Stockholmsbörsen
Bankerna får stryk på börsen
Anonyma källuppgifter till Bloomberg talade om att vissa hedgefonder flyttar likviditet från Deutsches investmentbank – oroade investerare ser här likheter med de signaler som sågs i stressade banker inför senaste finanskrisen medan en del kommentatorer menar att de parallellerna är överdrivna.
“Är det inte lite överdrivet att Deutsche Bank faller 8 procent för att 8 av över 800 hedgefondskunder sägs ha lämnat dem?”, frågade sig Jonas Olavi, Alfred Bergs chef för taktisk tillgångsallokering, på Twitter.
I svenskt bolagsflöde inkom klädjätten H&M:s resultat strax under förväntan. Samtidigt går Ericsson starkt efter nya rykten och ännu ett chefsbyte.
SIX Generalindex var klockan 10.37 1,1 procent lägre vid 492 och OMXS30 var 1,2 procent lägre vid 1.417. Omsättningen uppgick till 4,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.
Sveriges och Nordens systemviktigaste bank Nordea tappade 2,7 procent på Deutsche-oron. De övriga svenska storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank noterade -2,0 till -2,1 procent.
Morgonens stora svenska bolagshändelse var samtidigt klädjätten H&M:s rapport. Det senaste kvartalets resultat före skatt blev 6.301 miljoner kronor, 1,2 procent sämre än analytikerkonsensus från Inquiry Financial. Samtidigt meddelades septemberförsäljningen väntas öka 1 procent i lokala valutor, till följd av att “det exceptionellt varma vädret i september har försenat starten på höstsäsongen”.
Vd Karl-Johan Persson flaggar för avtagande investeringstakt framöver, att det under 2017 ska lanseras ett till två nya varumärken och att klädkoncernen identifierat områden inom kunderbjudandet där de ser förbättringspotential.
H&M-aktien handlades ned 1,8 procent.
Ericsson, med en uppgång på 2,3 procent, gick däremot starkt.
Dels ryktas aktivistfonden Cevian bygga upp en ägarposition i Ericsson enligt en enskild källa till DI, något som dock går emot Gardells uttalanden i SvD tidigare i september om att Ericsson-aktien då var för dyr.
Och dels har telekombolaget meddelat att man gör sig av med personalchefen Bina Chaurasia och flyttar hem rollen till det svenska huvudkontoret.
Värt att notera är att Ericssons vd sparkades i somras och att det på senare tid förekommit medieuppgifter kring nedläggning, flytt och/eller avyttring av olika svenska verksamheter i koncernen.
Oljebolaget Lundin Petroleums norska dotterbolag har slutfört en lyckad borrning och test av den återupptagna utvärderingsborrningen Alta-3. Alta-fyndigheten uppskattas innehålla betingade resurser om mellan 125 och 400 miljoner fat oljeekvivalenter, brutto, enligt pressmeddelandet. Lundin Petroleum-aktien steg 2,7 procent.
Utbildningskoncernen och börsnykomlingen Academedia ökade antalet barn och elever i koncernens tre skolsegment med 4,9 procent för första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2016/17, jämfört med motsvarande period föregående år. Börsen verkade inte tycka att det var bra nog då aktien handlades ned 2,7 procent.
Morgonens First North-notering Brinova inledde långt över de 13 kronor per aktie som var senaste emissionskurs och senast rapporterade eget kapital. Efter att som högst ha omsatts till 60 kronor under morgonen har aktien kommit ned rejält till 22 kronor.
Gårdagens börsnykomling Engelska Skolan har i dag tappat 0,7 procent till 68,50 kronor, fortfarande en bra bit över noteringens teckningskurs på 52 kronor. Noteringens börsnoterade ankarinvesterare Öresund flaggar för att man köpte på sig ytterligare 100.000 aktier under noteringsdagen så att de nu innehar 5,1 procent av kapitalet. Öresund backade 0,9 procent.
Index Pharmaceuticals fick i sin noteringsemission in de 250 miljoner kronor före kostnader som man sökte inför premiärhandeln den 11 oktober. Betalda emissionsgaranter behövde dock ta 17,5 procent av emissionen för att den skulle kunna bli fulltecknad. Tickern blir “INDEX” och teckningskursen var 8,40 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.