Avanza bör sluka Nordnet

Ett hopslaget Avanza och Nordnet kan skapa ett nordiskt alternativ till storbankerna snabbare än vad företaget klarar var för sig. Det är dags för huvudägarna att släppa på prestigen.

De båda nätmäklarna Avanza och Nordnet har vuxit kraftigt och parallellt med varandra i över 10 år tid. Affärsidén har ytterst handlat om att göra det billigt för folk att göra aktieaffärer över internet. Företagens produktportföljer har dock breddats i takt med en utökad jakt på kunder. I dag finns allt från ppm-förvaltning till bolån på menyn.

Profilmässigt skiljer Avanza och Nordnet sig åt. Avanzas beslut att hålla sig till den svenska marknaden har inneburit en högre lönsamhet jämfört med Nordnet. Aktiemarknaden har också premiera detta genom att värdera Avanza nästan dubbelt så högt som Nordnet, sett i relation till kundernas sparade kapital hos de båda bolagen. Mest att vinna på en fusion har i nuläget har därför Avanzas aktieägare, vars andel i ett gemensamt bolag med Nordnet skulle bli högre i dag, jämfört med om Nordnet först hinner ”städa klart” efter sin kraftiga expansion. Nordnet har numera dragit sig tillbaka från Beneluxländerna och fastslagit att Norden är bolagets narturliga hemmamarknad. Nordnets aktie kommer värderas upp i takt med att lönsamheten för Nordnet närmar sig Avanzas.

Varför skulle då huvudägarna i Nordnet, respektive Avanza, gå med på en fusion?

För det första finns det ett tydligt samband mellan tillväxt i sparkapital och tillväxt i intäkter. För Avanza skulle en fusion med Nordnet innebära ett kapitaltillskott på cirka 100 miljarder, det totala sparkapitalet skulle bli 160 miljarder kronor. Givet att strukturen på kundsammansättning och organisation liknar varandra kan täckningsbidraget bli så högt som 80 procent, enligt branschbedömare. Drygt häften av Nordnets kapital finns dock utanför Sveriges gränser, varför siffran för täckningsbidraget i praktiken kanske hamnar på 70 procent. Trots detta skulle ett sammanslaget bolag kunna tjäna runt 900 miljoner före skatt, eller 50 procent mer än Avanzas och Nordnets totala resultat i dag.

Det andra skälet är att det blir allt svårare att locka till sig nya kunder på mogna marknader som Norden, inte minst för Avanza som än så länge enbart finns i Sverige. Ett intåg för Avanza på ytterligare en marknad skulle heller inte ses som speciellt positivt av aktiemarknaden. Bolaget värderas på sin höga lönsamhet. Ett gemensamt bolag skulle däremot i större utsträckning betraktas som ett reellt alternativ till storbankerna, vilket inte är oväsentligt när såväl Avanza som Nordnet försöker växa inom traditionella banktjänster.

En tredje anledning är lägre utgifter. En stor kostnad för alla banker är utveckling och underhåll av it-system. En tacksam post att dela på vid ett samgående. Avanza räknar exempelvis med ökade kostnader under 2010 på 25 procent varav 60 procent av dessa utgörs av it- och webbutveckling.

Ytterst handlar det om i fall familjen Dinkelspiel och Sven Hagströmmer kan tänka sig att dela på makten i ett gemensamt bolag. Ett samgående mellan Avanza och Nordnet har varit föremål för diskussion tidigare, men frågan anses för närvarande inte vara aktuell.

Ett argument mot en sammanslagning är förstås att Avanza och Nordnet kan fortsätta att växa var för sig under överskådlig tid. Det finns därtill en tendens hos befintliga kunder till att ogilla sammanslagningar, varför ett visst ”svinn” inte kan undvikas. I sämsta fall fortsätter Avanza att vara en växande kassako medan Nordnet torde vara aktien med bäst utvecklingspotential. Frågan är bara varför aktieägarna i Avanza och Nordnet ska nöja sig med dagens kaka, när de kan äga hälften var i ett företag som kan tjäna tre gånger så mycket som dagens Avanza och Nordet var för sig. Det är dags att släppa på prestigen och göra en industriellt riktig affär. För aktieägarnas skull.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.