Bankernas baltiska guldgruva

Baltikum är rena guldgruvan för de två svenska storbankerna Swedbank och SEB. Värdet på deras baltiska dotterbolag summerar nu enligt Affärsvärldens beräkning till nivån 100 miljarder kronor.
Bankernas baltiska guldgruva - swedbank-700_binary_6958746.jpg

Swedbank och SEB har kopplat ett järngrepp på bankmarknaderna i Baltikum. Swedbank är största bank följt av SEB. Tillsammans har de två 65 procent av bankmarknaden i Estland, 59 procent i Litauen och 46 procent i Lettland. Adderas därtill Luminor, där Nordea och DNB numera bara har 20 procent vardera efter försäljning till Blackstone, kontrollerar dessa tre banker 70-90 procent av bankmarknaderna i Baltikum.

I förstone kan Baltikum tyckas vara en ganska marginell och ointressant marknad med sammanlagt bara 6 miljoner invånare och en bruttonationalprodukt, BNP, per invånare på låga en fjärdedel av den svenska. Men det är just i de låga och växande BNP-talen skönheten ligger.

-Tillväxten i BNP är en bra mätare på hur bankmarknaden växer, förklarar Kepler Cheuvreuxs bankanalytiker Robin Rane.

-Om bolånetillväxten mattas i Sverige så kan mycket väl Baltikum bli bästa tillväxtmarknad för både Swedbank och SEB, tillägger Robin Rane.

Anders Larsson, chef för SEB:s företagsmarknad i Baltikum säger att tillväxten i Baltikum är exportdriven, vilket betyder att företagens finansiering och tjänstebehov är viktiga för banktillväxten.

För hela Baltikum har Swedbank ca 40 procent av privatmarknaden jämfört med ca 25 för SEB. På företagssidan är det däremot mer jämt med där de två har ca en fjärdedel vardera av utlåningen och 25-30 procent av inlåningen.

-Med tanke på vad som hänt i Swedbank är de kanske lite ur balans och kanske inte så expansiva just nu, säger Robin Rane som tror att SEB kan bli de som omedelbart kan dra nytta av Danskes uttåg medan Blackstone kommer igång först när affären blir klar.

Både Swedbank och SEB kan redan i dag visa på uthålliga lönsamhetstal i nivån 20 procent vilket motiverar ett betydligt högre book value än det som betalas för Luminor.

Om det finns köpare, Blackstone, som vill betala 1 x book value, dvs 100 procent av Luminors eget kapital för en skraltig avkastning på 5-6 procent, vad ska man då värdera kapitalet till i SEB:s och Swedbanks baltiska banker med en hittills stadig avkastning på 20 procent plus. Risken i Luminor är snarare större än mindre än den för de två svenska bankerna, så eventuell riskjustering i jämförelsen kan vi glömma. Välskötta banker med goda utsikter kan marknaden betala upp till 1,5 gånger book value och i enstaka fall upp runt 2 gånger

En värdering på 2 gånger book value skulle som räkneexempel, fortfarande lågt med tanke på avkastningen, värdera SEBs baltiska bolag till drygt 40 miljarder kronor. Det motsvarar ett p/e på ca 15 för den med god lönsamhet växande baltiska verksamheten.  För Swedbank skulle en prislapp på 2 gånger book value på baltikumdelen betyda ca 70 miljarder. Det motsvarar också här ett p/e på 15. Totalt är då de båda bankernas baltiska verksamhet värd dryga 100 miljarder.

Detta är kortversion av tidningsartikeln 100 miljarder skäl att inte lämna Baltikum. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artiklen från och med onsdag klockan 18.00 här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF