Avskalade direktörer

Den som tömmer skalbolag lever inte längre lika säkert. Tre direktörer, som försökt lägga ansvaret på så kallade målvakter, pekas i en dom ut som ytterst ansvariga.

De som organiserar skalbolagsplundringar lever ofta ganska säkert. De kryper normalt ur ledningen för “sina” bolag i god tid före konkursen och gömmer sig bakom så kallade målvakter. Målvakterna saknar oftast pengar, vilket betyder att myndigheterna inte finner det mördan värt att jaga dem. Samtidigt är det nästintill omöjligt att jaga organisatörerna eftersom bland annat bokföringen kan ha försvunnit.

Skalbolagseliten

Men en dom i Södra Roslags tingsrätt i förra veckan visar att skalbolagsplundrarna inte längre lever lika säkert. De nu aktuella männen köpte och sålde vinstbolag i snabbt tempo under 1990-talet. Resterna av trions skalbolag hamnade hos en konkursförvaltare som noterade att det fanns kapitalstarka direktörer i bakgrunden. Samtidigt hade skattemyndigheten, som kände igen trion som tillhörig skalbolagseliten i landet, gjort revision i flera av de aktuella bolagen.

I efterhand kan man konstatera att de tre hade sällsynt otur eftersom en lång rad konkursbolag ingående i samma koncern hamnade hos samma konkursförvaltare, advokat Acko Schager som gjort sig känd för att gå till botten med flera finansiella härvor från 1990-talet. Han är bland annat ansvarig för den misstänkte huvudmannen i Trustorhärvan Joachim Poseners personliga konkurs.

Eftersom trion i bakgrunden såg ut att ha gott om pengar skedde något ovanligt. Konkursförvaltaren stämde, för fyra av de inblandade konkursbolagens räkning, de tre männen. De hade bland annat suttit i styrelsen i bolagen och hanterat pengar som gick i en kedja mellan bolagen, något som förvaltaren menade borde ses som olovlig vinstutdelning.

Unik process

Stämningen är ovanlig på flera sätt men alldeles unikt är det faktum att processen har skötts av konkursföretag som inte ens hade en krona i tillgångar. Förvaltarna har fått stort stöd från staten, som genom kronofogdemyndigheten har garanterat att stå inte bara för rättegångskostnaderna, som hittills uppgår till nästan tre miljoner kronor, utan också för eventuella skadeståndsanspråk vid en eventuell förlust. Dessa anspråk hade kunnat landa på uppåt tio miljoner kronor.

Satsningen gick hem. Tingsrätten går i sin dom helt på konkursförvaltarens linje, trots att de tre utpekade försäkrade att de inte hade ansvar för vad som hände med bolagen sedan de sålts vidare och att de gjort “ingående och noggranna undersökningar av köparnas kvaliteter och avsikter med bolagen”.

Tingsrätten skriver i sin dom att det är lagligt att eliminera eller skjuta upp skatteskulder så länge det inte är frågan om skenaffärer. Men domstolen konstaterar att “affärer genomfördes inte i de aktuella fallen. Mot bakgrund av att (de tre) hade långvarig erfarenhet av olika typer av affärsverksamhet är det förvånande att inte en enda seriös affär kom till avslut. Det är vidare anmärkningsvärt att (de tre) vid ett styrelsemöte 15 december 1994, trots de misslyckade affärerna under 1994, bestämde sig för att fortsätta med samma affärsidé under 1995.”

Domstolen konstaterar att kedjorna av penningströmmar är att se som olovlig vinstutdelning och att trion dessutom är återbetalningsansvarig. De tre männen, samtliga i 40-årsåldern och bosatta på Östermalm i Stockholm samt i Stocksund och på Lidingö, döms utöver att betala rättegången också att betala över 30 miljoner kronor plus ränta sedan 1994, cirka 15 miljoner kronor. Två tredjedelar av fordringarna finns redan i beslag, bland annat en strandvilla på Lidingö. Där finns också medel på bankkonton och aktier.

Oväntat vapen

De tre anser att de inte gjort några fel eller olagligheter. Det betyder att domen naturligtvis kommer att överklagas. Utfallet i Svea Hovrätt kommer att följas noga av landets skattemyndigheter och konkursförvaltare. Håller domen har de nämligen fått ett oväntat vapen mot otillåtet skalbolagsplundrande.

Under tiden lär den nu aktuella trion tvingas tillbringa mycket av sin tid i en rättssal. Männen är nämligen några av de 17 misstänkta som just nu deltar i en mastodonträttegång, enligt uppgift Sveriges största ekobrottsmål, i samma domstol. Den processen har nått ungefär halvvägs och blir klar i vår.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase