Avslöjar: Problem på flera områden där Stegra petat nyckelpersoner

Stegra dras med förseningar och kostnadsökningar. Det framgår av dokument till investerare som Afv tagit del av. Nu har flera ansvariga petats från ledningen. Men bolaget förnekar att det skulle finnas någon koppling. "Vi vill ha en enklare organisation", säger presschefen Karin Hallstan.
✓ Hela dokumentet – med Stegras egna ord om problemen
Avslöjar: Problem på flera områden där Stegra petat nyckelpersoner - Stegra, Affärsvärlden
Stegra, som bygger ett stålverk i Boden, har problem på flera områden där nyckelpersoner petats. Foto: Bildbyrån

Stålutmanaren Stegra stöper om i ledningen och flera nyckelpersoner lämnar bolaget. Det blev känt i förra veckan.

Bland de som petas finns hållbarhets- och kommunikationsdirektören Lina Håkansdotter, teknikdirektören Maria Persson Gulda och projektdirektören Tomas Gille.

Kajsa Ryttberg-Wallgren, som ansvarat för vätgasaffären, petas ur ledningsgruppen. Hon stannar dock kvar i bolaget.

Stegras presschef Karin Hallstan har beskrivit omstöpningen som “helt odramatisk”.

Bolaget har gjort en omorganisation med färre avdelningar i toppen, och därmed behövs färre personer i ledningen, uppgav presschefen nyligen för Di.

Flera problem enligt rapport

Beskedet kommer kort efter uppgifterna om att Stegra kan gå miste om cirka 1,65 mdr kr i offentligt stöd. Bolaget har in i det sista vädjat till regeringen i frågan. Det yttersta ansvaret för samhällskontakterna har vilat på Lina Håkansdotter, som nu alltså lämnar både ledningen och bolaget.

Flera andra av de som petas ansvarar för områden där Stegra har problem med förseningar och kostnadsökningar som uppstått vid bygget av stålverket i Boden.

Det framgår av en lägesrapport som vid årsskiftet skickades in till EU:s innovationsfond, som investerat 250 miljoner euro i Stegra. Rapporten är klassificerad som “känslig”. Leverantörer och belopp är maskade, men de avvikelser som stålbolaget redovisar för den offentliga finansiären skrivs ut i klartext.

Bygger tre anläggningar i Boden

  1. Vätgasanläggning, som enligt Stegra ska bli en av Europas största anläggningar för produktion av grön vätgas.
  2. Direktreduktionsanläggning, där vätgasen används för att reducera järnmalm till järn genom att avlägsna syret i malmen.
  3. Stålverk, där järnsvampen processas till stål i elektriska ljusbågsugnar.

Flera av problemen uppges vara kopplade till den vätgasanläggning som Stegra bygger i Boden.

Till skillnad från konkurrenten i Luleå, Hybrit, bygger Stegra inte något större mellanlager för vätgas.

Stegra uppger flera problem i en lägesrapport från december. Foto: Skärmdump

Det kommer fortfarande finnas ett litet lager, men som enligt bolaget inte är att betrakta som ett mellanlager. Arbetet med bygget ligger dock efter och Stegra uppger i rapporten att starten kommer skjutas upp.

“Ett beslut har fattats om att skjuta upp vätgaslagringsområdet, vilket kräver nödvändiga justeringar inom både konstruktion och upphandling för att anpassas till dessa förändringar”, skriver Stegra.

Karin Hallstan uppger för Afv att förseningen väntas uppgå till “några månader”.

“Att vi inte startar allt exakt samtidigt har att göra med att det är stora anläggningar och mer logiskt att ta ett steg i taget.”

Enligt rapporten har vätgasanläggningen också flera problem “inklusive underprestation, avvikelser från tidplanen och kostnadsöverskridanden”.

Stegras stålverk i Boden är under uppförande. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

“Kritiska underlag”

Men även i bygget av anläggningen för direktreduktion har stålbolaget stött på patrull. Det handlar om förseningar i byggarbetet och leveranser av konstruktionsstål.

I den tredje och sista anläggningen, stålverket, dras Stegra med förseningar “i kritiska eltekniska underlag”. Bolaget har också problem med utformningen av brandskyddet.

“Det är naturligt att ett projekt av denna skala och komplexitet kräver vissa anpassningar vilka förstås hanteras löpande”, kommenterar Karin Hallstan. 

Karin Hallstan. Foto: Stegra

Förändringarna i ledningen: “Ny fas”

Hon avfärdar dock att det skulle finnas någon koppling mellan förändringarna i ledningen och de problem som Stegra lyfter i lägesrapporten till EU:s innovationsfond.

Kan du förstå om det framstår som att ni gör förändringar i ledningen på grund av hur arbetet fortskrider i Boden?

“Nej, det kan jag inte”, kommenterar Karin Hallstan, som framhåller att förändringarna är en konsekvens av att Stegra går in i nästa fas.

“Vi har lämnat en fas bakom oss och nu går vi in i en period där intensiteten i byggprojektet ökar ännu mer. Samtidigt som det teamet också förbereder sig för att lämna över till de som ska drifta verksamheten i Boden när vi startar fabriken.”

Läs också:

Harald Mix-bolaget Stegra gör flera ändringar i ledningen

Stålveteranen: ”Tror alla européer tvekar – utom Stegra”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG