Fastighet Inflation
Bankveteranen: Fastighetsoron är överdriven
Han har varit i investmentbank-branschen i mer än tre decennier och har hundratals resdagar per år. Men varje år i juli befinner sig Jan Olsson, Nordenchef på Deutsche Bank, på Bjärehalvön där han har ett sommarställe.
Tennisspelare som han är passar han på att se Nordea Open, men också vara med på Fastighetsdagarna i Båstad och träffar VD:ar, finanschefer och andra personer i näringslivet.
”Jag försöker spela själv nästan varje dag när jag är här, men det blir också att kombinera det med jobbet. Det är många i näringslivet som spelar tennis”, berättar Jan Olsson efter att vi snår oss ned på en bänk vid hamnplanen i Båstad.
London är tillbaka
Till vardags arbetar han i London, ett London som precis kommit tillbaka efter tre år av påverkan från Brexit och lockdowns med anledning av pandemin.
”Det är mycket som händer i The City igen. Det är riktigt fullt med trafik igen och fulla hus. Det är tillbaka”, säger Jan Olsson, för dagen klädd i ljusgul kavaj och ljus skjorta med vita chinos.
Vid årsskiftet klev han av posten som ordförande för Svenska Handelskammaren i London efter sex år. Under hans tid startade organisationen upp flera forum där bland annat M&A-branschen, riskkapitalbolagen och impact-investerare kunde mötas.
”I normala fall sitter ordföranden i tre-fyra år. Men på grund av Brexit och pandemin så blev det sex år. Det blev mycket jobb men vi ställde om och klarade krisen. Jag kommer vara med på evenemang och när det passar mig framöver”, säger Jan Olsson.
KRONAN FÖRLUSTAFFÄR FÖR SVERIGE
Den svenska kronkursens utveckling har inte gått någon förbi de senaste månaderna. Redan förra hösten tryckte Jan Olsson på för att Sverige skulle införa euron som valuta, något som Affärsvärlden rapporterade om.
Hur ser du på det nu?
”’Det är alltid svårt för mindre valutor, förutom för schweizerfrancen”, säger Jan Olsson och fortsätter:
”I längden måste man ta steget som Finland tog och tänka på euron här i Sverige. Men jag tror att det är svårt. Befolkning i Sverige är 10–11 miljoner människor och då blir kronan en rätt liten valuta. Är du en större firma kanske du inte växlar tillbaka din valuta i svenska kronor, du behöver euros, dollar och kanske andra valutor.”
“Det är stora flöden därute som inte kommer tillbaka till Sverige.”
Flera analytiker menar att det är just fastighetsbolagen som pressat kronkursen. Håller du med om det?
”Den teorin tror jag inte på. Fastighetsbolagen är inte en del av svenska kronan”, säger Jan Olsson, som menar att dagens fastighetsbolagsoro inte kan jämföras med den kris som var på 1990-talet.
”Nu är det en tuffare tid, men vi ser ju också köpare för fastigheter, så jag tror faktiskt att det hela kommer att jämna ut sig. Jag tror inte att fastighetsoron har en påverkan på kronan, därför att Sverige är mycket större än bara fastigheter”, säger han.
Inflationen är ingen kris
Vi har pratats vid flera gånger tidigare och du har alltid en så stark optimism. Finns det någonting som gör att du inte skulle vara optimistisk?
”Jag har varit 30 år i marknaden och jag har bara sett en förbättring av världen, generellt sett. Det finns tusen grejer som är problematiska. Men jag har sett öppningen av Östeuropa och många, många andra förändringar. Och för det mesta har världen blivit bättre”, säger han och fortsätter:
”Jag tror att vi kommer att komma ut ur den här inflationssituationen. Det är ingen kris. Jag har upplevt högre inflation i mitt liv. Det var en snabb uppgång och det har att göra med covid och allting. Att marknaden pumpades full med pengar under pandemin var rätt beslut då, men det är det vi får betala för nu lite grann.”
När tror du att det vänder och vi får kontroll över inflationen?
”Jag tror det kommer nu snart. Det finns ingen som har rätt statistik för att veta. Men min magkänsla säger att vi närmar oss toppen här, baserat på när jag går ut i marknaden och lyssnar. Så jag skulle säga kanske någonstans i oktober eller november i år.”
Problemen löser sig
Vi befinner oss i Båstad på Fastighetsdagarna. Hur skulle du beskriva läget i fastighetssektorn just nu?
”Stora, internationella nyhetskanalerna är rätt negativa om fastighetssektorn i Norden. Men när du är här i Norden så ser du lösningar och det finns lösningar. Vi har inte sett några stora konkurser. Vi har sett att det finns problem, men de problemen har också blivit lösta. Det är naturligtvis med en viss kostnad. Det har blivit dyrt för vissa aktieägare. Men generellt har vi inte sett den nedgången som vissa experter trodde på i början av 2023″, säger Jan Olsson och tillägger:
Och vi kommer se fler lösningar framöver i Norden?
”Ja, absolut. Det har varit en tuff resa, men det är inte som 90-talet. Det är helt annorlunda eftersom vi ser lösningar här och det finns investerare som kommit in från Nordamerika, Europa och så vidare. Men också många skandinaviska eller nordiska investerare har kommit in i fastighetsmarknaden och löst problemsituationen.”
Hur kommer det sig att vi inte ser några investerare från Mellanöstern eller Kina komma in i svenska fastighetsbranschen?
”Att de inte har investerat betyder inte att det inte finns intresse. Du nämner ju en del mycket kapitalstarka länder och det finns investerare från Mellanöstern runt Stureplan. Jag tror att de tittar på marknaden och vi har kanske inte sett de här stora investeringarna, men jag utesluter inte att det kan komma in sådana investerare med”, säger Jan Olsson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.