Avanzas sparare storsäljer favoriten Investor – köper SBB

Nätmäklaren Avanza Banks sparare har sålt mest i investmentbolaget Investor under september. Här är hela listan på de mest köpta och sålda aktierna i september hos Avanza och Nordnet.
Avanzas sparare storsäljer favoriten Investor – köper SBB - Nordnet Avanza

Detta är ovanligt då Investor ofta toppar köplistan. Aktien har också presterat starkt i år med en uppgång på 33 procent, klart bättre än börsen.

“En anledning till aktiespararnas sälj är troligtvis att substansrabatten minskat. Precis samma sak såg vi i mars och även då toppade aktien för ovanlighetens skull säljsidan”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza.

Även Nvidia var en av de mer sålda aktierna under månaden.

“Det är stora värden som fluktuerar när den amerikanska halvledarjätten rör sig upp och ned på börsen och aktiespararna säljer av – även om aktien sett till de senaste tre månaderna är ned”, säger Philip Scholtzé.

Mest köpta aktien var Volvo Cars, som under september sänkt sitt marginalmål för 2026 samt reviderat ambitionen kring elbilar fram till 2030.

“Aktien, som är ned 14 procent på helåret, fortsätter att backa under september och aktiespararna köper”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza.

Köper Säljer
Volvo Cars Investor B
SSAB B Tesla
Bonesupport H&M
SBB B Evolution
Truecaller B Telia
SKF B Kindred
Astra Zeneca Nvidia
Hexatronic Fortnox
Handelsbanken Hoist
Neonode Embracer

Så agerar Nordnets sparare

Bland de mest sålda aktierna på Nordnet fanns H&M, som släppte rapport under förra veckan.

“Spararna älskar Investor, men det kan vara läge att ha med sig att substansrabatten nu är nära rekordlåga nivåer, säger sparekonomen Frida Frida Bratt.

Bland spararna var den mest sålda aktien H&M, som under förra veckan föll kraftigt på sina delårssiffror.

“H&M steg kraftigt inför sin rapport, som dessvärre kom in sämre än väntat med skrotat marginalmål och kursfall som följd. Men då hade många sparare redan hunnit trycka på sälj”, säger Bratt.

Mest köpta Mest sålda
Investor H&M
SSAB Tesla
Handelsbanken Embracer
Volvo Neobo Fastigheter
Volvo Cars Storskogen
Cibus Nordic Real Estate Rheinmetall
Saab Sinch
SBB Essity
Nvidia Tethys Oil
Atlas Copco Truecaller
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.