Proact
Bättre utsikter med växande moln
KÖP It-företaget Proact omsätter runt 3,4 miljarder kronor på att skräddarsy lösningar för datalagring åt sina kunder, mestadels lite större företag och organisationer. Bolaget är verksamt i stora delar av norra Europa samt England.
Affären innefattar it-konsulting, återförsäljning, drifttjänster med mera, en blandning som under de senaste fem åren resulterat i en rörelsemarginal (ebit) på 4,4 procent. Detta är en nivå som bolaget bedömer kan öka framöver. Målet är att nå 8 procent exklusive vissa förvärvsavskrivningar (ebita), vilket lite grovt kan översättas till 7 procents vanlig marginal. Den kanske viktigaste framgångsfaktorn är att öka Proacts intäkter från olika tjänster som, typiskt sett, är mer lönsamma än hårdvaruförsäljning. I dag utgör tjänster en tredjedel av omsättningen. Bolaget har talat mycket om förvärv som ett hjälpmedel i det arbetet och i höstas kom det första konkreta resultatet när ett bolag med knappt 300 miljoner kronor i omsättning köptes i Holland, Peopleware.
Men samtidigt som Proact skruvat upp sina ambitioner när det kommer till lönsamhet, i form av marginalmålet, och på förvärvssidan så presterade basaffären allt mer tveksamt under 2019. Halvårsrapporten i fjol var en kalldusch och nyligen tvingades Proact gå ut med en vinstvarning för fjolårets fjärde kvartal.
Orsaken till svagheten under 2019 ligger till största delen i den affärsenhet Proact kallar West. Här finns bolagen i Belgien, Holland och Tyskland. Det vi tror, och hoppas, är i görningen är att Proact drabbats av tillfälliga problem i samband med förändrat kundbeteende. Det sker en övergång från att kunderna köper och driver egna datasystem till att it konsumeras i form av så kallade molntjänster. Samtidigt investerar Proact i att erbjuda egna molntjänster åt sina kunder.
På sikt tror vi att övergången till molntjänster är positiv för Proact. Det är en intäktsström med normalt sett högre marginaler än bolagets traditionella leveranser. Det finns också stort inslag av återkommande intäkter inom it-drift.
Om man tänker sig att Proact långsiktigt borde kunna leverera 5,5 procent i rörelsemarginal så borde bolaget vara värt mer än 200 kr per aktie på lite sikt. Vi antar det och värderar den normaliserade vinsten i bolaget, år 2021, till en relativt låg multipel på 9 gånger rörelsevinsten (ev/ebit). Liknande företag som Atea och Dustin värderas klart högre än så.
Proact är dock ett mindre stabilt företag än dessa bägge jättar och saknar den lockande direktavkastning som de har. Vi tror ändå att aktien har förutsättningar att bli en bra placering på sikt, men den passar lite mer riskvilliga placerare bäst.
Detta är en kortversion av Bättre utsikter med växande molnverksamhet, prenumeranter kan logga i och läsa hela artikeln här.
Fotnot: Analysen publicerades först hos Börsplus den 20 januari 2020. Från och med 1 mars 2020 tar Börsplus över driften av Affärsvärlden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.