Atles VD sugen på IT
”Ett tuffare börsklimat påverkar inte oss i så stor utsträckning eftersom börsintroduktioner utgör en väldigt liten del av våra exits, långt mindre än 10 procent. Vi säljer mest till andra bolag och en svagare börs leder visserligen till att man generellt sett får lite lägre pris när man säljer, men vi kan samtidigt köpa billigare också”, säger Lars Gårdö.
Atles strategi bygger på att investera pengar i små och onoterade bolag, utveckla dem och sedan gå ur företagen efter 3 till 7 år. Det leder till ett stort antal förvärv och utförsäljningar på ett år. Bolaget höll sig undan från IT-branschen när haussen nådde som högst, men för tillfället finns det många bolag som är intressanta, tycker Lars Gårdö. Det faktum att riskkapitalmarknaden i det närmaste stängt dörren för IT-sektorn underlättar också affärsmöjligheterna.
”Ingen törs gå in i IT för tillfället så där finns det mycket intressant. Men vi jobbar över hela fältet och även om det finns många intressanta bolag inom IT så kan en investering i ett verkstadsbolag vara minst lika bra, det är affärsstrategin som avgör”, säger Lars Gårdö.
Sedan årsskiftet har bioteknikbolagen tagit ordentlig fart på Stockholmsbörsen. Ett exempel är Biora som stigit med omkring 250 procent. Lars Gårdö har dock en något mer avvaktande inställning till den branschen.
”Biotech är modernt för tillfället och vi har några sådana investeringar också, men det är ofta svårbedömda bolag och det tar lång tid innan man vet om det är en fågel eller fisk”, säger han.
Under de sju år som Atle varit verksamt har den genomsnittliga avkastningen på investeringarna legat på 50 procent. Den siffran kommer man dock inte att nå för 2000. I niomånadersrapporten hade avkastningen nått 34 procent.
”På lång sikt är förstås 50 procent en omöjlig siffra att hålla i genomsnitt, det är så mycket slump som avgör sådana saker. För 2000 kommer det att bli ett trettiotal exits, varav många är små, och ungefär lika många förvärv”, säger Lars Gårdö.
Att de sålda innehaven varit mindre under 2000 framgår också av niomånadersrapporten. Fram till och med september hade Atle genomfört 23 stycken exits med drygt 330 Mkr i resultat. Det kan jämföras med samma period 1999 då 19 innehav såldes med ett resultat på knappt 600 Mkr.
Atle har som målsättning att vara två till tre gånger så stora inom fem år. Portföljen ska vara fortsatt bred men en aning mer investeringar ska göras inom IT och teknologiområdet. Dessutom kommer storleken på investeringarna att öka.
”Vi investerar normalt sett mellan 1 och 500 Mkr. Framöver kommer vi kanske att söka oss till lite större investeringar”, säger Lars Gårdö.
Prognosen för 2000 är ett resultat i nivå med 1999 och Atle redovisar sin bokslutskommuniké den 23 februari.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.