Baylan: ”Upp till marknaden att avgöra”

Energiminister Ibrahim Baylan (S) hoppas på havs­baserad vindkraft och blocköverskridande samtal. Men vill inte säga hur många reaktorer som ska stängas.

Ibrahim Baylan har en plan. Som energi­minister vill han skapa en energi­kommission ”för blocköverskridande samtal” som det står på regeringens hemsida.

– Kommissionen är viktig för att skapa långsiktiga och stabila lösningar på energiområdet. Just stabiliteten är viktig för industrin och jobben, säger han.

Inbjudan till blocköverskridande samtal har dock stött på patrull. I en debattartikel i tidningen Ny Teknik skriver Folkpartiets partiledare Jan Björklund att samtalen ”blir meningslösa” om Miljöpartiet redan bestämt att lägga ner kärnkraftsreaktorer.

Jan Björklund syftar på miljöminister Åsa Romsons uttalanden om att flera reaktorer ska stängas under den här mandatperioden.

– Det är en bedömning som miljöministern gjort. Men jag har ingen anledning att göra det. Vad jag kan säga är att regeringen inte aktivt kommer att lägga fram förslag i riksdagen om stängningar av några reaktorer, säger Ibrahim Baylan.

– Det är välkänt att en del mindre reaktorer haft lönsamhetsproblem. Men det är upp till marknaden att avgöra om man ska fortsätta.

Han säger att regeringen däremot vill skärpa säkerhetskraven för kärnkraftsverken och att kärnavfallsavgiften ska höjas. Åtgärder som ska genomföras under den här mandatperioden.

Men är det inte problematiskt om till ex­empel Jan Björklund tycker att samtalen är meningslösa?

– Nej, inte alls. Om man bjuder in till blocköverskridande samtal så kommer alla med olika uppfattningar. Det ingår i en förhandling.

Det är inte klart än när kommissionen kan inleda sitt arbete. Ibrahim Baylan säger att det ska ske så fort som möjligt.

– Min och regeringens ingång i dessa samtal är att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering, och att Sverige på sikt ska ha 100 procent förnybar energi.

Är det möjligt?

– Ja, det tror jag. Det händer så mycket på energiteknikområdet. Men jag vill inte ge några årtal. Det är en fråga för kommissionen att titta på. Det är viktigt att göra en ordentlig och saklig analys för de närmaste 30 till 40 åren.

En av de största utmaningarna framöver handlar enligt energiministern om att skapa en trygg energibalans under omställningen till de förnybara energikällorna, alltså att det hela tiden måste råda en balans mellan energiproduktion och energi­användning.

Det är också något som Svenska Kraftnät påpekat. Om Sveriges äldsta reaktorer stänger kommer produktionsunderskottet av energi att öka i södra Sverige. En sådan situation kan inte ”bemästras endast med ökad förbrukarflexibilitet och ökad vindkraftsproduktion” som myndigheten skriver i ett remissvar.

– Vi kommer inte ifrån det faktum att det finns problem med energibalansen vad gäller de förnybara energikällorna. Vi råder inte över vinden och solen.

Han säger att ”det vore bra med ett genombrott” vad gäller lagringsmöjligheterna för förnybar energi.Men han tror också mycket på att jämna ut energianvändningen över dygnet.

– Vi har helt andra möjligheter till smart styrning i dag än tidigare. Tekniken finns men vi har inte tillgodogjort oss den ännu. Det handlar bland annat om möjligheten att styra uppvärmning och ventilation. Det gör att vi kan undvika förbrukningstoppar på morgnar och kvällar.

Ska elcertifikatsystemet utökas?

– Ja. Det installerades av den förra socialdemokratiska regeringen och har vårdats av alliansen. Bara det talar för att det är ett bra system eftersom investerare vill ha en stabilitet. Vi vill utöka systemet.

Miljöpartiet har före valet sagt att all el- och värmeproduktion i Sverige ska vara helt förnybar 2030. Är det något du kan köpa?

– Det vi har kommit överens om i regeringen är att ställa upp ett mål om ökad förnybar elproduktion till 30 TWh till 2020 och att vi ska lägga fast ett mål för 2030.

För att nå det utsatta målet 2020 hoppas Ibrahim Baylan mycket på vindkraften.

– Regeringen kan här underlätta för att processerna ska bli smidigare. Det gäller bland annat konflikter med markägare. Vi tittar också på hur vi kan stödja möjligheterna till havsbaserad vindkraft. Här finns en potential som vi inte utnyttjat, säger han.

Skatterabatt för solel

Den nya regeringen vill att Solcellsägare ska få 60 öre per kWh i skatterabatt för den överskottsel som matas in på elnätet. Taket för avdraget är satt vid 30 000 kilowattimmar per år, vilket motsvarar 18 000 kronor i rabatt.

År 2009 infördes ett ­statligt stöd för att ­installera solceller. I dag kan man få bidrag på upp till 35 procent av kostnaden, eller som mest 1,2 miljoner ­kronor. Nu föreslår ­regeringen att potten ska utökas med 100 miljoner kronor. Summan ska fördelas på de kommande fyra åren.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF