Bankerna har kontrollen i Pergo
Att Pergo dras med flera verksamhetsproblem är väl känt. Det senaste årets stora förlust beror bland annat på produktionsproblem och ett lapptäcke av kostsamma avtal och pågående tvister med olika konkurrenter, som Ekonomi24 tidigare berättat.
Men prospektet inför den kommande nyemission visar också att Pergo under det senaste året hamnat i en allt svårare skuldsituation. I april 2001 förhandlade Pergo fram ett treårigt låneavtal med Handelsbanken och Nordea på totalt 750 Mkr i samband med avknoppningen från Perstorp. Som säkerhet lämnade Pergo samtliga aktier i dotterbolagen och företagsinteckningar i tre olika bolag i koncernen. Bankerna får också rätten till varumärket Pergo om skulderna inte kan betalas.
En annan del av låneavtalet säger att Pergo inte får dela ut någon vinst till aktieägarna förrän tidigast 2004 om inte kassaflödet efter investeringar är positivt innan dess. Av den nyemission på 384 Mkr som ska vara slutförd den 1 mars går merparten av pengarna direkt till att betala av delar av skuldberget.
”Det finns ingen anledning att ligga med pengarna i kassan. När vi får pengarna så kommer de att användas till att dra ner lånesituationen”, säger Pergos ekonomichef Annette Kumlien.
Pergos styrelse fattade beslut om nyemissionen efter diskussioner med Handelsbanken och Nordea i slutet på förra året då bolagets kassabrist blev akut. Annette Kumlien vill inte kommentera om bankerna har krävt att Pergo måste minska skuldvolymen.
Klart är att bankerna som ett led i nyemissionsplanerna gått med på att vid behov skjuta till nya lån på totalt 240 Mkr. Bankerna har dock ställt utökade krav på att Pergos åtgärdsprogram ska ge konkreta resultat för att bevilja fortsatta krediter.
”Det finns emellertid inga garantier för att Pergo lyckas efterleva de villkor som uppställts av långivarna, varför Pergo kan komma att behöva anskaffa nytt kapital eller försöka omförhandla villkoren”, skriver Pergo i prospektet.
Enligt proforma-räkenskaperna i prospektet innebär nyemissionen att Pergo kan minska de långfristiga räntebärande skulderna från 730 till 346 Mkr.
Pergo-aktien har efter vinstvarningen och nyemissionsbeskedet för några veckor sedan handlats under 20 kronor. Teckningskursen i nyemissionen ligger på 11 kronor. Det Pergo ber ägarna att investera i är prognoslöftet om ett rörelseresultat på 50 Mkr i år och positivt kassaflöde från 2003. Verksamheten beräknas växa minst i nivå med marknadens utveckling i stort.
Jämfört med rekordförlusten på 701 Mkr 2001 är det en mycket kraftig resultatförbättring som måste till. Pergo genomför just nu ett åtgärdsprogram för att minska kostnaderna i verksamheten men uppförsbacken är lång. Orsaken är en lång rad verksamhetsproblem som styrelsen och ledningen inte lyckats lösa tillräckligt snabbt samtidigt som konkurrensen och prispressen på marknaden blivit tuffare.
Pergos styrelse har inför nyemissionen berättat att det pågår diskussioner med andra branschaktörer om strukturaffärer. Storägarna Custos och Industrikapital uppges aktivt söka efter en köpare till Pergo. Att minska skulderna och återställa vinsten i verksamheten ökar givetvis chanserna till en sådan affär.
Klart är att Pergo är redo att göra en Eniro vid en framtida försäljning. När Telia sålde ut sitt katalogbolag Eniro under 2000 och 2001 flyttades i god tid verksamheten till ett holländskt bolag. Svenska staten gick därmed miste om omkring 3 miljarder kronor i reavinstskatt.
Inför avknoppningen från Perstorp lades samtliga rörelsedrivande bolag i Pergokoncernen under det holländska bolaget Pergo Holding BV, det gäller även de svenska dotterbolagen. Omflyttningen gjordes under 2000 och 2001 baserat på de uppgifter som tidigare lämnats i årsredovisningar och prospekt.
Moderbolaget Pergo fungerar idag bara som ett ägarbolag som kontrollerar samtliga aktier i det holländska moderbolaget Pergo Holding. Det ger möjligheten för Pergo att vid en framtida affär sälja rörelsen via Holland vilket drastiskt skulle minska skatten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.