Bättre än väntat från Nokia

Är Nokias styrkebesked en skimär eller inte? Undre det tredje kvartalet har bolaget lyckats med det formidabla konststycket att redovisa en vinst som är bättre än väntat och en rörelsemarginal som återspeglar ett företag som bättre än någon branschkollega kan dra i bromsen innan det är försent.

Men vinsten på 0,16 euro försvinner nästan helt när bolaget tvingas redovisa förluster på närmare 800 miljoner euro för dåliga leverantörkontrakt tecknade av två teleoperatörer, Telsim och Dolphin.

En vinst per aktie på 0,16 euro, före leverantörsförluster, och en rörelsemarginal på 15,2 procent är annars mer än vad Nokia lovade så sent som den 11 september. Det är dessutom bättre än vad Nokia lovade i samband med rapporten för det andra kvartalet.

Nokialedningen verkar därmed haft den kontroll över kostnadsutvecklingen som ingen anna branschkollega haft under telekomkraschen. Försäljningen sjönk under kvartalet med 7 procent jämfört med motsvarande period förra året. I samband med septemberprognosen spådde Nokia ett försäljningstappt på cirka fem procent. För systemsidan, Nokia Networks, sjönk försäljningen med 14 procent, medan försäljningen för telefonerna, Nokia Phones, backade 3 procent.

Tydligt är att Nokia mer än väl lyckats hålla marginalen på telefonerna. Under kvartalet hamnar det på 19 procent, betydligt bättre än rörelsemarginalen för det andra kvartalet på knappt 18 procent. Analytikerna hade enligt SME Direkt befarat ett marginaltapp till 17 procent.

I rapporten skriver Nokia att bolaget har tagit marknadsandelar under kvartalet, något som indikerar att Nokias marknadsandel nu ligger kring 35 procent igen. Under det tredje kvartalet såldes 94 miljone rtelefone renligt Nokia, jämfört med 91 miljoner under kvartalet innan.

Noterbart är att Nokia sällar sig till Motorolas pessimistiska försäljningsprognos för mobiltelefonerna för helåret och nu räknar med att det bara kommer att säljas 390 miljoner telefoner jämfört med 405 miljoner under förra året.

För systemen är det påtagligt motigt. Här sjönk rörelsemarginalen till drygt 9 procent. Analytikerna hade räknat med 12 procent. I rapporten skriver Nokia att förbättringarna på USA-markanden inte räckt för att kompensera tapptet i Europa. Det är också systemen som får tal hela smällen för de dåliga leverantörkontrakten. Under perioden tvingas därför Nokia Network att redovisa en förlust på 585 miljoner euro.

För det fjärde kvartalet räknar Nokia med att förbättra försäljning, lönsamhet och vinst per aktie. Försäljningstillväxten spås ligga på 20 procent, något som måste ses som ett tydligt tecken på återhämtning. Nokia återupprepar också prognosen frånm halvårsrappporten om att tillväxten ska hamna p 25-35 procent någon gång under 2002.

Vinst per aktie för det fjärde kvartalet spås hamna på mellan 0,18 och 0,20 euro. Det ger en helårsvinst på 0,73-0,75 euro, något över den prognos på 0,71 som analytikerna har enligt SME Direkt.

Nokias vinst kom in helt i linje med vad bolaget aviserat så sent som den 11 september, timmarna före terroristattacken. Försäljningen sjönk fem procent till 7200 miljoner euro, även det helt i enlighet med vad bolaget tidigare sagt. Bakom försäljningstapptet står framförallt systemen där försäljningen backade med 12 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året.

I samband mer rapporten för det andra kvartalet förutsåg Nokia att en tillväxttakt på 25-35 procent skulle komma tillbaka någon gång under nästa år. Det var i sin tur en nedrevidering från det första kvartalets prognos på en tillväxt på 25-35 procent för helåret 2002. Den 11 september varnade Nokia för att försäljningen under det tredje kvartalet skulle hamna 5 procent lägre än fjolårets för motsvarande period. Tidigare räknade Nokia med 0-5 procent försäljning på årsbasis.

Motorola räknade i samband med sin rapport med en försäljning på 380-400 miljoner telefoner för helåret, en nedgång jämfört med fjolårets försäljning på 405 miljoner telefoner. Nokia räknade i samabnd med halvårsrapporten med liten eller modest tillväxt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG