Fastighet Balder
Balders VD Erik Selin om rapporten – Entra agerar draglok
Under morgonen levererade Balder sin Q3-rapport. Hyresintäkterna uppgick till 2 286 miljoner kronor (2 030) och driftnettot till 1 804 miljoner kronor (1 616).
Bolagets förvaltningsresultat landade på 1 838 miljoner kronor (1 335), en ökning med 37,7% mot samma period ifjol. En tredjedel av det förbättrade förvaltningsresultatet utgjordes av andel i resultat från intressebolag/joint ventures. Erik Selin kommenterade under presentationen att Entra stod för en viktig del av det.
I rapporten framgår det även att Balder har uppdaterat sina klimatmål som bland annat innebär att de ska halvera utsläppen i den egna verksamheten till 2030 samt uppnå nettonollutsläpp i hela värdekedjan till 2045.
Nya klimatmål på pränt
I maj i år förvärvade Balder fastigheter inom den norska olje- och gasindustrin. Affären fick kritik av investerare som köpt Balders gröna obligationer och inte tyckte att affären rimmade med hållbarhet.
Erik Selin kommenterade de nya klimatmålen med att Balder har jobbat med den typen av frågor länge men att det nu var dags att sätta det på pränt.
Hotellsektorn var något som fick mycket utrymme under morgonens presentation. Balder äger ett 50-tal hotellfastigheter och är enligt bolagets hemsida en av Sveriges största hotellfastighetsägare. Under tredje kvartalet investerade Balder i Hotel Group Fastigheter AB, ett bolag som förvaltar flera hotellfastigheter i södra Sverige. Balders ägarandel uppgår till 50%.
“ESS är inriktade på designhotell och resorts”, berättade Erik Selin under rapportpresentationens frågestund.
Färre affärsresenärer tungt för hotellen
Erik Selin sa att en fortsatt kännbar påverkan från coronapandemin för Balder är just inom hotellsektorn.
“Det gäller främst hotell i citykärnor vars typiska kunder är affärsresenärer”, sa Balders VD och tillade han tror att 2022 kommer att innebära ett litet uppsving för hotellsektorn och att han inte är orolig för segmentet sett ur ett längre perspektiv.
Under tredje kvartalet sjönk Balders genomsnittliga avkastningskrav med 0,1 procentenheter till 4,4% (4,5%). Erik Selin kommenterade att det dels berodde på den rekordstora Akeliusaffären där fastigheterna såldes till 22% över bokfört värde, dels en övergripande nedåtgående trend på direktavkastningskraven på marknaden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.