Azelio
Azelio rasar – storägarens innehav har sjunkit med 987 miljoner kronor
Så sent som i september tog Azelio in 300 miljoner i en företrädesemission. Målet var att kunna hålla igång energilagringsbolaget tills att man blir kassaflödespositiva, vilket väntades ske under andra halvåret 2023.
Under måndagskvällen meddelade bolaget att leveransmålet för 2023 inte kommer att uppnås och att man behöver ta in nytt kapital redan nu.
“Tiden det tar att omvandla pågående affärsdiskussioner till tecknade avtal är dock fortfarande längre än vad som tidigare förväntats vilket innebär att försäljning och kommersialisering försenas och att flera av de tidigare planerade leveranserna för 2023 sannolikt inte kommer att levereras förrän 2024. Som en följd av detta kommer prognosen för positivt kassaflöde att försenas. Styrelse och ledning arbetar med att säkra finansiering via lån och/eller equity”, skriver bolaget.
Från 75 kronor till 1
Den tidigare solenergifyllda aktien har nu tappat 98,7% sedan toppnoteringen på 75,40 kronor i februari 2021. Efter beskedet handlas Azelioaktien för första gången under 1 krona. Dagens lägsta notering var 81,4 öre och stängningskursen 93 öre.
“Vi fortsätter att vara mycket kostnadsmedvetna på vägen mot full kommersialisering. Även om försäljningsprocesserna tar längre tid än vi förväntat oss så finns det ett stort intresse för vår unika och kostnadseffektiva lösning. Framtiden för vårt energilagringssystem är ljus”, kommenterar Jonas Wallmander, VD för Azelio, i pressmeddelandet.
STORÄGAREN HAR tappat 987 miljoner
I ägarlistan återfinns bland annat Brummer & Partners Kent Janér, Sala Kebab, före detta finansministern Pär Nuder, förvaltaren Max Mitteregger, Skistars tidigare VD Mats Årjes och finansprofilen Mikael Syding.
Största ägaren Kent Janérs innehav var i februari 2021 värt 1,02 miljarder kronor och hans 18 miljoner aktier motsvarade då 17% av kapitalet i bolaget.
I dag är Janérs innehav dubbelt så stort, 36 miljoner aktier, men bara värt 33 miljoner kronor och motsvarar 11,3% av kapitalet. En minskning med hela 987 miljoner kronor.
“VERKLIGEN INTE DYRT”
“Azelio kan knappast tillåta sig överdriven skönmålning i det här läget, så jag tycker man kan utgå från att det som står i PM överensstämmer med verkligheten. Det innebär att det går trögt att få till affärerna men inte att efterfrågan saknas. Ingen trodde att Azelio skulle lyckas med hela 10 affärer på 0,5-5 MW, men nu säger man helt enkelt det officiellt också”, säger Mikael Syding i en kommentar till Affärsvärlden.
“Om man faktiskt säljer 10 medelstora projekt 2024 istället för 2023 så triplas intäkterna till omkring 500 miljoner. Om detta är sannolikt, dvs om Azelios verklighetsbeskrivning är hyggligt korrekt, så är cirka 300 miljoner i marknadsvärde för aktierna verkligen inte dyrt”, menar Mikael Syding, som länge varit ägare och positivt inställd till bolaget, trots den dramatiska kursnedgången.
Frågan är om de 36 286 aktieägarna hos Avanza och de 4400 hos Nordnet är lika positiva.
Azelio, som noterades 2018 till kursen 22 kronor per aktie, har nu ett börsvärde på 299 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.