Bankernas locktoner bra

Allt lägre räntor driver på den privata konsumtionen och håller uppe den svenska tillväxten. Dessutom hägrar nya räntesänkningar från riksbankens sida.

Det är mycket svårt att förstå råden från så många bedömare att det är läge att binda de rörliga bostadsräntorna. För den som bara är en aning riskbenägen tycks det betydligt smartare att fortsätta med rörlig ränta. Det finns i stort sett inget tryck uppåt när det gäller de korta räntornas utveckling medan det däremot finns stora möjligheter till ytterligare räntesänkningar.

Kanske kan räntorna komma att sänkas med så mycket som en procentenhet under hösten.

Samtidigt har de svenska hushållen definitivt tagit över som lokomotiv i den svenska ekonomin. Den privata konsumtionen bidrog starkt till att den svenska tillväxten lyckades hålla sig över enprocentsstrecket även under årets andra kvartal.

Tillväxten landade på 1,3 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Den privata konsumtionen var i stort sett den enda goda nyheten när statistiska centralbyrån i förra veckan presenterade sina senaste beräkningar. I övrigt går det betydligt tyngre, investeringarna och de offentliga utgifterna minskar samtidigt som exporten fortsätter att utvecklas trögt.

De senaste årens goda inkomstutveckling är en delförklaring till att folk tycker sig ha råd att spendera, trots det här årets skattehöjningar och skrala tilldelning i plånböckerna. Men den största förklaringen till att konsumtionsviljan trots allt finns kvar är av allt att döma den senaste tidens räntesänkningar från den svenska riksbankens sida.

Det här syns också i olika undersökningar där hushållen är fortsatt pessimistiska om den svenska ekonomin men samtidigt räknar med att den egna ekonomin ska bli bättre framöver.

För att inte göra hushållen besvikna och hålla kvar den positiva trenden när det gäller den privata konsumtionen så bör riksbanken fortsätta att sänka räntan. Nästa chans att göra det är den 15 augusti.

Med en prognos som pekar mot en inflation klart under riksbankens mål på två procent, så är det svårt att se hur bankledningen ska kunna undvika att leverera en ny räntesänkning. Och även om de väljer att avvakta den här gången så kommer det att bli nya räntesänkningar under hösten.

Hushållens skuldsättning ser heller inte speciellt avskräckande ut vid de här räntenivåerna så det finns faktiskt utrymme för att låta bankerna fortsätta att locka med billiga lån.

Det finns också mycket lite som talar för att de skulle uppstå ett behov av att höja räntan. Deflation ses i allmänhet som ett betydligt större hot mot världsekonomin än inflation. Och den amerikanska centralbanken har mer eller mindre lovat att hålla räntorna låga under flera år fram-över, även om tillväxten skulle ta fart. Det kommer att fortsätta att pressa ner de internationella korträntorna och därmed också de svenska.

För den som tror på ett ja till euron häg-rar dessutom en snabb ränteanpassning till den europeiska centralbankens räntesats, som för närvarande ligger på två procent. Men även här finns det skäl att tro på ytterligare sänkningar.

Om några år kommer det säkert att visa sig att det även den här gången var klokast att låna till rörlig ränta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.