Ränteavdrag
Avanza och Nordnets VD:ar ryter till mot räntechocken: ”Otroligt skevt”
I slutet av januari offentliggjorde regeringen sitt förslag om gradvis minskade ränteavdrag för specifika låneformer. Enligt det lagda förslaget kommer ränteavdrag bara vara möjligt för lån som är avsedda för köp av bostad, fordon eller båt. Regeringens huvudsakliga fokus i debatten om ändringarna i ränteavdragen har varit att avskaffa möjligheten till ränteavdrag för så kallade sms-lån och blancolån. Dessutom omfattar förslaget att ränteutgifter på lån som är säkerställda med värdepapper inte ska tillåtas som avdragsgilla.
Gunnar Olsson, t.f. VD på Avanza, och tycker att regeringens förslag visar på en ”otrolig skevhet”.
”Vi förstår helt och fullt att man vill komma åt osäkra sms-lån och de delarna, men jag är tveksam till om de som tar sms-lån funderar på om det är avdragsgillt eller inte. Där tror jag det är lite verkningslöst”
“Men om man tittar på värdepapperskrediter, som vi har, så är det en helt annan typ av produkt”, säger Gunnar Olsson till Affärsvärlden.
Han fortsätter:
”Det är en produkt med säkerhet där belåningsgraden aldrig går upp till 100% och där du inte riskerar att bli stående på samma sätt som med ett blancolån”, säger han och berättar att belåningsgraden i högsta fall går upp till 90%.
30 000 på Avanza påverkas
Avanzas VD menar att förslaget också skapar en osäkerhet för kunderna.
”Vi tycker det finns en otrolig skevhet i det här förslaget som regeringen inte riktigt beaktat, och det är olyckligt. Våra kunder kommer inte kunna dra av räntekostnaden. Vi vet inte exakt hur det kommer slå, men vi har ungefär 30 000 kunder som använder värdepapperskrediten aktivt idag”, säger Gunnar Olsson och fortsätter:
”Jag tror definitivt att dessa kunder tar i beaktande att man får göra avdrag på räntekostnaden”, säger han.
Vad borde regeringen göra?
”Jag tycker de borde lyfta ut lån som har en säkerhet från det här lagförslaget. När de beskriver det själva är det fokus på blancolån och sms-lån. Det är den typen av produkter som skapar överskuldsättning och som man vill komma åt. Då tycker jag man ska fokusera på det”, säger Gunnar Olsson och avslutar:
”I det här fallet är det snudd på bekvämlighetsskäl som värdepapperskrediter har åkt med – fast det är någonting helt annorlunda.”
Nordnets VD: “Förslaget haltar rejält”
Även Nordnets VD Lars-Åke Norling menar att värdepapper är bra säkerhet för belåning.
“Regeringens förslag om utfasning av vissa ränteavdrag är i grunden bra. Jag ser ingen anledning till att skattebetalarna ska sponsra blancolån, sms-lån och andra konsumtionslån utan säkerheter. Men när det gäller värdepappersbelåning tycker jag att resonemanget i förslaget haltar rejält”, skriver han i en kommentar till Affärsvärlden, och fortsätter:
“För det första är det här inte fråga om konsumtionslån med potential att leda till överskuldsättning, utan lån för att öka avkastningen på sitt sparande. Värdepappersbelåning har också säkerheter av mycket god kvalitet i form av aktier och fonder.”
Lars-Åke Norling tycker att regeringen missar hur pass likvida värdepapper är som säkerhet.
“Aktier värderas varje sekund under börsens öppettider och kan realiseras omedelbart. De allra flesta fonder har en daglig värdering och handel. De problem med värdering som lyfts i promemorian existerar helt enkelt inte för marknadsnoterade värdepapper och fonder som handlas regelbundet. För lån till köp av bilar och båtar föreslår regeringen att räntekostnader fortsatt ska vara avdragsgilla. Att då inte värdepappersbelåning skulle medges ränteavdrag är svårförståeligt med tanke på att aktier och fonder ur alla aspekter är en mycket bättre säkerhet”, kommenterar Nordnets VD.
Försvårar generationsskiften
Även branschorganisationen Företagarnas VD Benjamin Dousa är kritisk mot regerings lagförslag, som han menar försvårar både generationsskiften och tillsättande av nya VD:ar.
“Det kan fördyra och försvåra för generationsskiften. Är det en större syskonskara där ett eller två syskon ska köpa ut de andra är det inte ovanligt att man behöver belåna aktierna. Med det här förslaget skulle det blir betydligt dyrare och svårare att få till generationsskifte”, har han tidigare sagt till Affärsvärlden.
Förslaget om avtrappade ränteavdrag är nu ute på remiss och det är i höst som förslaget kommer att omfattas av budgetförhandlingarna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.