Fastighet Ilija Batljan
Batljan uppmärksammas utomlands: ”Uppvaktade sparare med skryt och löften”
Under flera månader har utländsk media i starka ordalag beskrivit läget på den svenska fastighetsmarknaden för sina respektive hemmapubliker. Efter de senaste veckornas ras för SBB-aktien har man dock även börjat intressera sig för Ilija Batljans personliga story. I flera fall andas texterna den klassiska sedelärande berättelsens moral om att högmod ofta går före fall.
Tycoon pressad att leverera i juni
En fransk finansblogg beskriver i målande termer SBB:s VD som “fastighetskungen” vars imperium vacklar. Men den stora spridningen av en affärsresa som uppenbarligen fascinerar står Bloomberg för, med en längre artikel som bjuder på ett komplett svep, från Batljans barndom till hans politiska karriär, karismatiska företagsbygge och den senaste tidens prekära läge.
Bloomberg beskriver Batljan som en “property tycoon” vars handlingsalternativ blir allt färre. Och påpekar att hela den europeiska fastighetsmarknaden kommer att påverkas av innehållet i sista akten. Förvisso vilar många fastighetsbolag på stora lån, konstaterar man, men skriver om SBB att “det som gör att företaget står ut är skuldernas omfattning och dess exponering mot den svenska marknaden – hem till ett av världens värsta misslyckanden för fastigheter”. Batljans situation har ökat spänningen inför den extraordinära bolagsstämman den 14 juni då den “frispråkige entreprenören” måste visa på en trovärdig väg framåt, enligt Bloomberg.
“Uppvaktade småsparare med sitt skryt”
Till den tyskspråkiga publiken har Bloombergs story förts vidare av Finanzmarktwelt, som skriver “idén var ständig tillväxt med stabil avkastning genom tillförlitliga, långsiktiga hyresgäster – men verkligheten blev en större skuldhunger än den svenska marknaden klarar av”. Man tar också upp de vidlyftiga utfästelser som SBB:s storägare vid flera tillfällen inte lyckats leva upp till, vilket Affärsvärlden gjort en genomgång av i en tidigare artikel.
“Under uppbyggnaden av sitt imperium uppvaktade Batljan en trogen skara småsparare med skryt och löften om höjd utdelning i 100 år”, skriver Finanzmarktwelt.
I Tyskland skriver också det stora veckomagasinet Focus om fastighetsmarknadens plågor, och nämner när Sverige kommer på tal SBB:s svåra position, utan att gräva ner sig i Batljans person. “Slutet är ovisst”, konstaterar man om företaget.
Svenska marknaden pulveriserad
Redan när det började vackla i slutet av april rapporterade franska Le Blog Finance i en längre artikel om Batljans väg från den illustra tillställning i Stadshuset där han blev utnämnd till årets entreprenör av Ernest & Young, till det 80-procentiga aktiekursraset från toppen 2021.
“Marknaden för kommersiella fastigheter är på väg att pulveriseras – fråga bara den svenske ‘fastighetskungen'”, skriver man och översätter i fransk anda genomgående företagsnamnet SBB till CFF.
Bloggen citerar också en analytiker på Green Street, som gör samma poäng som Affärsvärldens analyser av Batljans bolag gör angående hur skulderna klassificeras: “CFF (SBB, reds. anm.) har den näst högsta skuldnivån av alla företag som analyseras av Green Street, motsvarande cirka 66% av värdet på dess tillgångar. SBB säger att de beräknar sina skuldnivåer annorlunda, till cirka 49% av värdet på sin portfölj, ett mått som inte tar hänsyn till en form av hybrid SBB-obligationer som skuld.”
Inte oväntat rapporterar även engelskspråkiga Nordic Property News om Batljan och utvecklingen i SBB. Med 80 000 läsare internationellt hjälper även de till med spridningen av fastighetsmogulens svårigheter.
När man mot ordstävets visdom trots allt för en tid varit profet i eget land, tycks man lika snabbt kunna bli motsatsen både hemma och utomlands.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.