Bankanalytikern hyllar DNB:s storaffär: Strategisk viktig

Norska storbanken DNB betalar 12 mdr kr för svenska analyshuset Carnegie. Men det är inte en så stor investering för DNB, enligt analytiker Affärsvärlden talat med. "Det är ett överraskande och spännande förvärv", säger Arctic Securities analytiker Roy Tilley.
Bankanalytikern hyllar DNB:s storaffär: Strategisk viktig - Roy Tilley
Roy Tilley, analytiker på Arctic Securities.

Carnegie har 850 anställda och förvaltar 436 miljarder kronor inom private banking och kapitalförvaltning. Tidigare har en börsnotering diskuterats, men nu står det alltså klart att norska DNB istället förvärvar investmentbanken.

STRATEGISKT VIKTIG

Transaktionen väntas slutföras under första halvåret 2025.

“Det är inte en så stor transaktion för DNB, men strategiskt ger det en väldig mening. DNB har försökt bli större i Sverige under lång tid, nu får man snabbt en väldigt god position. Samtidigt ges Carnegie en balansräkning och en del produkter de inte haft tidigare”, säger Roy Tilley som följer DNB för analyshuset Arctic securities räkning.

“BRA PRIS”

Han tycker att prislappen på cirka 12 mdr kr går att försvara, då Carnegie har stora återkommande intäkter.

“Om man lyckas med synergierna är det ett bra pris för båda parter”, säger han och betonar att det är avhängt att man får med sig medarbetarna.

Ser du inte en risk att man överbetalat för Carnegie? 

“Nej, om man lyckas genomföra det på ett bra sätt tror jag inte det. Men, om man tappar många nyckelpersoner så är det klart att det blir lite dyrt. Samtidigt är det ju inte en jättestor transaktion för DNB.”

Roy Tilley tillägger att det alltid är en risk att människor lämnar vid förvärv, men han tror sannolikheten är lägre den här gången.

“När Swedbank köpte First Securities i Norge gick det inte så bra till slut. Här verkar det som att man pratat om det i ett år och de påstår att de har liknande kultur och vill fortsätta bygga vidare på cirkeln. Jag hoppas och tror de har en god plan för det”, säger Roy Tilley.

Läs ocksåDNB köper Carnegie: ”En perfekt partner”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från AMF