11 februari 2023 08:16

Beijer Ref-toppen om förvärven: ”Ju större bolag, desto sämre för oss”

Marknaden gav Beijer Ref kalla handen. Men Christopher Norbye såg en attraktiv prislapp och en mogen marknad, när kylgrossisten i december lade vantarna på sitt största förvärv hittills. I en stor intervju med Affärsvärlden berättar VD:n om:
✓ Stora klivet in på USA-marknaden
✓ Förvärvsstrategin
✓ Miljöregleringarna som ska ge Malmöbolaget medvind

Beijer Ref VD:n efter kyliga mottagandet: "Efterfrågan har blivit så hög så snabbt"

Ljudet från studsar av tennisbollar smattrar i det röda gruset. Som gula projektiler flyger de över nätet vid campus i Hammond i Louisiana i USA. Året är 1993 och Christopher Norbye, då 20 år gammal, har precis flyttat till amerikanska södern för att plugga teknik. Björn Borg och McEnroe är de stora idolerna. Efter flera år av träning i tennishallen Fair Play i västra Malmö har han fått ett stipendium för att plugga och spela tennis på heltid i USA.

Åren i USA ska komma till nytta för honom drygt 30 år senare i rollen som VD på Beijer Ref, men det vet han inte om då.

“Jag var ju inte en elitspelare. De som spelar för ett universitet är inte tillräckligt bra för att vara med i eliten, men tillräckligt bra för att kunna utvecklas”, säger han med ett skratt när Affärsvärlden träffar honom på huvudkontoret i Malmö.

Beijer Ref är börsnoterat sedan 1983 och har ett börsvärde på drygt 70 miljarder kronor.

2021 rapporterade bolaget en omsättning på 16,9 miljarder kronor och en Ebitda på 1,8 miljarder kronor. Sedan 2021 är Christopher Norbye VD och styrelseordförande är Kate Swann.

Huvudkontoret ligger i Malmö med 142 dotterbolag som säljer produkter i 42 länder i Europa, Nordamerika, Afrika, Oceanien och Asien.

Christopher Norbye är lite av sinnebilden för en svensk industriell företagsledare. Efter några år på American Express i USA och i London har han jobbat för Sandvik i både Kina och USA, varit VD för ett hälsobolag i London och chef för Assa Abloys verksamhet i Landskrona. Sommaren 2020 kom dock erbjudandet om att leda Beijer Ref, där han kunde kliva in i VD-skorna ett år senare.

Planen var egentligen att flytta till Schweiz för att jobba på Assa Abloys divisionshuvudkontor, men pandemin kom i vägen.

“Vi hade faktiskt redan lägenhet, skola och allting fixat. Men så kom pandemin däremellan och så dök möjligheten upp att stanna i Skåne”, berättar Christopher Norbye.

Från konferensrummet på Beijer refs huvudkontor i Malmö kan man se Stortorget och Turning Torso. Christopher Norbye har varit VD sedan 2021. Foto: Christian Örnberg/BILDBYRÅN

Beijers bokhylla

Den globala koncernen leds från den gamla Apoteket Lejonen-byggnaden vid Stortorget i Malmö. Beijer Refs organisation är starkt decentraliserad, vid huvudkontoret arbetar endast omkring 30 personer.

Sedan december 2020 är riskkapitalbolaget EQT största ägare med nästan 30% av kapitalet. Från konferensrummet på fjärde våningen kan så väl den vridna skyskrapan Turning Torso som delar av Västra hamnen i Malmö beskådas. Beijer Ref har anor från 1866, då de skånska bröderna Gottfried och Lorens Beijer satte upp ett handelsbolag, G&L Beijer, för att köpa och sälja spannmål, kol och järn med Malmö som bas.

Även dagens kontorslokaler andas historia. Längs en av väggarna reser sig en gigantisk bokhylla med alla G&L Beijers gamla böcker från 1800-talet.

Beijer Refs historia sträcker sig tillbaka till 1866, vilket också märks i kontorsmiljön. Kassabäcker från 1800-talet står uppradade i en av korridorerna. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Förvärvsstrategin

Under större delen av 1900-talet antog bolaget många olika skepnader och flera avknoppningar gjordes till bland annat Beijerinvest, Beijer Bygg och Beijer Alma. Men så år 1992 köpte investmentbolaget Skrinet en majoritet i G&L Beijer. I Skrinets portfölj fanns sedan tidigare kylventilationsbolaget Kylma och vid millennieskiftet skapades varumärket Beijer Ref samtidigt som en förvärvsvåg inleddes för att expandera till nya marknader.

Att växa genom förvärv är en central del i Beijer Refs strategi. Något som passar Christopher Norbye.

