Bankföreningens vd: Ingves största risken för Sveriges ekonomi

Hans Lindberg, vd på Bankföreningen, anser att den svenska bostadsmarknaden är dysfunktionell och att den stora boven i svensk ekonomi är Riksbankens låga reporänta.
Bankföreningens vd: Ingves största risken för Sveriges ekonomi - ingves-lindberg-700_binary_6836428.jpg

Riksbankschefen Stefan Ingves är väldigt orolig för skuldsättningen bland de svenska hushållen som under februari 2017 växte med 7,2 procent i årstakt till närmare 3 600 miljarder kronor.

– Vi har en stor huvudvärk i svensk ekonomi. För att vi ska kunna klara det här måste vi hantera hushållens skulder, sade han på Affärsvärldens seminarium Bank & Finans.

Stefan Ingves: Vi har en stor huvudvärk i svensk ekonomiNär Riksbankschefen Stefan Ingves talade på Affärsvärldens seminarium Bank & Finans var han märkbart upprörd över den svenska skuldsättningen. “Det är obehagligt och störande”, säger han.

Bankföreningens vd Hans Lindberg, en av de övriga talarna på Bank & Finans 2017, tycker däremot att det är Stefan Ingves och hans kollegor på Riksbanken som är den största riskfaktorn i svensk ekonomi.

– Det vill jag säga till Riksbanken: Den största risken är inte hushållens skulder utan hur penningpolitiken ligger idag och vad som kommer att hända när räntan normaliseras, sade Hans Lindberg och fortsatte:

– I grund och botten är den största finansiella risken den påtagligt låga reporäntan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.