Axfood räknar med snabbt besked i miljardaffären: ”Stärker konkurrensen”

Axfood har nu anmält City Gross-köpet till Konkurrensverket. Över 40 sidor argumenterar bolagets jurister för att affären i själva verket kommer att stärka konkurrensen, varför ett positivt beslut borde gå av bara farten. Matjätten ger också sin syn på konkurrenterna – och lyfter fram uppstickarna Normal och Cosco.
Axfood räknar med snabbt besked i miljardaffären: ”Stärker konkurrensen” - WEB_INRIKES
Axfood vill förvärva hela City Gross. Idag äger de 9,9% av bolaget. Foto: Jessica Gow / TT

Den 11 juni blev det känt att Axfood avser att köpa hela City Gross från Bergendahls. Miljardaffären skakar om dagligvaruhandeln och har fått ett blandat mottagande.

Afv:s analytiker Daniel Zetterberg tycker Axfoods aktie framstår som ett “lockande alternativ” om bolaget lyckas få ordning på lönsamheten i City Gross.

Från politiskt håll har dock kritiken varit hård och samlat hela oppositionen, från Centerpartiet till Vänsterpartiet.

“De som får betala priset är vanligt folk med små marginaler”, sa S-toppen Mikael Damberg nyligen till Aftonbladet.

Försvaret: “Mer konkurrenskraftigt”

Först måste dock förvärvet passera genom myndigheternas nålsöga. Axfood har nu skickat in sin anmälan till Konkurrensverket, vilken Affärsvärlden har tagit del av.

På över 40 sidor lägger Axfoods advokatbyrå Kastell fram argument för varför myndigheten ska godkänna affären utan en djupare utredning.

Ett huvudargument från Axfoods sida är att affären – till skillnad mot vad kritikerna påstår – ska “göra City Gross mer konkurrenskraftigt”. Detta eftersom förvärvet skulle bidra till att stärka City Gross inom stormarknadssegmentet där Willys och Hemköp inte är verksamma.

“City Gross konkurrerar i första hand med andra aktörer inom samma segment, nämligen ICA Maxi och Stora Coop“, skriver Axfoods jurister.

Axfood slår dock fast att “City Gross tidigare varit en direkt konkurrent till Axfood”, men menar att den situationen inte gäller efter förvärvet av 9,9% av aktierna i bolaget 2021.

“På den svenska dagligvarumarknaden återfinns fyra huvudsakliga aktörer: ICA, Coop, Axfood och Lidl. Därutöver finns City Gross, som kontrolleras gemensamt av Axfood och Bergendahls och därmed inte kan betecknas som en femte aktör”, skriver de.

Förvärvet måste godkännas av Konkurrensverket. Foto: Konkurrensverket

Ett återkommande argument är att frågan redan har avgjorts av myndigheterna.

“Konkurrensverket har redan slagit fast att det konkurrenstryck som förelegat mellan Axfood och City Gross försvunnit till följd av det tidigare förvärvet av gemensam kontroll”, skriver juristerna.

De lyfter också fram att City Gross och Axfoods marknadsandelar väntas bli omkring hälften av ICA:s 50% av marknaden.

“Det är långt ifrån en nivå som kan betecknas som stark”, står det i anmälan.

Bättre konkurrenssituation

I en intervju med Affärsvärlden menade Ali Nikpay, som är en av Europas ledande experter på konkurrensrätt, att konkurrenssituationen i Sverige talade emot affären.

Axfood hävdar i motsats till Nikpay att konkurrensen är bättre i Sverige än på många andra håll.

“Det påtagliga inslaget av handlarägda butiker gör att den lokala konkurrensen är mer framträdande i Sverige än på andra nationella marknader med mindre inslag av handlarägda butiker”, skriver juristerna i anmälan.

Bolaget ger också sin bild av konkurrensen inom dagligvaruhandeln genom egna marknadsanalyser. Mycket av det materialet är dock maskat med hänvisning till sekretess.

Det som återges öppet är att Axfood ser en ökad konkurrens från aktörer som Ö&B, Normal och Rusta inom vissa segment.

“Flera av dessa aktörer expanderar också kraftigt på den svenska marknaden”, står i anmälan.

Axfood nämner också den amerikanska uppstickaren Costco, som etablerade sig i Täby utanför Stockholm i fjol, och “har ett bredare erbjudande inom dagligvaror än exempelvis Ö&B”.

Konkurrensen kommer från nya håll, som Rusta, menar Axfood. Här Rustas VD Göran Westerberg. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Räknar med snabb prövning

Eftersom Konkurrensverket redan prövat Axfoods köp av en del av City Gross, argumenterar bolaget för att myndigheten inte behöver göra någon djupare prövning av affären. Eller som juristerna formulerar det:

“På EU-nivå anses typiskt sett övergångar från gemensam till ensam kontroll som oproblematiska och kommissionen prövar därför sådana kontrollförändringar huvudsakligen enligt ett förenklat förfarande.”

Axfoods första köp i City Gross var dock förenat med villkor från Konkurrensverket. Det tror analyshuset Kepler Cheuvreux kommer bli utfallet även denna gång.

“Vi tror att vissa eftergifter kan komma att krävas för att konkurrensmyndigheten ska godkänna förvärvet och att ett godkännande inte kan ses som en självklarhet”, skriver analyshuset i en uppdatering

Läs ocksåInternationell expert om City Gross-affären: ”Min gissning är att den stoppas”

Läs också: Analytiker om Axfoods miljardköp: ”Kommer krävas eftergifter”

Läs också: Axfood: City Gross blir en munsbit

Läs också: Bergendahls VD om CityGross-affären: ”Ska inte sälja björnen innan den är skjuten”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold