Banker
Bankföreningen kritisk till regeringens kontantförslag
Det framgår av en framställning till riksdagens finansutskott som Bankföreningen har skickat som svar på regeringens förslag tidigare i veckan.
Bankföreningen anser att regeringens förslag inte ska införas med motiveringen att förslaget kan strida mot EU-rätten, att huvudansvaret för att allmänhet och företag har fullgod tillgång till kontanter vilar på staten, och att bankerna är beredda att ta sin del av ansvaret för att upprätthålla en god kontantförsörjning via självreglering.
Bankföreningens förslag ska enligt branschorganisationen innebära likvärdiga kostnader för bankerna, men en bättre täckningsgrad, särskilt i glesbygd, jämfört med regeringens lagförslag.
“Den föreslagna regleringen bygger på avståndet mellan bostadsort och kontanthanteringspunkt. För medborgaren är det naturligtvis bättre att ha tillgång till kontanter på den plats där kontanter kan användas – alltså i närheten av butiker och samhällscentra – än vid ett visst avstånd från bostadsorten där behovet av kontanter saknas. Den föreslagna regleringen snedvrider därför lokaliseringen av kontanthanteringspunkter, vilket i praktiken innebär att tillgängligheten till kontanter riskerar att bli sämre”, resonerar branschorganisationen.
Regeringen föreslog häromdagen att banker med verksamhet i Sverige och med en inlåning på över 70 miljarder kronor ska tillhandahålla platser för kontantuttag till konsumenter och insättningar av dagskassor till företag.
“Förslaget innebär att de stora bankerna ska ges ett särskilt ansvar för att se till att det finns en fungerande kontantservice i hela landet. Den som är beroende av kontanter för att sköta sin vardagsekonomi eller sitt företagande ska fortsatt kunna känna sig trygga i att den servicen kommer att finnas i hela landet”, kommenterade finansmarknadsminister Per Bolund.
Enligt förslaget ska regeringen i föreskrifter precisera vad den skyldigheten innebär. Om en svensk bank inte fullgör sina skyldigheter ska Finansinspektionen få ingripa genom föreläggande om rättelse och sanktionsavgift.
Regeringen föreslår att förslagen träder i kraft den 1 januari 2021.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.