Atrium Ljungberg bygger i trä – för 12 miljarder: ”Tajmingen är utmärkt”

På en pressad bostadsmarknad går Atrium Ljungberg på offensiven. Fastighetsbolaget investerar 12 miljarder i världens största stadsbyggnadsprojekt i trä. "Vi pratar om ett tioårsperspektiv och tajmingen är nog utmärkt", säger VD Annica Ånäs om jätteprojektet i Sickla.
Annica Ånäs, VD på Atrium Ljungberg Foto: Stina Stjernkvist / TT. Henning Larsen
Annica Ånäs, VD på Atrium Ljungberg Foto: Stina Stjernkvist / TT. Henning Larsen Atrium Ljungberg

Världens hittills största stad i trä ska byggas av Atrium Ljungberg i ett projekt som går under namnet Stockholm Wood City. Omfattningen är 250 000 kvadratmeter med 7 000 kontorsplatser och 2 000 bostäder i Sickla, i Nacka kommun.

En färdig detaljplan ska stå klar under det första kvartalet 2024 varpå byggnationen av det första kvarteret inleds under 2025. De första husen förväntas stå klara två år senare, 2027.

“Vi har ett tioårsperspektiv för projektet. I dagsläget finns det några liknande projekt, bland annat ett i Paris om 120 000 kvadratmeter och ett projekt i Danmark. Karaktären skiljer sig åt, i Sickla bygger vi en plats med urbana stadskvalitéer med 5 till 7 våningar. Detta blir världens största urbana stadsutvecklingsprojekt som görs i trä”, säger Atrium Ljungbergs VD Annica Ånäs.

Etableringen av beståndet är en hållbarhetssatsning, konstaterar hon, med betoning på att det ska byggas i trästomme.

“Vi satte nya tuffa hållbarhetsmål för ett år sedan och vi ska vara klimatneutrala 2030. Då måste man göra saker på riktigt och inte bara prata om det.”

Satsar 12 miljarder

Atrium Ljungberg planerar att investera omkring 12 miljarder kronor i projektet under en tioårsperiod. På frågan om hur fördelningen över tid för investeringen kommer att se ut, säger Annica Ånäs att det kan komma att variera. Det beror till mångt och mycket på när man har tecknat hyresgäster och hur marknaden ser ut vid varje givet tillfälle.

“Vi har ett fastighetsvärde på nästan 60 miljarder i dag och man brukar säga att man kan investera ungefär 5% av bolagets storlek per år för att inte förändra sin belåningsgrad. Tittar vi på hur vår investeringstakt sett ut senaste året så ligger vi på ungefär 2,5 miljarder kronor per år totalt sett.”

Fotograf: Atrium Ljungberg / White Arkitekter
Fotograf: Atrium Ljungberg / White Arkitekter

Det är ett pressat läge för bostadsmarknaden och särskilt för nybyggnation. Hur resonerar ni kring detta?

“I vår verksamhet handlar det om att förvalta fastigheter men vi har också en plan på att investera totalt 40 miljarder i våra utvecklingsprojekt. Det kommer ske under en lång tidshorisont. Att vi nu ska bygga en stad i trä är mer kopplat till hållbarhetsaspekten och sedan kommer vi genomföra denna satsning under en längre tid, tio år. Under den här tiden kommer konjunkturen både komma och gå tänker jag”, säger Annica Ånäs och tillägger:

“Tajmingen är nog utmärkt med planerad start 2025.”

När tror du att bostadsmarknaden återhämtar sig?

“Just nu råder det en osäkerhet framför allt vad gäller nyproduktion. Det är utifrån att man vill kunna köpa och sälja i samma marknad. De flesta bedömare ser att räntorna kommer att stabilisera sig och till och med minska under 2024. I och med det tror jag att bostadsmarknaden kommer komma igång. Under kristider är det ofta under en period som marknaden går ned och sedan har vi historiskt sett att priserna är tillbaka efter ungefär 36 månader.”

Annica Ånäs påminner också om att det fortsatt råder bostadsbrist i Stockholm.

Avkastningskraven har höjts den senaste tiden på grund av stigande räntor och ökade byggkostnader, hur ska ni få ihop den ekvationen?

“Tittar man på Sickla så har vi ägt marken under en lång tid, vilket innebär att vi har ett ganska lågt ingångsvärde. Vi har ett mål om att ha en projektvinst på minst 20% i våra projekt, innebärande att om vi investerat 1 miljard kronor kommer projektet vara värt 1,2 miljarder när det står klart. I det här fallet känner jag mig trygg med att vi kommer överträffa de 20% med tanke på att vi har så pass låga markvärden.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SciBase