Att vara skrupelfri skitstövel räcker inte

Åklagarsidan i insiderrättegången anstränger sig hårt för att inte dra paralleller till Tivoxfallet. Rättegångarna har samma ordförande, Christer Thornefors. Han lär inte vilja få bakläxa av hovrätten en gång till.

Äntligen stod prästen i predikstolen. Okej. Nu är det ingen präst utan rådman Christer Thornefors, en av tingsrättens mer erfarna domare när det gäller ekobrott. Och predikstolen är i det här fallet domarskranket i sal 34 i Stockholms tingsrätt, där insiderrättegången inleddes i måndags. Måtte bara inte fortsättningen bli lika plågsam som i Gösta Berlings saga.

Morgonen den 16 april 2007 slog Ekobrottsmyndighetens poliser till. Det var två och ett halvt år sedan. Sedan dess har ekobrottspoliser, åklagare, finansiella experter och advokater förberett sig för denna stund. Och de misstänkta naturligtvis. Sex personer står åtalade, med sina liv redan förstörda av presskonferenser, rykten och gärnings­beskrivningar.

Gissningsvis är det med blandade känslor även kammaråklagare Stig Åström besöker rådhuset denna vecka. Visst måste det vara skönt att äntligen få detta segdragna mål prövat. Men det finns också en påtaglig risk att det slutar med en neslig prestigeförlust, när domen faller bortåt våren.

Åklagarsidan har lagt stora resurser på att samla in bevis mot ”ringen”, som ärendet kallas internt på Ekobrottsmyndigheten. Men bevisningen bygger trots detta nästan enbart på indicier. Hårda bevis i form av erkännanden eller avlyssnade bekännelser finns inte. Fnissiga antydningar, som lösryckta ur sitt sammanhang lika gärna skulle kunna handla om travhästar eller damer, är de mest intensiva ögonblicken under många timmars telefonavlyssning.

Försvarssidan är heller inte resurslös. Under dessa två och ett halvt år har advokaterna använt sina finslipade hjärnor till att minera marken under åklagare Stig Åström. Under den mer än fyra månader långa rättegången lär de göra allt för att skjuta målet i sank.

Nu är det alltså rådman Thornefors och hans fyra nämndemän som ska avgöra vilka som är skyldiga och oskyldiga. En god gissning är att även ­Christer Thornefors ser fram emot huvudförhandlingarna. Han har varit inkopplad i målet sedan våren 2007, i samband med häktningsförhandlingarna.

Rådman Thornefors är ett intressant val av domare. Han var den som dömde Skandias förre personalchef Ola Ramstedt till två års fängelse. Ett straff som stod sig även i hovrätten, med sex månaders rabatt. Men rådman Thornefors är också den domare som ledde förhandlingarna i tingsrätten när det så kallade Tivoxmålet avgjordes i första instans.

Verkstadsbolaget Tivox i Tidaholm handelsstoppades den 23 augusti 2005. Samma dag ringde en av Tivox finansiella rådgivare till en storägare i bolaget. Denne storsålde Tivox-aktier. Dagen därpå försattes bolaget i konkurs.

Tingsrätten under ledning av Christer Thornefors dömde ut böter och villkorliga domar för insiderbrott i Tivoxmålet. Problemen uppstod i högre instans. Hovrätten rev delvis upp domen, sänkte dagsböterna för rådgivaren och friade storägaren, en dom som senare fastställdes av Högsta domstolen.

Och detta till Ekobrottsmyndighetens djupa besvikelse. HD-domen var ju den första där den nya marknadsmissbrukslagen prövades. Därmed kunde HD:s avgörande tolkas som ett prejudikat. Och det visade att starka bevis krävdes för att få en person fälld för insiderbrott. Att bara vara en skrupelfri skitstövel räckte inte.

Men skam den som ger sig.

–?Tivox avsåg en enskild transaktion. Ringen-ärendet är mycket mer sammansatt. Bevisningen är inte likadant konstruerad, sade EBM:s chefsåklagare Mats Åhlund till Affärsvärlden i början på det här året.

Den ansenliga energi åklagare Stig Åström lagt ned på att måla upp Cevianmannen, Nordeamannen, Pokerproffset, Luxemburgmannen, Morgan Stanley-mannen och Carnegiemannen som ett sammansvetsat gäng giriga konspiratörer ska ses i det ljuset. ”Ringen” får helt enkelt inte likna Tivox-fallet för mycket. Definitivt inte med rådman Thornefors som rättens ordförande. Att ha fått smisk av hovrätten en gång sved nog tillräckligt.

EFTERSNACK

Kaos kring Apoteket

Det stormar om Apoteket. Regeringen har sparkat styrelsen som vägrade följa nya ägardirektiv och stoppa samarbetet med Ica. Direktiven kom till efter påtryckningar från utländska intressenter, hävdar styrelsen enligt Dagens Industri. Oligopolet i grossistledet och tvångsanslutning till ett statligt servicebolag debatteras också.

I februari skrev Affärsvärldens Lars-Eric Bränfeldt att omregleringen av apoteksmarknaden var ogenomtänkt och riskerade att sluta i fiasko. ”Regeringen borde bita huvudet av den ideologiska stoltheten och begrava förslaget medan tid är”, skrev han.

För egen vinning

I förra veckan förlorade fyra mäklare på E-trade sina licenser. Enligt E24 ska de ha mörkat stora egna affärer genom handel via anhörigas depåer. I förra numret undersökte vi hur fondförvaltarna placerar sina egna pengar. En hel del går till den egna fonden, men förvaltarna köper också aktier vid sidan av. Ett hygienkrav vore att förvaltarna redovisar vilka bolag de äger aktier i.

Morphic kan åka ut

Nu riskerar Morphic att slängas ute från Stockholmsbörsen. Börsens disciplinnämnd ska granska bolaget, som flyttats till observationslistan. I september (nr 36/2009) berättade Affärsvärlden hela den häpnadsväckande historien om hur två entreprenörer förledde aktiemarknaden och hur bolaget, som mest värt över 4 miljarder kronor, kapsejsade.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase