Batljans drag – ”Röker ut blankarna”

SBB tänker dela ut sin bostadsportfölj till aktieägarna. Det skulle kunna bli ordentligt problematiskt för blankarna.
blankning avknoppning SBB
Viceroys grundare Fraser Perring (t.v) mot SBB:s Ilija Batljan. Foto: Bildbyrån

Under gårdagen meddelade SBB att de vill knoppa av sin bostadsportfölj och dela ut den till aktieägarna. Något som väckt frågor är hur manövern påverkar de som tagit korta positioner i ett av börsens mest blankade bolag.

Enligt Holdings är 15,52% av kapitalet i bolaget blankat.

AFV BENAR UT VAD SOM KAN HÄNDA

Först en snabbgenomgång av blankning. Att blanka en aktie innebär att man lånar en aktie i ett bolag, säljer den med förhoppningen att köpa tillbaka till lägre kurs. Den som blankar tjänar då pengar på att aktien går ned, och vice versa.

Daniel Zetterberg
Afv:s aktieanalytiker Daniel Zetterberg.

”De blankare som tagit korta positioner i SBB innan avknoppningen och stänger dem efter avknoppningen lär behöva kompensera för detta på något sätt när de stänger sina positioner och lämnar tillbaka aktierna”, säger Afv:s aktieanalytiker Daniel Zetterberg.

Annars lämnar blankaren tillbaka en SBB-aktie där en del av värdet har försvunnit.

Ungefär som att låna en godispåse av någon och sedan ge tillbaka en snarlik påse sånär som på en Snickers.

Knäckfrågan här är på vilket sätt blankarna kommer behöva kompensera avknoppningen. Det finns två huvudsakliga alternativ bedömer Afv.

1. SEMI-STÖKIGT: KONTANT KOMPENSATION

Antingen får blankarna kompensera för avknoppningens värde kontant (exempelvis värdet som fastställs på likviddagen). Eller så måste blankarna köpa avknoppningsaktier innan de stänger sina positioner.

Det vill säga, antingen lämnar man tillbaka godispåsen plus den motsvarande peng som det kostar att köpa en Snickers, eller så får man försöka leta rätt på en Snickers att köpa och överlämna den tillsammans med godispåsen.

”Om kompensationen ska ske kontant borde det bli tämligen smärtfritt för blankarna. SBB:s aktiekurs lär ju sjunka med motsvarande värde som delas ut, vilket i teorin gör att de går plus minus noll i det långa loppet. Likviditetsmässigt är det dock en stor skillnad, det är en stor summa pengar som blankarna skulle behöva skaka fram”, säger Daniel Zetterberg.

2. SQUEEZLÄGE: JAKT PÅ ONOTERAT

Vid ett scenario där blankarna skulle behöva köpa aktier i avknoppningen för att stänga sina positioner kan det bli blodigare. Särskilt eftersom det kan dröja mellan utdelning och noteringen av det nya bostadsbolaget.

I SBB:s pressmeddelande framgår det att turordningen är att först dela ut bostadsportföljen, och sedan notera den. I en uppdaterad version av Aktiemarknadsnämndens uttalande framgår det att utdelningen väntas ske i december 2022 och noteringen senast i februari 2023.

”I praktiken skulle det göra det svårt för blankarna att stänga sina positioner under glappet från det att bostadsportföljen delas ut till det att den noteras”, säger Daniel Zetterberg.

Om utlånaren kräver tillbaka sina aktier under mellanperioden innan avknoppningen noteras, och blankarna har svårt att få tag i onoterade avknoppningsaktier, skulle det kunna leda till en rejäl short squeeze.

Skulle ovanstående problematik kunna göra att blankarna försöker stänga sina positioner innan utdelningen av avknoppningen, för att undvika osäkerheten kring noteringsglappet? Kanske. Och om många blankare vill stänga sina positioner samtidigt kan det leda till ett short squeeze-rally.

”I sådana fall är det ett listigt drag från Batljan, som i praktiken röker ut blankarna”, menar Daniel Zetterberg.

Men blankarna skulle även kunna gynnas av att ha is i magen och vänta med att stänga sina positioner.

”De stigande räntorna har slagit klart hårdast mot bostadsfastigheter som generellt har ganska klena kassaflöden. Fastighetspriserna verkar nu vara på väg nedåt och det är möjligt att blankarna väljer att fortsätta spekulera i långsiktig nedgång för både SBB och den nya bostadsavknoppningen”, säger Daniel Zetterberg.

SBB:s aktie var som mest upp över 9% under gårdagen efter beskedet om avknoppning samt presentationen av Q3-rapporten, för att slutligen stänga på +6%.

Under gårdagen var 15,55% av kapitalet blankat, jämfört med dagens 15,52%. Ett gäng blankare stängde alltså sina positioner i kursrusningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group