Befintliga ägare växlar upp i Enzymaticas nyemission

Medicinteknikbolaget Enzymatica har släppt prospektet för sin företrädesemission på 130 Mkr. Emissionsguiden uppmärksammar två positiva aspekter med emissionen.
Befintliga ägare växlar upp i Enzymaticas nyemission - Claus Egstrand Encymatica
VD Claus Egstrand är en av de som åtar sig att investera utöver sin pro rata-andel i Enzymaticas företrädesemission. Foto: Enzymatica

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Enzymaticas företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 130 Mkr före emissionskostnader som ligger på 5 Mkr. I samband med det hissade vi en flagga för “Kapitalbehov i trängt läge”.

Efter en genomgång av bolagets prospekt hissas två positiva flaggor och en ny negativ.

Befintliga ägare växlar upp

Om de med bäst insyn i bolaget tecknar rejält med aktier så visar det på stark framtidstro. Det är alltså väldigt positivt när befintliga storägare och/eller nyckelpersoner åtar sig att gå in ordentligt i en nyemission.

De tre största ägarna i Enzymatica är Håkan Roos, Björn Algkvist samt styrelseledamoten Mats Andersson. Dessa tre personer äger tillsammans 47,1% av bolaget. Dessa tre storägare tecknar sina pro rata-andelar i emissionen. De kommer även via garantiåtaganden värda över 20 Mkr att växla upp sitt ägande i bolaget. Även VD Claus Egstrand tecknar utöver sin pro rata-andel, räknat teckning med och utan teckningsrätter, plus garantiåtagande åtar Egstrand att investera cirka 3,3 Mkr.

Bra villkor

De flesta emissionsvillkor följer en gängse standard. Men ibland sticker något ut på ett positivt sätt och det är då värt att uppmärksamma. Det kan exempelvis handla om oväntat låga emissionskostnader eller storägare som agerar ovanligt generöst.

Emissionskostnaderna landar på blotta 5 Mkr, motsvarande 3,8% av emissionen. Givet storleken på emissionen bedöms det klart positivt att likvid inte behöver ätas upp av ersättningar till garanter eller kostnader för finansiella rådgivare.

Aktien handlas ned till teckningskurs

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Teckningskursen är satt till 1,9 kr per aktie och börskursen föll under den kursen i början av augusti. Sedan dess har kursen repat sig ordentligt och handlas för närvarande till 2,76 kr. Det återstår att se hur kursen utvecklas under teckningsperioden som löper från 28 augusti till 11 september.

Afv har sökt Enzymaticas VD för en kommentar.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market