. I övrigt finns inga uppenbara leverantörer såvitt Afv kan bedöma.

Låg bakom Aktietjuven

Den 28 juni ägde Michel Issa Invest drygt en halv miljon aktier och Diaz Agency Group knappt 270 000 aktier, enligt ägardatabasen Holdings. Michel Issa ägde också knappt 70 000 aktier privat. I de två tidigare emissionerna offentliggjordes inte vilka aktierna gått till.

Simon Diaz låg bakom det nu övergivna varumärket Aktietjuven med en historia att göra PR för bolag vars aktiekurser senare kapsejsade. Hans företag har bland annat anlitats av det danska cannabisbolaget CS Medica, som Affärsvärlden rapporterade om för lite över ett år sedan. Där skulle kinesiska aktörer investera till en mycket hög premie, något som inte har inträffat.

Läs också: Bellpals oklara budgivare: Spekulanten känner inte till bolaget

Läs också: Bellpals många kopplingar till misskött assistansbolag

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF