Banktoppen: Skydda europeiska bolag mot amerikanska uppköp

Europeiska bolag kan behöva fusionera för att inte bli uppköpta av dollarstarka amerikaner. Det säger Deutsche Banks styrelseledamot Alexander von zur Mühlen till Afv.
I en intervju om världsläget säger han även att:
✓ Decentraliserad ledningsfilosofi gör svenska bolag bättre positionerade för M&A än andra
✓ Kina är mer öppet för affärer än många tror
✓ Trump kommer att göra allt för att hålla ner oljepriset
Banktoppen: Skydda europeiska bolag mot amerikanska uppköp - 20240214_deutsche-bank-alexander-von-zur-muehlen-reportage_129_foto_mario-andreya
Alexander von zur Mühlen har arbetat över 20 år på Deutsche Bank och arbetar nära den lika långvarige Nordenchefen Jan Olsson. Foto: Mario Andreya

“Asiatiska företag ställer sig allt oftare frågan om vad som egentligen händer där borta i Europa.”

Det säger Deutsche Bank styrelseledamot och VD för Europa, MEA och APAC, Alexander von zur Mühlen, som är i Sverige för att besöka “den starka Nordiska finansmarknaden”.

Själv bor han i Singapore sedan några år tillbaka och menar att europeiska företag har ett bra utgångsläge i asiaternas ögon, men att EU:s minimala tillväxt de senaste åren skapar frågor.

Europa har ändrat kroppsspråk

“Europa är en omtyckt region som affärspartner. I en fragmenterad, bullrig och geopolitiskt spänd värld framstår vi som solida.”

Vänliga och pålitliga är attribut som hjälper europeiska individer, företag och varumärken, menar han.

“Men nu ser de att Europas kroppsspråk har förändrats. Det skapar en oro eftersom man vill arbeta med vinnande partners. Européerna startar på plus jämfört med andra delar av världen, men det är upp till oss att inte tappa den fördelen nu”, säger von zur Mühlen.

Hur spelar Trump in i relationerna?

“Det temat kommer att hålla oss sysselsatta i flera år framöver. Det finns goda skäl att tro att tullar används som ett förhandlingsvapen i America first-agendan. Men global handel är inte ett nollsummespel och tullar som möts av motåtgärder kommer i slutändan bara att leda till störningar i handeln. Och inflation.”

Von zur Mühlen tror att USA:s mål är att minska handelsunderskottet, vilket kräver “det största återindustrialiseringsförsöket som någon stor nation i världen någonsin gjort”.

Effekten är att världen blir mer lokal, med handelskorridorer och komplexa system.

“Djävulen bor i detaljerna. Vi råder alla att förstå sina leverantörskedjor, eftersom varor kan passera genom flera iterationer av tullar längs vägen. Att flytta produktion kan ha andra problem, som licenser och ökade investeringsbehov.”

Fler fusioner

Att döma av Deutsche Banks M&A-pipelines, ser han ett ökat intresse för att investera i den amerikanska marknaden men tror att det kommer att ske över en längre tidsperiod.

Alexander von zur Mühlen arbetar främst från Singapore och Frankfurt. Foto: Mario Andreya

Kommer vi att se amerikanska bolag köpa upp lågt värderade europeiska bolag?

“Det är ett starkt argument för att Europa ska samarbeta och skapa en egen djup europeisk kapitalmarknad. Konsolidering kan vara meningsfull.”

För att förebygga uppköp?

“Exakt. Det finns många industrier som är kritiska för samhället och för EU som område. Det ligger i vårt intresse att skapa den kritiska massan politiskt.”

Deutsche Bank ser den nordiska regionen som stark och anser att svenska företag är väl positionerade att ta M&A-initiativ till fusioner.

Några särskilda branscher där saker är på gång?

“Jag skulle gå bortom branscher. Som jag ser det är er kultur fördelen. Autonomin går djupt in i de internationella företag som är baserade i Sverige. Divisioner, funktioner och enheter i olika länder får agera självständigt. Det är viktigt i en värld av friktioner och ger svenska bolag ett bättre utgångsläge än bolag som är mer top down-styrda.”

