Bakslag för Orange

Teleoperatören Orange har åkt på ett rejält bakslag. Post- och telestyrelsen har avslagit överklagan om ändrade villkor för 3G-utbyggnaden. ”Vår utredning visar att det inte finns tillräckligt starka skäl för att ändra villkoren”, säger PTS generaldirektör Nils Gunnar Billinger.

I takt med att luften gått ur telekommarknaden inser nu flera teleoperatörer som fått en 3G-licens att det kan bli tufft att nå upp till de krav som PTS ställer.

Därför överklagade i början av augusti Orange till PTS och ville få ytterligare tre år på sig att bygga ut 3G-nätet.

Fick de som de ville skulle nätet alltså vara fullt utbyggt i december 2006, i stället för i december 2003. De ville också få minskad täckning, 8,3 miljoner möjliga användare i stället för 8,86 miljoner.

PTS motiverar sitt avslag med att de löften som Orange gav i sin 3G-ansökan var direkt avgörande för att företaget fick ett 3G-tillstånd. Hade företaget lovat att täcka endast 8,3 miljoner invånare fram till 2006 hade företaget inte fått något 3G-tillstånd. För att få ändrade villkor så krävs särskilt starka skäl.

”Man ska komma ihåg att PTS har grundat sitt beslut på de sökandes egna utfästelser, inte på något som vi hittat på”, säger han.

Orange har i sin överklagan till PTS sagt att det i vissa fall varit svårt att få bygglovsansökningarna beviljade. Detta faktum tillbakavisar Nils Gunnar Billinger.

”Vi inser att det är besvärligt och att det blivit förseningar, men alla vet ju att det tar tid att söka bygglov. Det borde Orange ha räknat med”, säger han och anser att förutsättningarna inte har ändrats på ett sätt som inte hade kunnat förutses i samband med ansökan.

Frågan är då vad som krävs för att skälen ska anses vara tillräckligt starka för att ändra villkoren. Ett sådant skulle kunna vara ändrad lagstiftning som gör det omöjligt för operatörerna att fortsätta en utbyggnad. Om en operatör däremot inte lyckas uppfylla tillståndskraven så är det inte alls säkert att denne kan räkna med att få uppskov.

”Den sökande kan ju själv ha försatt sig in en sådan situation genom att exempelvis underlåta att ansöka om bygglov, ge in ofullständiga ansökningar om bygglov eller helt enkelt inte utnyttjat de bygglov som faktiskt medgivits”, skriver PTS i sin bedömning.

Orange har också sagt att samarbetet mellan Telia och Tele2 leder till ändrade marknadsförutsättningar för Orange. Även detta argument tillbakavisar PTS med motiveringen att samarbetsavtal mellan tillståndshavare och andra intresserade aktörer var något som uppmuntrades av PTS i samband med ansökningsprocessen.

Orange har också sagt att det inte kommer att finns tillräckligt med 3G-mobiltelefoner i kommersiellt bruk när väl 3G-näöten ska vara klara. PTS konstaterar att det inte är ovanligt att ny teknik ofta har brister som kan leda till förseningar.

Vad Orange nu kommer att göra återstår att se.

Är det så att de fortsätter sitt arbete med utbyggnaden, men inte når hela vägen fram inom utsatt tid kan de åka på ett vite. Exakt hur mycket detta blir är i dagsläget svårt att säga, men grunden är att det inte ska löna sig att inte fullfölja sina åtaganden.

“Vi är mycket besvikna över PTS beslut. Vi kommer däremot att fortsätta utbyggnaden och kommer att se till att det finns tillräcklig kapacitet för våra kunder. Vad vi sade i vår överklagan är däremot fortfarande relevant”, säger Oranges VD Jerry Huxtable.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.