Penser Bank-chefen om börsfallet: ”Bara en sell off – ha is i magen”

Jonas Thulin, chef för Erik Pensers kapitalförvaltning, ser köplägen i börsturbulensen. För Affärsvärlden berättar han om varför börsen kommer komma tillbaka och tipsar om en potentiell börstrigger i närtid.
Erik Pensers Jonas Thulin.
Jonas Thulin. Foto: Tobias Ohls

Det stökar på börsen. Hur agerar ni?

”I januari har vi köpt bank, energiaktier och gått in mer på hållbara strategier. Vi funderar också på när vi ska gå in i Kina, men det har vi inte har gjort än. Det händer fantastiskt spännande saker på börsen.”

Bra saker?

”Ja, det finns flera faktorer som gör att vi är positiva till börsen. Vi tror att inflationen är övergående och peakade förra året. Den inprisade inflationen var väldigt hög i slutet av december, men de senaste två veckorna har den gått ned 35 baspunkter, från 2,70 till 2,35. Det börjar den tioåriga räntan reagera på nu. Dessutom tror vi att bolagsrapporterna kommer vara starka och slå förväntansbilden, vilket bör ge en stabilitet till börsen. Så vi håller kvar vid vår aktieexponering. Vi vill inte gå ur och in på börsen, det blir så hattigt och drar bara massa courtage.”

Så det är köpläge nu?

”Ja, det vi ser nu verkar helt enkelt vara en sell off där man behöver ha is i magen. Om marknaden var orolig för inflation på riktigt skulle man ju inte prisa in 35 baspunkter lägre inflation på två veckor. Sentimentet är fortfarande positivt. Den stressen vi ser på börsen har ju heller inte spridit sig till andra instrument som valutor, kreditspreadar eller motpartsrisker. Där är kav lugnt, till och med bättre än tidigare.”

Vad tror du att den senaste tidens börsfall kommer av då?

”Vi tror att det har att göra med hur optioner handlar igen. Optionerna har blivit en väldigt stor del av marknaden. Just nu tror vi att det är det som triggar mycket av de sell offs vi ser. Men vi ser ju att aktieflödena stiger, vilket talar för att börsen ska komma tillbaka.”

Positiva marknadssentiment, säger du. Vad tänker du på då?

”Man kan ju kolla på alla möjliga indikatorer, men jag tror att man ska kolla på tidsserier som faktiskt kan förklara framtida kursutveckling. Tittar man på sådana tidsserier så ser det ju absolut inte ut som vi har en kollaps i börssentimentet, tvärtom. Risk handlas ju ned i denna marknad. Börsen har prisat in flera FED-höjningar, men det har inte påverkat företagens finansiella villkor negativt alls. Detta fenomen skulle mycket väl kunna utgöra ett fantastiskt entry-läge på börsen om några veckor, just för att varken kapitalflöden eller vinster kollapsar. Jag tycker att det är ett väldigt spännande läge just nu. Det är så mycket som talar för att räntan ska komma ned ännu lite med vilket utgör en bra grogrund för bland annat tillväxtaktier.”

Berätta om era hållbarhetsstrategier.

”Vi fokuserar ganska mycket på produkter som är i linje med Paris-avtalet, exempelvis Artikel 9-fonder. Vi har ju alla hållit på en del med hållbarhet, men just dessa produkter ser vi att alltmer kapital börjar strömma in i. Det finns många teknik- och energibolag som inom ramen för Paris-avtalet. Det känns som att börsnedgången kan utgöra ett bra ingångsläge i dessa aktier som kommer rida på en långsiktig trend. Det är svårt att se att hållbarhetstemat skulle bli iskallt och att man plötsligt skulle lägga ned Paris-avtalet. Jag tycker det är ett otroligt intressant läge att exponera sig för denna typ av investeringar.”

Du sa att ni kollade lite på den kinesiska marknaden. Varför?

”Det roliga med Kina är att de går stick i stäv med USA. De vill lätta upp sin penningpolitik och vi kan redan nu se att de vidtar åtgärder för att förbättra likviditeten på marknaden. Det gillar börsen, och alltmer kapital allokeras till asiatiska marknader. Om USA inser att de är ensamma om att höja räntan på grund av inflation som skapats av tillfälliga leveransstörningar så kanske man tar det lite lugnare med räntehöjningarna. Vi har lägre ränteprognoser än konsensus, men däremot tror vi att de kommer ta ned balansräkningen och säga att det är i stället för räntehöjningar. Det tror vi är ganska smart. I dag finns det över 23 triljoner dollar på amerikanska bankkonton – det är rekordhögt. Det finns extremt mycket likviditet i systemet, så att ta ned balansräkningen tror vi är ett ganska konstruktivt sätt att få ned stöden.”

Hur agerar ni på Stockholmsbörsen?

”Vi har balanserat portföljen något men har fortfarande tilt mot tillväxtaktier med bland annat cybersäkerhet som tema. Sedan har vi såklart hela hållbarhetstemat. Boliden är ett intressant bolag som vi köpte tidigt under året. De är upp 11% i år, så det har varit en bra investering än så länge. De är ett av de svenska bolag som kvalar in i Artikel 9-produkter.”

Finns det någon potentiell trigger för börsen i närtid?

”Fed-mötet på onsdag. Biden har presenterat tre nya ledamöter som alla är duvor, så nu är fyra av sju ledamöter duvor. USA har ju ett mellanårsval i år där det är viktigt för Biden att börsen ska gå bra.”

 Vi har också en stundande rapportperiod på hemmaplan. Vad tror du om den?

”Helheten kan nog överraska positivt. EPS-prognoserna har stigit mellan december och januari, medan börsen har gått ned. Men jag tycker man kan tänka lite längre än så. Vinstutveckling och kassaflöden i bolagen är såklart viktiga, men jag tror att man även ska fundera på hur marknaden kommer se på bolagen i fråga på sikt. Kommer de in i ’finrummen’, alltså klarar de av att kvalificera in i hållbarhetsprodukter? Drygt 2% av svenska fonder är Artikel 9-fonder, det hårdaste kriteriet. Om bolaget får en sådan hållbarhetsstämpel så kommer det hela tiden finnas ett underliggande köpintresse när det räknas in i nya index, ETF:er, fonder och liknande.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SciBase