Bäddat för bra verkstadshöst

Efter att ha nått sina högsta nivåer någonsin under våren föll verkstadsaktierna tungt under börsraset i maj. Godkända halvårsrapporter och urstarka balansräkningar bäddar dock för en solig verkstadshöst.

Trots att i stort sett varje dag i somras bjöd på sol och minst 25 grader varmt hade SMHI märkbart svårt att pricka in sina väderprognoser. Metrologernas kartor innehöll ofta betydligt fler moln än vad som sedan uppenbarade sig på himlen. Scenariot påminner mycket om läget för Stockholmsbörsens verkstadsjättar. Mörka moln har funnits på horisonten i flera år nu men de tycks alltid stanna just vid horisonten.

Många aktieexperter hade redan inför 2005 räknat ut verkstadsbolagen då konjunkturen väntades dämpas och vinsterna så sakteliga sjunka ihop. Men konjunkturen, vinsterna och, framför allt, verkstadsaktierna tog istället fart uppåt under året.

Optimismen höll i sig en bit in på 2006 och all-time-high noteringarna duggade tätt under april. Alfa Laval, Atlas Copco, Electrolux, Sandvik, Seco Tools, SKF och Trelleborg noterade alla sina högsta kursnivåer någonsin i slutet av april och början av maj.

Från toppen blev dock fallet tungt för verkstadsbolagen under det kaos som följde i mitten av maj. Nedgången för flertalet av dem slutade inte förrän i början av juli, drygt 20 procent senare.

Utgångsläget inför halvårsrapporterna var således ganska bra. Små positiva överraskningar hade räckt långt för att övertyga aktiemarknaden om att kursnedgången varit överdriven och få fart på aktierna igen.

Men istället bjöd verkstadsrapporterna nästan genomgående på små besvikelser. Avvikelserna från analytikernas snittprognoser var inte stora, men de var allt som oftast på nedsidan och aktierna reagerade surt. Framför allt var det försäljningen som inte lyckades nå upp till förväntade nivåer.

Bland analytikerna har man dock inte sett någon anledning att i större utsträckning justera ned sina prognoser för verkstadsbolagen efter halvårsrapporterna.

– Bolagen målade upp en ganska så ljus konjunkturbild i halvårsrapporterna, tycker jag. Orderingången såg överlag bra ut och även om bolagen inte överraskade lika positivt på försäljningssidan den här gången så var det inte heller något alarmerande i rapporterna, säger Kaupthing Banks aktiestrateg Joakim Stymne.

Överlag valde verkstadsbolagen att upprepa sina tidigare prognoser eller justera upp dem en aning, främst vad gäller efterfrågan i Europa.

“Vi ser inget annat än att utvecklingen har fortsatt positivt och vi ser inte några tecken på avmattning”, konstaterade till exempel Sandviks vd Lars Pettersson i samband med halvårsrapporten.

Den europeiska marknaden svarar för ungefär hälften av efterfrågan för de svenska verkstadsbolagen så utvecklingen där är förstås mycket viktig. Den tyska ekonomin har efter många år av svag utveckling äntligen stärkts och även om det finns en viss oro för vad som kommer att hända nästa år då momsen höjs i landet så finns det ännu inga tydliga tecken på att Tyskland tappar fart.

I Asien och Kina syns heller inga tecken på att efterfrågan viker. Kinas framfart och enorma aptit på råvaror skapar både möjligheter och problem för verkstadsbolagen. De höga råvarupriserna pressar lönsamheten för bolagen men driver också efterfrågan från gruvindustrin som är viktiga kunder för bland andra Sandvik och Atlas Copco.

Den amerikanska ekonomin visar däremot tecken på att bromsa in och bland ekonomerna funderar man nu snarast på om det blir en hård eller mjuk landning. Det omedelbara problemet för verkstadsbolagen är dollarn som tappat stort i år och väntas fortsätta ned under 7 kronor de kommande månaderna. En tumregel är att 5 procents nedgång i dollarkursen drar ned verkstadsbolagens vinster med mellan 3 och 5 procent.

Men inte heller risken för en tilltagande valutapress tycks oroa analytikerna.

– Vi har sett en längre trend med en dollarförsvagning utan att det har fått några större effekter. Den största risken är väl att amerikanska bolag börjar konkurrerar i Europa med hjälp av en svagare dollar. Men de stora verkstadsbolagen i världen är så pass konsoliderade med tillverkning i USA och Europa att det inte är någon större mening för bolag som exempelvis Kennametal att börja sänka priserna i Europa, säger Swedbanks analytiker Mats Liss.

En viktig positiv faktor i verkstadsaktierna är bolagens starka balansräkningar. Ett tydligt exempel på kassornas inverkan på aktiekurserna är lastbilstillverkarna Scania och Volvo. Volvos jättekassa har skapat spekulation om bud, utdelningar eller förvärv som bidragit till att aktien nu befinner sig på sina högsta nivåer någonsin. I Scania var det uttalandet i halvårsrapporten om utskiftning till aktieägarna som räddade aktien från att falla på en annars svag rapport.

Även Atlas Copco och Electrolux är föremål för spekulationer om bud eller extrautdelningar på grund av sina välfyllda kassor.

– Balansräkningarna i de här bolagen är väldigt starka och behovet av förvärv är ganska litet eftersom de redan är så väl konsoliderade. Det innebär att det finns en kudde i aktierna och när vi närmar oss utdelnings- och bolagsstämmotider så kommer de här bolagen att hamna allt mer i fokus, säger Mats Liss.

Efter vårens kursras och med bara små justeringar i prognoserna efter halvårsrapporterna finns utrymme för dåliga nyheter i verkstadsaktiernas värderingar. Investmentbanken Bear Stearns konstaterade för en tid sedan att det var rena recessionsvärderingar på många verkstadsbolag i Europa. Det talar för att verkstadsaktierna kan fortsätta gå bra på börsen under hösten.

– Orderingången såg bra ut i det andra kvartalet och Europamarknaden verkar vara fortsatt stark. Det gör att vi tror på en fortsatt bra trend under det tredje kvartalet och att resultaten håller sig kvar på bra nivåer. Marknaden har tagit höjd för en försvagning och om den inte infinner sig så finns det utrymme för en uppvärdering, säger Mats Liss.

Och det är inte bara analytikerna som är optimistiska. Sandviks vd Lars Petterssons beslutade för några veckor sedan att lägga handling bakom sina ord om fortsatt goda utsikter för bolaget genom att köpa Sandvik-aktier för drygt fyra miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.