”Bankerna rimligt värderade”
Vad är det ni gör?
– Vi skapar och förvaltar garantiinstrument, som har räntemarknadens låga risk, aktiemarknadens potential och en kapitalgaranti som lägger ett golv för den maximala förlust som kan uppstå. Vi initierade garantiförvaltningen till våra kunder under mitten av 1990-talet när realränteobligationen introducerades i Sverige och då gav över 6 procents realavkastning. Vi ville addera ett mervärde till de säkra realränteobligationerna, så vår tanke var att man kunde göra strukturerade instrument där man toppade med optioner av olika slag. När marknadens intresse senare ånyo väcktes för realränteobligationer, bland annat på grund av börskraschen, så kom räntan att handlas ned till ungefär 2 procent. Då argumenterade vi i stället för en försäljning av realränteobligationer och en övergång till garantiprodukter som kunde ta del av börsuppgångarna världen över. De som har följt den rådgivningen har fått en avkastning som till och med slagit MSCI World SEK under de senaste fem åren, och det är mycket bra med tanke på att risken är betydligt lägre i de strukturerade instrumenten.
Hur mycket pengar har ni under förvaltning?
– Vi brukar inte ge offentlighet åt det.
Vad har ni för typ av kunder?
– I första hand institutionella kunder som pensionsstiftelser, intresseorganisationer, fackförbund, landsting och kommuner. Men vi märker ett ökat intresse även från privatmarknaden. Det gemensamma för alla våra kunder är att de har ett långsiktigt investeringsperspektiv. Vi är inte intresserade av korta pengar och snabba spekulativa insatser. Såtillvida är det här är en traditionell förvaltning.
Hur mycket pengar måste man sätta in?
– Vi har en gräns på 10 miljoner kronor för institutioner och 5 miljoner kronor för privatpersoner.
Hur har utvecklingen varit på sistone?
– Våra aktieportföljer med fria placeringsmandat hade en avkastning på över 20 procent i fjol, och vi håller också en lägre risknivå. Man kan få en fantastisk avkastning när man tar en stor risk men lejonparten av våra kunder föredrar ett något lägre risktagande. Vår garantiförvaltning, som är ett alternativ till utländska direktinvesteringar i aktier, fonder och räntebärande placeringar, hade ett starkt resultat 2006.
Hur väljer ni aktier?
– Vi har en top down-teknik, och den är tydligast när man ser på hur vi tar fram garantistrukturer runt om i världen. Vi kombinerar det med att vara aktiva stock pickers i den svenska aktieförvaltningen.
Och om du är top down på Stockholmsbörsen, vad hittar du för köpvärda branscher och aktier?
– Nu har ju börsen stigit i fyra år, och man får fråga sig om det verkligen kan bli ett femte år. Vi tror att det mycket väl kan bli så. Vi har en låg inflation i världen och en oerhörd lönsamhet i företagen. Bankerna är rimligt värderade och borde dra fördel av en fortsatt god konjunktur. I verkstadssektorn är lönsamheten och likviditeten oerhört god, vilket utgör en fin grund för strukturaffärer, som vi har sett flera exempel på. Dessutom har vi en stark världskonjunktur, vilket talar för att råvarubolagen kommer att gå bra.
Vilka enskilda aktier?
– Hela banksektorn ser rätt bra ut, och SEB och Swedbank ser väldigt spännande ut. När det gäller råvarubolagen så har till exempel Boliden en fantastisk lönsamhet. Inom verkstad har vi varit inne i både Scania och Volvo, som visar att det finns en stor uppsida om man går in och rör om lite grann. Volvo är fortfarande en intressant placering.
Förutom Stockholmsbörsen, vilka börser ser attraktiva ut?
– Vi har världsmarknaden som bas så vi hittar alltid potentialer någonstans. Kan man acceptera den politiska risken så är till exempel Taiwans börs mycket lågt värderad.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.