Bakslagen i skogen: Vinstvarning och nedskärningar

Mörka moln hopar sig över skogen. Billerud vinstvarnar för det andra kvartalet på grund av minskade försäljningsvolymer och Stora Enso gör sig av med 1 150 anställda.
Affärsvärldens analysredaktion tog nyligen ett större grepp kring sektorn och satte bland annat sälj på Billerud.
Billeruds VD Christoph Michalski och Stora Ensos VD Annica Bresky. Foto: Bolagen
Billeruds VD Christoph Michalski och Stora Ensos VD Annica Bresky. Foto: Bolagen

De senaste åren har varit goda för skogsbolagen, men 2023 har inte börjat lika bra. I rapporterna för det första kvartalet syntes överlag minskade rörelseresultat och pessimistiska utsikter.

“I år förväntas affärsmiljön vara avsevärt mer utmanande för samtliga våra divisioner. Efterfrågan på de flesta av våra produkter är svag eller håller på att försvagas och osäkerhetsfaktorerna på marknaden kvarstår”, skrev Stora Ensos VD Annica Bresky i rapporten för det första kvartalet i år.

Samtidigt flaggade Billeruds VD, Christoph Michalski, i bolagets senaste delårsrapport för svaga marknadsförutsättningar och lägre efterfrågan hos kunder.

Under torsdagsmorgonen skeppade Billerud ut en vinstvarning för årets andra kvartal. Ebitda-resultatet väntas bli mellan 100 och 200 miljoner kronor. Enligt Factset låg förväntningarna för Ebitda-resultatet på 857 miljoner kronor.

“Det lägre resultatet beror främst på väsentligt lägre försäljningsvolymer samt omvärdering av färdigvarulager. Billerud tillkännager även en höjd ambition för sitt effektivitetsförbättringsprogram och en förändrad finansiell rapporteringsstruktur”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Affärsvärlden analyserade Billerud-aktien i lördags och skrämdes då av Verso-förvärvet som inneburit att Billerud gått från att ha en av de bättre produktmixerna till den kanske sämsta inom branschen. Analysen mynnade ut i en säljrekommendation.

1 150 tjänster ska bort

Stora Enso, i sin tur, planerar att stöpa om i organisationen för att “stärka koncernens långsiktiga konkurrenskraft” och “öka lönsamheten”. Därför ska bolaget nu skära ned 1 150 tjänster.

Efter omstruktureringen väntas Stora Ensos årliga omsättning minska med runt 380 miljoner euro baserat på 2022 års siffror. Samtidigt väntas det operativa rörelseresultatet öka med cirka 110 miljoner euro per år. Åtgärderna inkluderar permanent nedstängning av en handfull anläggningar.

Stora Enso vinstvarnade i april då prognosen för 2023 sänktes. I en färsk analys konstaterade Afv att bolaget för närvarande kläms från två håll. Dels från försvagad efterfrågan inom förpackningar och byggmaterial vilket innebär prispress på massa och sågade trävaror. Dels i andra änden från höga priser på insatsvaror som massaved och timmer, vilket delvis antas bero på brist.

För den som lockas av att investera i skogssektorn kan SCA vara ett alternativ, som Afv nyligen köpstämplade.

“SCA-aktien har kommit ned till nivåer där vi menar att den blivit intressant för investeraren som söker exponering mot skogstillgångar utan trassel”, skrev Afv i analysen.

Affärsvärldens analysredaktion har även spanat in Holmen-aktien.

“Det är lätt att se uppsida i Holmen-aktien så länge inte skogspriserna faller. Samtidigt ser riskerna förknippade med prisfall något högre ut för Holmen än för SCA som har ett nordligare bestånd”, hette det i analysen.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.