Bankledd nedgång på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inleder torsdagens handel nedåt med bankerna i täten för nedgången.

Bland dagens rapporter kunde SEB inte leva upp till förväntningarna. Bättre gick det däremot för Sandvik, som med en stark rapport i ryggen avancerar. Från amerikanskt håll släpptes under gårdagen ett penningpolitiskt besked som tolkades som hökaktigt.

SIX Generalindex var vid klockan
10.03 ned med 0,6 procent till 481 och OMXS30-index sjönk 0,7 procent till 1.551. Omsättningen var 4,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 5,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Till skillnad från Nordea så kom
SEB:s utdelning för 2014 in under förväntningarna. Banken föreslår en utdelning på 4,75 kronor per aktie samtidigt som förväntningarna låg på en utdelning om 5,04 kronor enligt SIX News/Inquiry Financials.

SEB presenterade även nya mål där de avser hålla kärnprimärkapitalrelationen 1,5 procentenheter över kapitalkraven från Finansinspektionen. Banken räknar med att de kommer att behöva en kärnprimärkapitalrelation på 17 procent pro forma för att möta målet. Vid utgången av året låg siffran på 16,3 procent. Vidare siktar SEB på att nå en uthållig lönsamhet om 15 procent över tid. Utdelningen per aktie ska vara 40 procent eller över vinsten per aktie varje år. SEB-aktien trycktes ned 4,3 procent.

Bankerna var som helhet en svag
sektor under förmiddagen. Nordea som steg efter sin rapport under gårdagen gick i dag tillbaka med 1,4 procent och Swedbank backade 0,7 procent.

Sandvik höjdes 4,0 procent.
Resultatet i det fjärde kvartalet överträffade förväntningarna medan orderingången tycks ha kommit in något på den mjuka sidan. Efterfrågebilden under kvartalet beskrivs som blandad med en större försiktighet bland kunderna inom energisegmentet.

Nokia lyckades inte rosa marknaden
med sin rapport trots att kärnan Networks visade på en bättre utveckling än förväntat. I stället tycktes marknaden fokusera på utdelningen och patentdelen som inkom under förväntan. Aktien sjönk 5,7 procent.

Telia Soneras ebitda-resultat
exklusive engångsposter landade på en nivå strax under förväntningarna. Utfallet var 2,7 procent under förväntningarna enligt SIX News/Inquiry Financial. Prognosen för ett ebitda-resultat 2015 i linje med 2014 låg också det under förväntningarna. Aktien sänktes 1,5 procent.

Oriflame lämnade under morgonen en
vinstvarning. Medan försäljningsutvecklingen varit linje med tidigare kommunikation har kosmetikabolaget sett press på rörelsemarginalen. Den justerade rörelsemarginalen uppges ha legat på “strax under” 8 procent i
det fjärde kvartalet. Aktien retirerade 3,5 procent.

Intrum Justitia levererade ett
resultat som inte nådde än fram till förväntningarna. Utdelningen på 7 kronor per aktie var däremot ett gladare besked sett till förväntningar på 6,73 kronor, enligt SIX News/Inquiry Financial. Aktien pressades ned 2,5 procent.

Getinge, som steg kraftigt efter
sin rapport i går då medicinteknikbolaget presenterade de förväntade finansiella effekterna av en väntad överenskommelse med den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA, rekylerade i dag ned med 1,9 procent.

Tribona ställdes ned med 4,0
procent efter att fastighetsbolagets resultat vände till förlust pressat av negativa orealiserade värdeförändringar.

Bland övriga omvärldsnyheter
meddelade Federal Reserve fortsatt att de kan vara “tålmodiga när det gäller att börja normaliseringen av den penningpolitiska hållningen”. Men på marknaden tolkades Feds besked som hökaktigt.

Kreditvärderingsföretaget Standard
& Poors har sänkt utsikterna för Grekland till negativa från stabila.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

481    

-0,6    

+5,6

OMX Stockholm 30           

1.551    

-0,7    

+5,9

SIX Avkastningsindex         

872    

-0,6    

+5,6

SIX Sverige cykliskt 15      

418    

-0,2    

+4,8

SIX Sverige defensivt 15     

474    

-0,3    

+5,4

SIX Volatilitetsindex       

14,9    

+9,8    

-4,7

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.