Bankfusionen hänger på kontoren
Enligt uppgift till Ekonomi24 är det inte frågor om marknadsandelar på betalkort, fonder eller ens Baltikum som är svårlösta. Inom dessa områden har bankerna antingen redan presenterat ett program med eftergifter eller är öppna för att diskutera olika varianter.
Frågetecknen gäller i stället den nya bankens ställning på flera orter utanför storstäderna, där Nordea knappt finns och Handelsbanken och FS-Banken i praktiken kommer att bli de två enda aktörerna med bankkontor. Det gäller framför allt i delar av södra Sverige.
I samband med torsdagens presskonferens berättade SEB:s VD Lars Thunell att EU-kommissionen tittar mycket noggrant på hur den svenska kontorsmarknaden fungerar och har samlat in en stor mängd material både från de två bankerna, konkurrenterna och kunderna.
”Vi upplever EU som oerhört professionellt. Sedan kanske jag inte håller med om alla deras åsikter”, sa Lars Thunell.
I direkt samtal med Ekonomi24 efter presskonferensen utvecklade Lars Thunell vad han menade. EU har exempelvis liten kunskap om hur den svenska bankmarknaden fungerar och hur mycket den skiljer sig från resten av Europa.
”Norden ligger långt framme, mycket längre än övriga Europa. I Sverige utgör bankkontoren endast en del av bankkundernas samlade affär. Här finns så många andra kanaler som används”, sa Lars Thunell till Ekonomi24.
”I resten av Europa spelar det enskilda bankkontoret en mycket mer central roll”, sa Lars Thunell och pekade på att Sverige har en mycket mer öppen arkitektur på bankmarknaden än övriga Europa. I flera europeiska länder går det ofta bara att göra affärer i det kontor där bankkontot öppnades från början, medan man i Sverige till och med kan göra överföringar mellan olika banker.
”Allt sådant här måste vi förklara för EU. EU ser Sverige som den relevanta marknaden. Så mycket har vi klart för oss”, sa Lars Thunell.
Flera analytiker Ekonomi24 talat med räknar att det kan bli aktuellt med eftergifter gällanda kontorsnätet.
”Det handlar inte så mycket om privatpersoner. De kan redan idag shoppa runt ganska friskt både på telefon, internet och Ica. Problematiken för små och medelstora företag är en helt annan. Här får den nya banken kanske en marknadsandel på 60 procent. För dessa kunder finns inget annat alternativ för betalningar än den lokala banken. För dem är dessutom kontakten med en bankman central”, säger en bankanalytiker.
”Kontoren är en mycket viktigare fråga än de två fondbolagen”, säger samme bankanalytiker.
Att konkurrensbilden för mindre företag betraktas som avgörande bekräftas också av ett frågeformulär från EU som Dagens Industri tagit del av.
Den internationella investmentbanken Merrill Lynch skriver i ett färskt aktiebrev till kunderna att EU kan komma att kräva omfattande eftergifter, som “en försäljning av det ena fondbolaget eller avyttringn av ett stort antal bankkontor”. Merrill Lynch fungerar som rådgivare till FS-Banken i affären med SEB.
FS-Banken har tillsammans med de fristående sparbankerna cirka 1000 kontor i Sverige, Handelsbanken har 500 medan Nordea och SEB har cirka 200 var. Den Danske Bank har cirka 40 kontor.
”Vad EU tittar på mer konkret vet vi faktikst inte. Besked får vi först i början av september”, säger SEBs informationschef Gunilla Wikman.
Men det behöver inte vara EUs kriterier som stjälper fusionen av SEB och FS-Banken, utan lika gärna interna stridigheter. I samband med förra veckans kvartalsrapporter sa Birgitta Johansson-Hedberg, VD för FS-Banken, något spydigt att det “vore dumt att sälja den största kapitalförvaltningen”, det vill säga Robur. Lars Thunell talade samtidigt om vikten av “en rimlig fördelning” av eftergifterna bankerna emellan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.