Befintliga ägare växlar upp i Luxbrights nyemission

Röntgenutrustningsbolaget Luxbright har släppt memorandum för sin företrädesemission på 15 Mkr. Befintliga ägare växlar upp och bolaget får sannolikt in kapitalet de behöver.
Befintliga ägare växlar upp i Luxbrights nyemission - Luxbright
Till vänster VD Mats Alm. Källa: Luxbright

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Luxbrights företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 15 Mkr före emissionskostnader på 0,5 Mkr. I samband med det hissade vi en flagga för att aktien handlades ned till teckningskurs.

Det noterades även som en positiv aspekt att Luxbright genomförde en “Offensiv emission” med bra nyheter i ryggen, låg rabatt och en positiv kursutveckling sedan årsskiftet.

Efter en genomgång av bolagets memorandum hissas ingen mer negativ flagga, i stället väljer Emissionsguiden att lyfta ytterligare en positiv aspekt med kapitalanskaffningen.

Befintliga ägare växlar upp

Om de med bäst insyn i bolaget tecknar rejält med aktier så visar det på stark framtidstro. Det är alltså väldigt positivt när befintliga storägare och/eller nyckelpersoner åtar sig att gå in ordentligt i en nyemission.

Flertalet av Luxbrights största ägare – varav somliga även är styrelseledamöter – har valt att teckna sina pro rata-andelar i emissionen. Dessutom har flera av de största ägarna även åtagit sig att investera utöver pro rata. De har alltså ingått teckningsåtaganden utan stöd av teckningsrätter. Det gör att emissionen är säkrad till 97,7% och det finns inga garanter med i bilden.

Om emissionen fulltecknas med stöd av teckningsrätter kommer Luxbright i efterhand genomföra en riktad emission till de storägare som även ingått åtaganden utan teckningsrätter. I sådana fall kan bolaget få in ytterligare 8,5 Mkr. Med tanke på detta råder det inget tvivel om att storägarna i bolaget vill vara med på tåget och öka sitt ägande i Luxbright, vilket är av starkt positivt signalvärde för emissionen.

Det framstår som sannolikt att emissionen antingen fulltecknas eller övertecknas, samt att Luxbright får in det önskade kapitalet, alternativt mer.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Läs även: 

En flagga i Luxbrights företrädesemission

Ingen rabatt när Luxbright ska göra företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.