Bank of England låter räntan ligga

Den brittiska centralbanken, Bank of England, beslutade i dag att lämna sin viktigaste styrränta, base rate, oförändrad på 0,50 procent. Beslutet var i linje med analytikernas förväntningar.

Centralbanken meddelar samtidigt att programmet för tillgångsköp lämnas oförändrat vid 375 miljarder pund, vilket också är i linje med analytikernas förväntningar.

Ledamöterna i Bank of England röstade enligt siffrorna 8-1, enligt protokollet från mötet som presenteras i dag. Förväntningarna var att röstningen skulle bli just 8 för oförändrad ränta och 1 för höjning, enligt Reuters.

Det var Ian MacCafferty som återigen röstade mot majoriteten och ville höja räntan till 0,75 procent. Han hänvisar till sin bedömning att en uppbyggnad av det inhemska kostnadstrycket annars troligen skulle leda till att inflationen blir högre än målet på medellång sikt.

Direktionen röstade enhälligt för att bibehålla obligationsköpsprogrammet vid 375 miljarder pund.

Samtliga medlemmar anser alltjämt att styrräntan bör höjas gradvis, när höjningarna väl startar, och till en lägre nivå än i tidigare cykler. Detta är en guidning och inte ett löfte, framhålls det samtidigt.

Direktionen noterar att riskerna kring den ekonomiska tillväxten lutar måttligt åt nedsidan, delvis till följd av risker kring den ekonomiska aktiviteten i euroområdet och i Kina.

I beskedet konstateras att inflationen steg en aning till 0,1 procent i juli, men att den ligger klart lägre än tvåprocentsmålet. Omkring tre fjärdedelar av skillnaden mellan den faktiska inflationen och målet utgörs av ovanligt låga bidrag från energi, mat och andra importerade varupriser.

Den återstående fjärdedelen speglar den tidigare svagheten rörande den inhemska kostnadstillväxten, särskilt beträffande enhetsarbetskostnaderna. Även om lönetillväxten har återhämtat sig något sedan årsskiftet innebär den senaste tidens ökningar av produktiviteten att den årliga tillväxten i enhetsarbetskostnaderna bara är omkring 1 procent, vilket är lägre än vad som vore i linje med att nå inflationsmålet på medellång sikt.

Vidare har pundets förstärkning sedan mitten av 2013 fortsatt att påverka priserna på importerade varor, uppger den brittiska centralbanken.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.