Barclays går till försvar mot bedrägerianklagelser

Brittiska Barclays Bank går nu till försvar mot de amerikanska anklagelserna om att banken vilselett sina kunder om högfrekvenshandeln på bankens privata handelsplats, en så kallad "dark pool".

Det rapporterar Financial Times.

Det var för en månad sedan som flertalet medier rapporterade att New Yorks statsåklagare Eric Schneiderman anklagat Barclays för bedrägeri. Banken yrkar nu på ett avvisande av anklagelserna på grund av att några offer inte kunnat identifierats samt att det inte finns bevis på att någon skada faktiskt skett. Yrkandet som lämnades in i torsdags hävdar att anklagelserna baserats på grova faktamässiga fel.

Schneiderman uttalade sig på torsdagen och sade att stämningsansökan från förra månaden innehåller tydliga detaljer som visar på att Barclays bedrivit ett “system av lögner och bedrägeri” gentemot investerarna för att få sin “dark pool” att växa. Han är övertygad om att bankens yrkande kommer att avslås i domstol.

Stämningsansökan har kategoriserats under “the Martin Act”, vilken behandlar bedrägeri, men Barclays hävdar att målet inte faller inom dessa ramar. Banken skriver att deras “dark pool” fungerar som en mellanhand och är inte värdepappersmarknaden i sig.

Det är ovanligt att rättsprocesser inom “the Martin Act” blir långdragna, banker brukar vilja nå en förlikning förr snarare än senare. Barclays går mot den trenden och säger att de kommer kunna motbevisa anklagelserna.

“Det är vår plikt gentemot aktieägare, kunder och anställda att försvara oss”, sade banken i ett uttalande.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.