Behåll kronjuvelen!

Finansrörelsen har i nästan 20 år varit en av Aseas och ABB:s starkaste och mest stabila affärer. Den vore synd om den skulle slumpas bort.

Divisionen finansiella tjänster består av de fyra affärsområdena projektägarskap, försäkring, strukturerad finansiering och internbanken (se diagram). Den har haft en avgörande betydelse för ABB:s utveckling ur flera viktiga aspekter.

För det första är finansiella tjänster ABB:s stöttepelare när det gäller att skapa vinster. Så har det varit ända sedan början av 1980-talet då nuvarande SEB-chefen Lars Thunell kom hem från USA till Asea med en färsk avhandling om General Electrics slagkraftiga finansrörelse i bagaget. Percy Barnevik satsade hårt på att öka kapitalproduktiviteten i Asea och här spelade Thunell och dennes mycket självständigt drivna finansrörelse en nyckelroll. Asea och ABB sågs under perioden 1985-1995 som ett referensobjekt för hur ett storföretag skulle sköta sina finanser.

Under slutet av 1990-talet svarade verksamheten för över en fjärdedel av koncernens vinst. Divisionens omsättning utgör bara ett par procent av ABB:s försäljning och sysselsätter endast en procent av personalen. Däremot binder rörelsen en stor del av bolagets kapital. Idag kan närmare 45 procent av balansomslutningen härledas till divisionen.

Ökad kreditsäkerhet

På senare år har guldglansen mattats. Förra året gjorde finansrörelsen en förlust på 32 miljoner dollar. Det beror bland annat på lägre aktiekurser, sjunkande räntor och ökad kreditosäkerhet på finansmarknaden. ABB har också gått ur leasingkontrakt av olika slag för att frigöra kapital, vilket medfört förluster.

ABB:s försäkringsverksamhet drabbades negativt av terrorattacken mot USA. Därför gjordes en avsättning på 48 miljoner dollar för väntade anspråk med hänvisning till händelsen. Den posten kan komma att bli betydligt större. Dessutom redovisades försäkringsförluster på 90 miljoner dollar i ett av dotterbolagen. Även ändrade beräkningsmetoder för försäkringsreserven belastade resultatet med 295 miljoner dollar. Men allt tyder på att detta är extraordinära händelser. Nästa år förväntas divisionen visa rejäla vinster igen.

Det andra argumentet för att inte sälja divisonen är att den stödjer försäljningen. Finansrörelsen är ett viktigt konkurrensmedel när industriverksamhetens dyra produkter ska säljas.

En försäljning av divisionen skulle sannolikt försvåra bolagets tillväxtmöjligheter ytterligare. Det är inte bra då det redan ser ansträngt ut för vd Jörgen Centerman. ABB har lovat att nå en tillväxt på 6 procent om året under perioden 2001 till 2005. Samtidigt ska rörelsemarginalen nå 9-10 procent vid utgången av 2005.

Ger stabilitet

Det tredje argumentet mot att sälja är att verksamheten ger koncernen stabilitet. Centerman har antytt att finansdivisionen kan säljas för att majoriteten av dess affärer har liten beröring med koncernens övriga verksamheter. Detta argument hade dock haft större bärkraft om ABB hade haft en tydlig kärnaffär. Så är inte fallet i dag.

Mot den här bakgrunden är det inte rimligt, och kanske inte heller troligt, att ABB ska sälja hela finansverksamheten. Däremot är vissa delar uppenbarligen till salu. Och sannolikheten för att de ska säljas har säkert ökat i takt med att den finansiella ställningen i bolaget har försvagats.

Ytterligare utförsäljningar är att vänta om bolaget ska lyckas minska nettoskuldsättningen. Målsättningen är ju att minska nettoskulden med ytterligare 1,5 miljarder dollar under 2002. Förra veckan spekulerades det i att den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers ska köpa fastigheter av ABB för 3,5 miljarder kronor. Men enligt uppgift till Affärsvärlden är ingenting klart. ABB hävdar att det fortfarande finns två spekulanter på bolagets svenska fastighetsbestånd och att besked vänta först i maj.

ABB kraftsamlar

Nu flyttas ansvaret för ABB:s finansrörelse till den nytillträdde finansdirektören Peter Voser, som har hämtats från Shell. Samtidigt förs ansvaret för en rad andra finansrelaterade verksamheter (corporate finance, fastighetsaffärer och riskhantering) över till divisionen. Med en stor portion god vilja kan detta tolkas som att ABB kraftsamlar på området.

Men troligare är att manövern innebär att finansverksamheten avlövas. Ett tecken på att ABB sänker ambitionerna inom området är att enhetens mångårige och ansedde chef Jan Roxendahl lämnar koncernen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.