“Res till Kina och se själv”

Från Singapore har von zur Mühlen god koll på Asien och tycker att fler borde åka till Kina för att se med egna ögon hur landet utvecklas.

“Sedan Covid reser färre politiker och affärsmän dit vilket hämmat informationsflödet. Den medietonalitet som följt av geopolitiska spänningar gör en neutral bedömning av fakta svårare”, säger han.

Alla som tror att Kina står still bara för att tillväxttakten sjunkit har helt fel, menar von zur Mühlen. Den teknologiska utvecklingen har gått framåt enormt, även under pandemin.

“Det är värt att uppdatera den egna bilden av situationen”, säger han.

Det handlar inte bara om AI-utmanaren DeepSeek. Landets utmaningar, till exempel fastighetsbubblan, har man också hanterat bättre än väst gjort i liknande kriser.

“De trycker inte pengar och kastar dem på problemet utan låter bubblan sjunka undan långsamt. Det är smärtsamt, men avvecklar samtidigt skulder och tar bort vissa risker. Kina har svårigheter, det är givet, men står inte alls stilla. Och man ska aldrig underskatta dem.”

Hur ska europeiska företag förhålla sig mellan ett framångande Kina och Trumps aggressiva ton? Vissa bolag väljer andra länder i Asien idag. 

“Verkligheten är att Kina fortfarande är öppet för affärer och bortsett från ett antal känsliga industrier är det ingen som har sagt att de vill stoppa handeln. USA exporterar fortfarande gärna till Kina inom icke-känsliga områden.”

Von zur Mühlen säger att Deutsche Bank hjälper många medelstora företag i Europa att etablera ytterligare kapacitet, finansiering och riskhantering i Asien. Han tror att det kommer att fortsätta vara en trend, oberoende av geopolitiska spänningar.

“Det handlar om att minska risker genom att bland annat diversifiera leverantörskedjorna. Globaliseringen är har inte avstannat, men den blir mer komplicerad och Europa måste bygga en ny muskel för att hantera det.”

Muskeln säger han kan tränas upp genom detaljerad förståelse för effekter av tullar, sanktioner och andra friktionskostnader.

“Vi måste helt enkelt bli mycket mer pragmatiska”, säger bankchefen.

Oljepriset enda ventilen

Om tillväxten tar fart i Kina och runtom i världen innebär det en högre efterfrågan på olja och pristryck uppåt. Men Deutsches styrelseledamot tror att Trump kommer att göra allt för att hålla det lågt.

“Ett mycket viktigt mål för den amerikanska administrationen är att ha lägre energipriser eftersom inflation är en fråga som de måste bevaka”, säger han.

Valrörelsen visade att amerikanska väljare är känsliga för inflation och att bekämpa den var en av Trumps viktigaste vallöften.

“Det gav en massiv medvind för republikanerna och självklart är de mycket medvetna om den faktorn framöver.”

Två inflationsdivande krafter som lurar i USA är tullar och en ny invandringspolitik som kan leda till högre lönenivåer.

“Eftersom man inte vill leva med höga räntor, kommer det att behövas motverkande krafter. Där passar drill baby drill-mantrat in i bilden av vad den amerikanska administrationen vill uppnå”, säger von der Mühlen om Trumps önskan att öka oljeproduktionen.

Oljepriset är den “enskilt största ventil” som kan hålla inflationen i schack.

Självgott Europa

Tittar europeiska företag av gammal vana för mycket mot USA för att växa?

“Det beror på vilken industri man representerar, men exportdrivna och internationella ekonomier som Sverige måste titta i alla riktningar. Kina och Indien står inom de närmsta åren för 50% av den globala tillväxten. Du kan inte ignorera världens största ekonomi USA. Men inte heller den andra eller tredje största.”

En svensk företagare berättade för mig att hans kinesiska klient sagt: ‘Ni är körda i Europa. Folk är för bortskämda och lata’. Ligger det någon sanning i det?

“Självgodhet är nog ordet. Jag vill inte generalisera, men vi har definitivt haft det för enkelt ur ett samhällsperspektiv ibland. Vi måste erkänna och acceptera att det finns konkurrens och vi måste bygga upp även den muskeln igen. Positiviteten och den inneboende hungern i Asien är något att lära av”, säger von zur Mühlen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.