”Belåningssituationen är hanterbar”
”Det har inte skett några dramatiska förändringar på senare tid. Vi gör en löpande översyn av belåningen i samspel med vår analysavdelning och överbelåningen har inte ökat något dramatiskt hos oss”, säger Bo Söder, kreditchef på Aragon.
”Vi gjorde en genomgripande översyn under uppgångsfasen förra hösten och vi har inte behövt vidta några åtgärder på grund av kursnedgångarna.”
På Nordiska fondkommission har man märkt en ökning av antalet överbelånade kunder under de senaste två månaderna. Nordiska håller till skillnad från många andra i branschen fast vid den traditionella uppdelningen mellan de olika börslistorna när det gäller den tillåtna belåningsgraden. Aktier på A-listan kan belånas till 70 procent och därefter är skalan fallande.
“Överbelåningen är fortfarande så pass låg så den utgör inte något problem. Går vi tillbaka i tiden och jämför med de börsras som vi sett under 90-talet eller 1987 så kommer det här inte i närheten. Skälet är att belåningsgraden relativt sett är lägre idag”, säger Peter Melbi, vice vd på Nordiska som tycker att den senaste tidens stora kursrörelser i Ericsson och Nokia har ställt till mer problem än volatiliteten i IT-sektorn.
Årets stora kursförändringar kan dock leda till att Nordiska kan komma att förändra sin syn på aktiebelåning. Något beslut har ännu inte fattats.
”Man ska aldrig säga aldrig och det gäller att vara följsam. Vi har under de senaste månaderna diskuterat en annan indelning av aktierna eller behovet av att se över belåningsgraden. Men vi tycker fortfarande att det är mer relevant att utgå från den enskilda kundens portfölj”, säger Peter Melbi.
Det finns få indikationer på marknaden om att antalet tvångsförsäljningar på grund av överbelåning skulle ha ökat som en följd av kursnedgångarna för IT-bolagen. Teletrade rapporterar att tvångsförsäljningar har gjorts vid ett fåtal tillfällen och det gäller också Avanza.
”Vi sänkte belåningsgraden för högvolatila aktier runt årsskiftet. Jag kan inte bedöma hur det hade sett ut utan den åtgärden men vi har haft god kontroll på krediterna med undantag för någon dag då vi genomfört tvångsförsäljningar, men det rör sig bara om en eller två kunder totalt”, säger Per Nordlander vd på Avanza som inte har sett något behov av att förändra rutinerna under höstens nedgångar.
Enligt Per Nordlander ligger andelen Avanza-kunder som belånar aktier stadigt på omkring 15-20 procent av den totala kundstocken. Den enda förändring som märks är att belåningsvolymen minskar något i nedgångstider.
En förklaring till att årets kursras i IT-aktier inte ser ut att ha skapat några större kreditproblem för fondkommissionärerna är att justeringen av belåningsnivåerna i flera fall gjordes redan innan börskurvan vände. Kursfallet under året har också skett gradvis under en längre period. De kunder som legat i riskzonen har därför kunnat varnas innan tvångsförsäljningar blivit nödvändiga.
På Finansinspektionen följer man utvecklingen noggrant. Nya siffror över belåningen av aktier noterade på Stockholmsbörsen väntas bli offentliga inom kort. Vid halvårsskiftet var 1,2 procent av det totala börsvärdet belånat.
”Jämför man med situationen i slutet av 80-talet utgör belåningen en blygsam del. Den är också marginell i relation till de totala börsvärdet. Samtidigt har belåningen i kronor räknat ökat snabbt de senaste två åren och för vissa fondkommissionärer är ökningen extra snabb”, säger Hans Bäckström analytiker på Finansinspektionen.
Han vill inte gå in på vilka bolag det rör sig om men Finansinspektionen för diskussioner med de enskilda fondkommissionärerna för att öka riskmedvetenheten.
”Det gäller att ha rimliga belåningsgrader och göra individuella bedömningar av varje aktie”, säger Hans Bäckström.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.