”Jag kommer från Assa Abloy-hållet och ser hur det industriella konsoliderandet skapar värde, det vill säga att det finns en industriell logik. Så vi utgår från det och tittar sedan på de finansiella aspekterna.”

Han berättar också att Beijer Ref sällan är med i strukturerade säljprocesser. Enligt Christopher Norbye är skälet att bolaget följer marknaden så pass nära och har koll på mindre konkurrenter som kan vara intressanta för ett uppköp.

”Det är klart att det händer att någonting kommer upp som man inte har förväntat sig. Men 80–90% av bolagen vi köper har vi haft med på vår agenda, pratat om på mötet och haft lite diskussioner med i två–tre år”, säger han.

Vid ett förvärv tittar bolagsledningen också på vilken av förgreningarna som förvärvet kan vara intressant för. Beijer Ref består nämligen av tre produktsegment: Kommersiell kyla, som kan vara kylanläggningar i till exempel livsmedelsbutiker; industriell kyla, som är mer för till exempel fabriker och annan produktion; och komfortkyla, ofta benämnt HVAC, vilket är en engelsk akronym för Heating, Ventilation and Air Conditioning. Det vill säga värmepumpar och kylventilation för bostadshus och kontor.

”De senaste tio åren har Beijer Ref fokuserat främst på kommersiell kyla. Där har vi konsoliderat mycket i Europa redan, så det handlar mer om små och kompletterande förvärv. Vi är marknadsledande i hela Europa, Australien och Nya Zeeland”, säger Christopher Norbye.

Norbyes problem

Trots detta kan det ändå hända att bolaget de stöter på problem vid sin expansion. Många av förvärven och dotterbolagen har kvar sina gamla, mer välkända varumärken. Bland förvärven kan nämnas Carriers europeiska frysverksamhet, danska Danfoss, sydafrikanska TecsaReco och amerikanska Heritage Distribution.

Christopher Norbye

Namn: Christopher Robert Alvar Nikolai Norbye.

Född: 6 maj 1973.

Bor: Villa i Ljunghusen, Vellinge.

Gör: VD på Beijer Ref sedan 2021.

Tidigare uppdrag: Olika chefsbefattningar på Assa Abloy, Orchid Orthopedic Solutions, Sandvik samt jobbat för Arthur Andersen Business Consulting och American Express.

Utbildning: MBA från University of Miami, BA från Southeastern Louisiana University.

Kuriosa: Spelade mycket tennis som ung och fick sportstipendium för att spela och studera i USA. Numera spelas det mest padel.

Beijer Refs decentraliserade organisation är en styrka – men också en svaghet i just de fallen, förklarar VD:n.

“Det kan vara så att ingen vet vad Beijer Ref är, då får vi förklara det. Men är det en helt ny marknad är det inte lätt att få till möten. Då är vi tvungna att ta in en broker, som vi sen betalar för när vi får till en deal”, säger Christopher Norbye.

Han berättar att det ofta blir ringar på vattnet när bolag köps. På lägre nivå har de olika ventilationsspelarna bra koll på sina konkurrenter och vet vad som skulle passa med verksamhetet.

”Det sker löpande kontakter. Men sen är förhandlingen ofta ganska bilateral. De vet vad vi köper för och det ska väldigt mycket till för att vi inte ska köpa på det vi kommit överens om. Vi säger att vi bjuder det här, sen går vi igenom siffrorna och sen avslutar vi affären. Så säljarna vet vad de ger sig in på, vilket också gör att det nästan aldrig blir några breda processer”, säger Christopher Norbye.

Planerar ni några förvärv i närtid?

”Absolut, men jag kan inte berätta vilka. Vi har ju alltid en pipeline där vi pratar med kanske 10–15 bolag aktivt. I vissa diskussioner har vi kommit längre och i vissa har vi kommit kortare och sen är det såklart vissa affärer som man inte gör”, fortsätter han.

“När vi gick ut med nyheten om att göra en nyemission hade jag 30–40 samtal på tre dagar med alla våra största ägare. Än så länge har det varit positiv feedback”, säger Christopher Norbye. Foto: Christian Örnberg/BILDBYRÅN

Tillbaka till USA

Härnäst väntar en företrädesemission för Beijer Ref där Citi, Nordea och Handelsbanken agerar rådgivare. Dock var det många som höjde på både ett och två ögonbryn när styrelsen i samband med fjärde kvartalsrapporten föreslog en utdelning på 475 miljoner kronor – samtidigt som bolaget vill ta in pengar.

Från Beijer Refs håll försöker man slå ifrån sig av kritiken med att bolaget följer utdelningspolicyn om att minst 30% av nettovinsten ska delas ut årligen, vilket hade varit detsamma oavsett om emissionen ägt rum eller ej.

