Bankjobbet som snart är utdött
Valutahandlare har blivit ett utsatt yrke på Wall Street, skriver Bloomberg.
– Det är skarpt läge. Det ser inte bra ut. Det är en krympande damm, säger tidigare valutamäklaren Charlie Stenger som blev av med jobbet 2013, men nu är rekryterare på Sheffield Haworth.
Inom investment banking har 10 000-tals jobb kapats sedan finanskrisen och neddragningen har slagit hårt mot valutahanteringen på många banker, inklusive Morgan Stanley, Barclays och Société Générale.
Neddragningarna sammanfaller med automatiseringen som skär ner behovet av personal och har skapat en ny och liten generation volymhandlare vars beslut bestäms av matematiska modeller, skriver Bloomberg.
2014 jobbade 2 300 personer ’’front-office’’ med valutahandel på de största bankerna i världen, en nedgång på 23 procent jämfört med 2010, enligt analysfirman Coalition Development. Neddragningarna har fortsatt och lär heller inte upphöra.
Robothandlare utgör “formidabla motståndare” till valutahandlarna, skriver Bloomberg som tar högfrekvenshandlarfirman Virtu Financial som exempel. Bolagets datorer kan handla med mer än 11 000 värdepapper på fler än 225 plattformar i 35 länder. Eftersom automatiseringen är så omfattande fanns förra året endast 150 anställda, vilka drog in över 5 miljoner dollar (omkring 42 miljoner kronor) per person.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.