Bankerna backar efter besked om bankskatt

Stockholmsbörsen inledde måndagen något högre, men vände kort därefter ned och förmådde därmed inte fortsatte den stigande tendensen som präglade den andra halvan av förra veckan.
Bankerna backar efter besked om bankskatt - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

De svenska storbankerna backade efter beskedet om att regeringen avser införa en bankskatt. MTG rusade efter ett partnerskap.

Efter fredagens uppgång för storbolagsindexet OMXS30 på 1,2 procent var indexet klockan 9.50 på måndagen ned 0,1 procent till 1.576. Aktier för 1,6 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.

De ledande Europabörserna var upp något. I Asien steg kurserna i Fastlandskina med stöd av uttalanden om ökade kontracykliska justeringar i den ekonomiska politiken medan indexrörelserna var något vikande i Japan och Hongkong. USA håller helgstängt på måndagen.

Bankaktier tillhörde förlorarna i OMXS30 med nedgångar på mellan 0,2-1,4 procent efter beskedet på fredagskvällen att försvarssatsningar delvis ska finansieras av en bankskatt från och med år 2022. Moderaterna ser skatten som “aningslös” och Bankföreningen befarar att den slår mot ekonomin.

MTG steg 24 procent efter att ha ingått ett partnerskap med kinesiska streamingplattformen Huya som bland annat innebär att Huya köper en minoritetsandel i e-sportbolaget ESL.

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca ökade 1,0 procent. Deutsche Bank bedömer att resultaten från Astra Zenecas Dapa-HF studie med läkemedlet Farxiga troligen kommer att bli den nya standardbehandlingen vid hjärtfel både för patienter med och utan diabetes. Utfallet av studien beskrivs av Deutsche Bank som “utomordentligt imponerande”.

Doro lyfte 3,5 procent efter att ha köpt det brittiska telecareföretaget Invicta Telecare för runt 60 miljoner kronor.

Skogsföretaget SCA ska bygga en ny pappersmaskin för tillverkning av kraftliner och ska därför investera 7,5 miljarder kronor vid bruket i Obbola utanför Umeå. Aktien steg 0,5 procent.

Clas Ohlson var upp 4,1 procent efter att ha gått starkt även i fredags.

Odörkontrollbolaget Polygiene pressades upp 4 procent efter att ha inlett ett samarbete med designvarumärket Tommy Hilfiger.

Elfordonsbolaget Clean Motion flaggade i fredags för likviditetsproblem. Aktien var ned 39 procent på måndagen.

Den riktade emission som teknikbolaget Anoto aviserade efter börsstängning i fredags genomfördes till 7,6 procents rabatt mot stängningskursen. Anoto sjönk 3,5 procent.

LC-Tec lyfte 62 procent efter beskedet att bolaget fått en order värd 14 miljoner kronor.

Blodanalysbolaget Cellavision sjönk 7 procent. Efter de senaste åren kraftiga kursuppgång är aktien prissatt för perfektion samtidigt som jämförelsetalen blir tuffare. Därför är det dags att sälja aktien, anser Dagens Industris analytiker Richard Bråse.

Strålterapibolaget Elekta ökade 1,9 procent. SEB Equities har höjt rekommendationen för aktien till köp.

En annan rekommendationsvinnare var Husqvarna som höjdes till köp av Nordea Markets. Aktien steg 1,8 procent.

Sectra föll dock 3,6 procent efter en säljrekommendation från Carnegie.

I det senaste numret av Börsveckan rekommenderas köp av bland annat Munters och Trianon, vilka steg med 1,3 respektive 4,1 procent.

Quickbit klättrade 8 procent sedan fintechföretagets nya vd Serod Nasrat i fredags köpt aktier för 3,2 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase