Avanzas VD självkritisk: ”Inte okej – inte för en enda kund”

Avanza slår till med ett rekordkvartal.
Samtidigt finns frågetecken om tillväxten kan fortsätta på en lugnare börs, de teknikproblem som drabbat nätmäklaren – och den hårdnande konkurrensen.
"Jag har varit i branschen i över 20 år och sett både inhemska och utländska konkurrenter komma och gå", säger VD:n Gustaf Unger.
Avanzas VD självkritisk: ”Inte okej – inte för en enda kund” - Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Dubbel (1)
Avanzas VD Gustaf Unger tillträdde sin roll i mars förra året. Foto: Avanza / TT

Avanzas kvartalsrapport var den bästa i bolagets historia. VD:n Gustaf Unger är särskilt nöjd med att bolagets affärsmodell står stadig både i hög- och lågräntemiljö.

“Vi var på 4% styrränta fram till maj förra året och nu är vi ner på 2,25%. Det är en dramatisk sänkning och ändå hålls räntenettot uppe. Det sjunker och pressas, men det är ändå ett stabilt bidrag. Det tycker jag är väldigt kul att se”, säger han.

Intäkterna uppgick till 1,1 mdr kr, en ökning med 21% jämfört med förra året. Rörelseresultatet skrevs till 818 Mkr, upp 26% från i fjol.

Ni har också haft hjälp av en volatil börs? 

“I allra högsta grad. Det är särskilt handelsintäkterna som steg i Q1. Det är drivet av ett förbättrat klimat med högre volatilitet i marknaden, framförallt i mars.”

Men Unger vill inte att börsen blir “för spännande”.

“Då kan småsparare bli osäkra om riktning och sitta på händerna”, säger han och drar paralleller till när Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022.

“Då var vi alla så chockade kring massa frågor utöver finans och börs, så man blev passiv. Det ser vi inte nu”, säger han.

Tror du att ni kan hålla uppe den här fina lönsamheten även på en lugnare börs? Det känns lite som att alla stjärnor stod rätt i Q1?

“Om du minns början av 2021 var det en otrolig börshajp. Vi är långt ifrån de nivåerna. Men det är mycket mer aktivitet än vad vi såg 2023. Det är ett gynnsamt läge, men inte optimalt, det är väl det man kan säga att vi är i nu.”

Avanza rapporterar ett rekordkvartal. Foto: Avanza

Den volatila börsen i slutet av mars och början av april har inte bara vara positiv för Avanza. När Stockholmsbörsen kraschade 8% förra måndagen var det många användare som inte kom åt sin aktiedepåer och många blev utloggade ur appen. Något som orsakade stor frustration.

“Det är supertråkigt och vi kan bättre”, suckar Unger och fortsätter:

“Vi såg ett kundengagemang vi aldrig sett maken till, en otroligt mycket högre nivå än tidigare. Det funkade jättebra för majoriteten av våra kunder, men några hade svårt att logga in. Och det är inte okej, inte ens för en enda kund.”

“Problem vi aldrig haft tidigare”

Han förklarar vidare att nätmäklarens system felaktigt tolkar den kraftigt ökade aktiviteten som illvillig.

“Där har vi behövt justera. Varenda kund som inte har en bra upplevelse på vår plattform är ett misslyckande”, konstaterar Unger.

En kritik har varit varför ni inte tar kostnaden och byter ut era system. Har det varit en fråga internt?

“Nej, det skulle inte göra någonting bättre. De här problemen har vi aldrig haft tidigare, det har varit andra typer av problem”, säger han och fortsätter:

“Vi drar absolut lärdom av det här. Vi har redan gjort förbättringar, och tittar på vilka långsiktiga förändringar vi vill genomföra.”

Vad skulle det kunna vara?

“Det tycker jag är för tidigt att säga. Du har en intressekonflikt mellan kundernas tillgänglighet och säkerhet. Säkerheten måste alltid vara prioritet 1, 2 och 3. Men jag tycker att vi ska kunna klara av båda, alltid.”

VD:n har det senaste året rekryterat både en ny produkt- och teknikchef.

Innebär det att du inte är nöjd med hur det var tidigare?

“Jag började i slutet av mars och då hade jag varken teknik- eller produktchef på plats. Du kan styra ett bolag som Avanza ändå, men det blir svårt att få den framdrift du vill ha. Det känns som en jätteviktig milstolpe.”

Nu har ni redan en väldigt stor marknadsandel, långt över två miljoner kunder. Tror du att ni kan fortsätta växa i Sverige, eller måste ni expandera för att driva tillväxt?

“Jag är övertygad om att vi har väldigt mycket kvar att göra i Sverige. Tillväxten här är långt ifrån uttömd. Ambitionen och strategin att gå utomlands är inte drivet av brist på tillväxtmöjligheter i Sverige”, säger han och beskriver marknaden här som den mest konkurrensutsatta och avancerade i hela Europa.

“Vi har varit framgångsrika här. Varför lämna pengar på bordet till andra spelare i andra länder? Men steget att gå utomlands är stort och måste göras på rätt sätt och vid rätt tillfälle. Det är inget vi stressar fram”, säger han.

Montrose en uppstickare

Den fortsatta tillväxten i Sverige ska komma från flera håll.

Karl Skarman och Alexander Boman, grundare av Montrose by Carnegie
Karl Skarman och Alexander Boman, grundare av Montrose by Carnegie. Foto: Montrose

“Vi gör en stor satsning på private banking-segmentet och på tjänstepension. Där finns det väldigt intressanta tillväxtmöjligheter. Sen har vi mycket att göra med våra befintliga kunder”, säger Unger.

Allt fler spelare har de senaste åren dykt upp på marknaden för att tävla om spararnas pengar. Uppstickaren Montrose har fått genomslag och lyckats locka till sig tiotusentals engagerade privatinvesterare.

Är det något de gör som Avanza kan bli bättre på?

“Jag har varit i branschen i över 20 år och sett både inhemska och utländska konkurrenter komma och gå. Det är en attraktiv marknad med underliggande tillväxt, så nya aktörer kommer vi se hela tiden”, säger VD:n och tillägger att han inte sett någon lyckats konkurrera på riktigt hittills.

“Det bästa vi kan göra är att fortsätta investera i användarupplevelsen och erbjuda det bredaste sparerbjudandet. Det har varit lyckosamt i 25 år och jag hoppas och tror att det fortsätter vara det.”

Något Montrose lyfter fram är den låga valutavvecklingsavgiften. Är det något ni känner att ni behöver justera?

“Vi lanserade valutakonton på kapitalförsäkring i början av första kvartalet. Där kan våra private banking- och pro-kunder handla utländska värdepapper utan att behöva växla tillbaka till SEK vid varje transaktion. Vill man använda det kan man i princip planera växlingsavgiften till noll. Det har varit väldigt efterlängtat hos många kunder.”

När du tittar på konkurrenter, är det något erbjudande du känner att ni måste satsa ännu hårdare på?

“Jag tycker att Lysa gör något bra. De har attraherat över 40 mdr och har en väldigt enkel portföljlösning baserad på fonder. Avanza ska bli bättre på att möta de kunder som vill ha hjälp med sina investeringsbeslut: “do it for me“-segmentet.”

VD:n konstaterar att de inte kan påverka den handelspolitiska utvecklingen.

“Det vi däremot kan göra är att stötta våra kunder till ett bra sparande, och säkerställa att de har bra verktyg och vägledning för sina investeringsbeslut”, avslutar han.

Avanza, Mkr Q1-2025 Konsensus Förändring mot konsensus Q1-2024 Förändring
Intäkter 1 152 1 108 4,0% 951 21,1%
Räntenetto 372 374 -0,5% 409 -9,0%
Rörelsekostnader -333 -346 -303
Rörelseresultat 818 761 7,5% 647 26,4%
Nettoresultat 707 656 7,8% 555 27,4%
Resultat per aktie, kronor 4,48 3,53 26,9%

Läs också:

Avanza ökade rörelseresultatet mer än väntat

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från VECKANS FÖRETAG