Bayern bäst hemma

Den bayerska framgångssagan ska bli Edmund Stoibers främsta vapen i det tyska valet. Men Tyskland är inget Bayern.

Nu står det klart att det blir Edmund Stoiber, chef för konservativa CSU och sydtyska delstaten Bayern, som kommer att utmana förbundskansler Schröder vid kommande val till det tyska parlamentet i höst. Klart står också att Stoiber kommer att försöka slå sin rival med sitt starkaste vapen: den ekonomiska politiken.

Som delstatschef för Bayern kan Stoiber nämligen peka på framgångar som saknar motstycke i övriga Tyskland. Ett exempel är den låga arbetslösheten, där Bayern med sina 5,8 procent ligger långt under övriga landets snitt på 9,6 procent.

Hög tillväxt

Den sydtyska delstaten kan också stoltsera med ha den lägsta skuldsättningen per invånare, lägst antal socialbidragstagare och välordnade finanser. Inte mindre än åtta av de 30 storbolag som återfinns inom börsindex (DAX) har sitt huvudsäte i den bayerska metropolen München. Som grädde på moset är tillväxten och produktiviteten högst i landet.

En imponerande bild som Stoiber inte kommer att vara sen med att skryta med. Med rätta – stora delar av den bayerska framgången bygger nämligen på att man under ledning av Stoiber sålt ut och privatiserat statliga företag. Miljardbelopp från försäljningarna har sedan investerats i olika projekt med syfte att locka högteknologiska företag samt forskning till delstaten. Resultaten har inte låtit att vänta på sig och numera räknas Bayern som ledande inom IT i Tyskland.

Lovar Bayerntakter

Det Stoiber går till val på är löftet om att upprepa den bayerska framgångssagan även på förbundsnivå. Och på papperet ser det faktiskt ut som om han verkligen skulle kunna nå dit.

I sitt valprogram utlovar han nämligen reformer som med tyska mått mätt skulle vara omvälvande. I valprogrammet talas det om massiva sänkningar av skatter, arbetsgivaravgifter och statliga utgifter. Dessutom utlovas stora reformer på arbetsmarknaden för att få bukt med en arbetslöshet som nu börjar närma sig fyra miljoner.

Just reformerna på arbetsmarknaden anses vara avgörande för att det ska kunna bli fart på den tyska ekonomin. Uteblir reformerna riskerar Tyskland att för gott ha förlorat rollen som lokomotiv för den ekonomiska utvecklingen i Europa.

Men hur stor är kraften och viljan hos Stoiber att verkligen kunna genomföra större reformer?

Som så ofta kan det råda milsvida skillnader mellan löften och vad som kan bli verklighet. Det gäller i synnerhet i Tyskland där det finns ett stort motstånd mot allt som stavas förändring och större flexibilitet. Enbart en så skenbart obetydlig fråga som generösare öppningstider för handeln fick många att ställa sig på barrikaderna. Däribland katoliken Stoiber som omöjligen kunde tänka sig att tillåta söndagsarbete i butikerna.

Ingen marknadsliberal

Att kalla Stoiber för en utpräglad marknadsliberal vore att överdriva. Bästa exempel är hans egen delstat, där statliga stöd till krisdrabbade företag är ett vanligt inslag.

Det kansler Schröder praktiserar på förbundsplan genom att exempelvis subventionera konkurshotade byggföretag, gör Stoiber på hemmaplan. Så har delstaten Bayern via hälftenägda Bayerische Landesbank beviljat ett miljardlån till krisdrabbade mediekoncernen Kirch. Här tycks det alltså inte råda några större skillnader mellan kandidaterna.

Kännetecknande för Stoibers ekonomiska politik är också att den bygger på samförstånd mellan politiker, företag och fackliga organisationer. Även här liknar den sydtyska kandidaten mera en socialdemokrat i lederhosen än någon som vill släppa loss marknadskrafterna. Det finns med andra ord gränser för hur mycket stora reformer Stoiber kommer att orka med.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.