Emissionsbeloppet ligger på 14 miljarder kronor, vilket full ut ska finansiera förvärv i USA och annan verksamhet.

“När vi gick ut med nyheten om att göra en nyemission hade jag 30–40 samtal på tre dagar med alla våra största ägare. Än så länge har det varit positiv feedback”, säger Christopher Norbye.

När blir den av?

“Vi har sagt tidigt första halvåret 2023. Det är ett prospekt hos Finansinspektionen som ska ge sitt godkännande och sedan ska det sättas terms efter det. Mer än så kan jag inte säga just nu”, säger Christopher Norbye och fortsätter:

“Efter emissionen kommer vi ha en helt annan skuldsättning och mer utrymme för att driva vår förvärvsagenda i USA”.

I mitten av december kom nyheten att Beijer Ref går in på den amerikanska marknaden genom att köpa Heritage Distribution för drygt 13 miljarder kronor. Kursen föll direkt med 12%, delvis kopplat till att affären skulle finansieras initialt med lån men sedan även med en företrädesemission om 14 miljarder kronor som ska göras i början av 2023.

Säljaren till Heritage är det amerikanska riskkapitalbolaget Gryphon Investors, som under 2021 började köpa upp fyra amerikanska kyl- och värmebolag för att göra en plattform. Heritage i sig liknar Beijer Refs affärsmodell på så sätt att Heritage också har lagerhållning och försäljning av ventilationsprodukter, luftkonditionering samt kyl- och värmeaggregat till kunder som installatörer och återförsäljare.

Beijer Ref är en global koncern med verksamhet på fem kontinenter. På väggen på kontoret hänger klockor som visar tidsskillnaderna. “Fast Heritages huvudkontor ligger i Atlanta, så New York-klockan får vi byta ut”, konstaterar Christopher Norbye.
Foto: Christian Örnberg/BILDBYRÅN

Beijer Ref hade under flera år tittat på möjligheterna att ta sig in på den amerikanska marknaden. Men att bara köpa ett mindre bolag var inte aktuellt. För att expansionen skulle gå bra behövdes en riktig plattform av bolag för att kunna ta klivet.

”Prislappen var bättre idag än den hade varit för ett år sedan”, berättar Christopher Norbye och fortsätter:

”Vi hade tittat på ett antal bolag i USA och anlitat en broker som hjälpte oss att bygga upp ett kontaktnät på den amerikanska marknaden. En broker kommer vi inte att behöva i framtiden, för nu kan förvärv ske eftersom vi finns på plats. I USA hade vi ju ingen och bara för att komma in och få träffa rätt människor behöver man ju hjälp, för man har inte alltid de rätta kontakterna.”

Men kunde inte EQT hjälpa er med det?

”Nej, inte i det här fallet. EQT hade nog kunnat hjälpa mer om det var ett etablerat storbolag eller en marknad vi redan var på. Det vi gillar med USA är också att det är en väldigt fragmenterad marknad med många familjeägda bolag. Så då är det ännu viktigare med relationer. Ju större bolag, desto sämre för oss. Det är lite det mindsetet vi måste ha”, säger Christopher Norbye.

Att det blev just Heritage med huvudkontor i Atlanta i delstaten Georgien är inte en slump. Beijer Refs ledning letade efter bolag i sydöstra USA eftersom temperaturen är högre där och marknaden är så pass mogen. Många av Heritages slutkunder har tidigare köpt anläggningar och aggregat som måste bytas ut, samtidigt som fler och fler människor flyttar söderut.

”De här bolagen växer snabbare i de här regionerna eftersom det är så mycket utbyte av produkter, nästan 95% av businessen handlar om det. I och med att det är varmare så slits produkterna ner mycket snabbare i det klimatet. Det är en bra mix”, säger Christopher Norbye.

15 minuters bilfärd sydost om huvudkontoret ligger Kylma, som är Beijer Refs närmsta dotterbolag, i alla fall rent geografiskt. Där är Anders Persson sedan många år butikschef och rör sig vant mellan butiksytan där kunderna får se de senaste luftkonditioneringsanläggningarna och lagret med olika kopparrör, aggregat och andra reservdelar.
“Det som blivit populärt just nu är de här”, säger Anders Persson och pekar på en av AC-aggregaten på väggen som är beklädd med tyg.
“Det är dels en vässning på de luftpumpar vi har och den är lite mer strömlinjeformad. Sen är det tyg utanpå som kunderna kan byta för att matcha med sina gardiner, soffa eller kuddar i vardagsrummet”, berättar han.
Foto: Christian Örnberg/BILDBYRÅN

Ni är ju ganska konjunkturstabila, men vad gör ni för att parera?

”Vi vidtar inga åtgärder nu eftersom vår konjunktur är så pass bra, men det gäller att vara förberedd. Jag förstår att det finns bolag inom industrin som kanske har svagare efterfrågan nu, men de har starka orderböcker. Vi har ju inte orderböcker direkt, då vi säljer löpande varje dag och det ser positivt ut”, säger han.

Trendkänsligt

Beijer Refs medvind senaste åren har blåsts på av globala trender. Christopher Norbye lyfter själv fram tre faktorer.

Den första är att när temperaturen stiger så ökar också efterfrågan på deras produkter. Den andra är att Europa generellt sett inte haft en så stor penetration av anläggningar för luftkonditionering, vilket driver på efterfrågan av nya produkter som kyler ner under varma dagar. Och sista faktorn är att Beijer Ref med dotterbolag funnits länge, vilket gör att kunderna ofta återkommer för att byta ut sina utslitna aggregat.

Beijer Ref har också mött en ökad efterfrågan på värmepumpar, i och med den pågående elpriskrisen efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

”Efterfrågan på värmepumpar började stiga innan kriget började, men sen har det växt väldigt snabbt. Men precis som andra spelare i den marknaden är det svårt att leverera fullt ut på den starka efterfrågan”, säger Christopher Norbye.

En del av medvinden har varit politisk. Sedan 2015 finns det en EU-reglering om att minska förekomsten av så kallade F-gaser i kylsystem. F-gas innehåller fluor, som har samma effekt på klimatet som koldioxid fast i större omfattning. Många länder har därför börjat fasa ut de äldre kylsystemen och därför satsar Beijer Ref på sin OEM-verksamhet (står för Original Equipment Manufacturer, alltså egen tillverkning), då bolaget har en fabrik utanför Venedig som tillverkar kylsystem för naturvänliga köldmedel.

Förhoppningen är att även amerikanska myndigheter ska fatta beslut om att fasa ut F-gaserna, vilket skulle gynna Beijer Refs amerikanska affär.

Anders Persson berättar att kunderna främst är olika installatörer som kommer till butiken direkt när den öppnar vid klockan 7 på morgonen. Han och kollegornas uppgift är bland annat att hjälpa till så att de får med sig rätt reservdelar, men ibland kommer även privatkunder till butiken för nya AC-aggregat – bland annat Christopher Norbyes föräldrar har själva köpt en Mitsubishi-anläggning till sitt hus.
Foto: Christian Örnberg/BILDBYRÅN

Det finns konkurrenter på hemmaplan för Beijer Ref, även om kundsegmenten kan se delvis olika ut beroende på vem installatören har som slutkund. I Sverige är till exempel Ahlsell en konkurrent men bara inom vissa segment, i USA är Watsco en av konkurrenterna men bara inom vissa områden.

Har ni problem med era leveranskedjor?

”Vi har haft det, men det har blivit bättre. Det är inte så mycket leverantörskedjan som är problemet, utan att efterfrågan nästan exploderat. I Frankrike har man börjat byta ut till värmepumpslösningar, i Holland ska gas förbjudas, i Tyskland fasas värme baserat på gas ut, liksom i Polen. Så det finns inte tillräckligt med produkter för att tillfredsställa den efterfrågan.”

Toshiba är en av Beijer Refs partners och det bolaget öppnade en ny värmepumpsfabrik i Polen förra året, men trots det räcker det inte till.

”Efterfrågan har blivit så hög så snabbt. Nibe, Mitsubishi, Daikin – ja alla ligger två–tre år efter i sina investeringsplaner. Det är tråkigt att det behövdes ett krig för att accelerera omställningen bara”, säger Christopher Norbye, som också lyfter fram de positiva aspekterna av att Europa nu går från gas till eluppvärmning.

”Nu fasas de här skadliga gaserna ut, vilket är bra för CO2. Det blir inte samma utsläpp och det är en lösning som funkar kommersiellt också. De nya systemen är visserligen lite dyrare att sätta in nu, men det är mycket billigare att drifta dem så det tar slutkunden i kapp snabbt”, säger han.

Du har varit VD i drygt ett och ett halvt år, men äger bara drygt 5 374 aktier och är på plats 231 på ägarlistan. Hur kommer det sig?

”Jag tror på vår framtid. Jag har köpt aktier lite löpande men är också väldigt investerad i EQT:s investeringsprogram, som också är i aktierna. Så mycket av mina privata ekonomi, ja majoriteten av mina investeringar ligger i Beijer Ref, men via EQT.”

Christopher Norbye har 100 000 optioner i Beijer Ref och sedan genom EQT:s management participation program 100 000 000 ordinarie aktier och 50 000 000 preferensaktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.