Gunvor
Bankmannen bakom Gunvors miljarder
Andrey I. Akimov, 61, var en av tre finansiella rådgivare till Sovjetunionens president Michail Gorbatjov.
Sedan 2002 är Akimov vd och vice ordförande för den ryska storbanken Gazprombank som i somras svartlistades av USA. Personligen har han dock aldrig hamnat på sanktionslistan.
– Akimov har en nyckelposition i Putins intrikata maktsystem och att så få personer känner till det är ett bevis på hans skicklighet som ”bankman bakom kulisserna”, säger Rair Simonyan, ordförande för UBS ryska verksamhet, till Bloomberg.
Enligt Simonyan som har känt Akimov under flera decennier har Gazprombank-toppen lyckats behålla en professionell relation till samtliga i Putins inre krets och även utanför den. Akimov håller en extremt låg profil och enligt bankens pressavdelning har han aldrig låtit sig intervjuas.
Efter att ha arbetat i diverse toppositioner i dåvarande Sovjetunionens bankavdelning i Schweiz startade han upp den egna banken Imag i Wien 1991 tillsammans med Alexander Medvedev. Den sistnämnda är numera exportchef för Gazprom.
Bland Imags första klienter fanns Gennadij Timsjenko och hans partners i oljehandelsbolaget Kinex, som senare mynnade ut i Gunvor Group där svenske miljardären Torbjörn Törnqvist är storägare.
”Akimov och hans partner Medvedev var några av få personer som hade arbetat i Europa och hade erfarenhet av bankverksamhet i Västvärlden. Hans kunskaper var till väldigt stor hjälp för oss, inte bara finansiellt”, säger Timsjenkos dåvarande Kinex-partner Andrey Katkov, till Bloomberg.
Bland annat såg Akimov till att sälja gasproducenten OAO Novatek, en affär som framtvingats av Gazprom och som ledde till att Timsjenko fick en 23-procentig andel i Novatek.
– Det var en väldigt bra affär. Den gjorde Timsjenko till miljardär, säger Alexander Ryazanov, dåvarande vd för Gazprom, till Bloomberg.
Med Timsjenko, en av president Putins närmaste män, i ägarleden rusade Novateks aktie åttafaldigt mellan 2009 och 2011. Marknadsvärdet ökade samtidigt till runt 30 miljarder dollar, tre gånger mer än det var innan Timsjenko blev storägare i bolaget, skriver nyhetsbyrån.
Under Akimovs tolv år som bankchef för Gazprombank har det förvaltade kapitalet stigit från 3,8 miljarder dollar till 96 miljarder dollar.
Fokus för bankverksamheten ligger på företagsutlåning, projektfinansiering och aktieplaceringar. Banken sysslar även med företagsförvärv och hjälpte bland annat Rosneft att ta över merparten av den då fängslade oljemiljardären Mikhail Khodorkovskijs bolag Yukos Oil 2006. Det är den största M&A-affären i Rysslands historia.
Enligt insatta källor till Bloomberg sitter Akimov även i styrelsen för två av bankens största klienter: Gazprom och Rosneftgaz.
I somras satte USA upp Gazprombank på landets sanktionslista.
”Detta påverkar inte Gazproms verksamhet och banken fortsätter arbeta i vanlig ordning”, skrev banken i en kommentar på sin hemsida daterat till den 17 juli.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.