Bankerna gillade Nokias prognoser

Nokia sänkte på tisdagen sin prognos för försäljningen i det tredje kvartalet, men lovade fortfarande ett resultat i linje med den tidigare bedömningen. På onsdagen har storbankernas reaktioner kommit och det är mestadels positiva tongångar. Aktien steg 5 procent på Stockholmsbörsen under onsdagen.

Vid sin kvartalsuppdatering på tisdagen höll Nokia fast vid sin tidigare prognos för vinsten per aktie och sade till och med att den kommer att hamna i övre delen av intervallet 0,15-0,17 euro. Efterfrågan på nya modeller har varit bra och lönsamheten på telefonerna kommer att ligga över 20 procent, enligt Nokia.

Däremot sänktes prognosen för omsättningen i kvartalet, mest på grund av en fortsatt mycket svag systemmarknad. Speciellt GSM-systemen säljer sämre än väntat medan 3G-utrustning väntas kunna bidra med en halv miljard euro i försäljning.

På Merrill Lynch hade man uppenbarligen räknat med en ännu sämre utveckling i Nokias försäljning än vad den sänkta prognosen indikerar. Banken höjde nämligen på onsdagen sin prognos för Nokias omsättning i det tredje kvartalet och justerar även upp vinstestimaten för helåret.

Morgan Stanley gillade också vad man hörde på tisdagen och petar upp sin riktkurs för aktien med en euro till 13. Banken räknar dock med att aktien kan hoppa upp ända till 16 euro eller mer när den väl tar fart igen. Vinstprognosen för i år höjs också tack vare Nokias kommentar om en bra efterfrågan på de nya modellerna.

”Det verkar som om industrileveranserna kommer att öka tredje kvartalet, inte sjunka, och att Nokias försäljningspriser stiger tredje kvartalet, inte faller”, skriver Morgan Stanley, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Rekommendationen Övervikt får stå kvar för aktien.

En mer försiktig hållning till Nokia har bland annat JP Morgan som stoppar in aktien i facket Market Perform. De ökade snittpriserna på telefonerna som indikeras tror banken kan vara en engångsföreteelse och JP Morgan varnar för att värderingen i sektorn hotar att springa iväg igen.

Att det finns en underliggande styrka i telekomsektorn tvivlar inte JP Morgan om. Risken är dock att det börjar bli den allmänna uppfattningen, vilket kan leda till ett stigande intresse för aktierna med uppdrivna kurser bortom fundamenta som följd. Riktkursen för Nokia står kvar på 14 dollar.

Lehman Brothers håller sig också till sin tidigare rekommendation Equal Weight efter gårdagens presentation och även riktkursen 15 euro får stå kvar. In-line kallar Salomon Smith Barney sin rekommendation för Nokia vilket får uppfattas som neutral. Den hade man sedan tidigare och riktkursen kvarstår på 15,50 dollar.

Salomon gillade vad man hörde om mobiltelefonerna men inte det Nokia sade om systemmarknaden. Risken i bolaget är dels ytterligare förseningar i 3G-utrullningen och även en hårdnande konkurrens på mobiltelefoner vilket kan slå mot de överlägsna marginalerna.

Mest positiv efter kvartalsuppdateringen tycks Merck Fink vara. Banken höjer rekommendationen till Outperform, rapporterar Bloomberg News. Pessimister är man dock på Arnhold S & Bleichroeder som står fast vid sin säljrekommendation. Banken litar inte ett dugg på Nokias prognoser.

”Det framstår för oss som om Nokia snarare snyggat till siffrorna, vilket vi tror att Ericsson gjorde fram till det att pengarna tog slut”, skriver Arnhold S & Bleichroeder, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

På Stockholmsbörsen vann optimisterna dragkampen och Nokia handlades upp 4,6 procent till 135,50 medan Ericsson steg 8,4 procent till 6,45 kronor. Ericsson har under dagen fått nöja sig med höjda prognoser för i år och nästa år från Danske Securities.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.