Återhämtning på börsen

Stockholmsbörsen har tagit ny fart uppåt i den inledande torsdagshandeln, i linje med utvecklingen för storbolagsindex i Frankfurt, London och Paris.

Återhämtningen följer förnyad riskaptit i råoljan och på USA-börserna under onsdagskvällen. Råoljan har dock tappat en del styrka på morgonen och i Asien rasade Shanghaibörsen.

Bankerna är ledande sektor bakom
uppgångarna och bland morgonens bokslut mottas börsnykomlingarna Attendo och Alimak positivt.

SIX Generalindex sågs klockan
09.39 upp med 1,1 procent till 452 medan OMXS30 noterades 1,1 procent högre vid 1.343. Omsättningen uppgick till 2,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X ochTurquoise.

I det svenska bolagsflödet
redovisar börsnykomlingen Attendo bättre än väntat resultatutfall från ebitda-nivån och nedåt, och så även efter justering för vad bolaget klassar som engångsposter. Detta ställt mot analytikerkonsensus från SIX News/Inquiry Financial. Omsorgsbolaget meddelar därtill 0,54 kronor per aktie i utdelningsförslag 2015, mer än dubbelt upp ställt mot de 0,20 kronor som analytikerna spådde, samt guidar för ett positivt 2016. Attendo lyfte 3,7 procent på beskeden.

Bygg- och industrihissbolaget
Alimak, en annan börsnykomling, förbättrar resultatet och omsättningen men noterar vikande orderingång. Första utdelningen som noterat bolag föreslås bli 2 kronor per aktie för 2015. Aktien var upp 3,7 procent.

Sensys-aktien, +2,2 procent,
handlas slagigt efter ett bokslut där som omsättnings- och ordertillväxten fortsatte men rörelseresultatet nästan stod still till följd av ökade rörelsekostnader. Bolaget meddelar ett åtgärdsprogram där man ska spara in 20 miljoner kronor i årliga kostnader från första kvartalet 2017. Programmet medför en kostnad om 30 miljoner.

I turerna kring ledarskapet i
Swedbank, +1,2 procent, listar DI följande potentiella kandidater som potentiella efterträdare till sparkade vd:n Michael Wolf: Jens Henriksson, Catrin Fransson, Rickard Gustafson, Peter Dahlgren, Birgitte Bonnesen (nuvarande tillförordnade vd:n i Swedbank), Mats Torstendahl, Rikard Josefson, Göran Bronner (Swedbanks finanschef) och Torbjörn Magnusson.

Bankkollegan Nordeas, +1,4
procent, planer på att skrota utländska dotterbolag kan bli en problematisk risk för Sverige vid en eventuell bankkris, enligt en DN-artikel. Nordea klassas som globalt systemviktig och är lika stor som de övriga svenska storbankerna tillsammans.

Bland
rekommendationsförändringarna höjer Swedbanks analytiker fastighetsbolaget Wallenstam, som lämnade bokslut i går, till köp från tidigare minska. Wallenstam adderade 3,1 procent.

Berenberg inleder bevakning av
klädkedjan H&M med rekommendationen sälj och en riktkurs på 242 kronor. Aktien försämrades 0,2 procent till 271 kronor.

I insynshandeln som presenteras i
går kväll visade sig Oriflames styrelseledamot och storägare Robert af Jochnick ha ökat med ytterligare 200.000 aktier, till totalt 3.976.519 aktier. Aktien var upp 2,7 procent.

Tillbaks till rapportflödet ökade
Kopparbergs Bryggeri rörelseresultatet med 17 procent och föreslår nästan fördubblad utdelning om 4,40 kronor per aktie för 2015. Vidare utvecklas de viktigaste exportmarknaderna England, Skottland, Wales, Nordirland och Irland positivt enligt vd och storägare Peter Bronsman. Marknaden verkar dock ha räknat med mer än så då aktien sänktes 8,0 procent.

Cassandra Oil tappade 10 procent
på ett bokslut där rörelseförlusten utökades och intäkterna fortsatt lyste med sin frånvaro. Miljöteknikbolaget har tagit upp ett nytt tillfälligt lånelöfte på 20 miljoner kronor som löper till sista april och dessförinnan måste en ny “finansieringslösning” till för att
bolaget ska klara av att finansiera sig.

Nordic Mines bedömer sig i
dagsläget sakna medel för att finansiera en återstart av sin guldgruva Laiva. Ett guldpris på 1.200 euro per troy uns samt cirka 20 miljoner euro i kapitaltillskott erfordras för att återstarta Laiva, bedömer gruvbolaget i bokslutet. Aktien pressades 16 procent.

Vid pågående G20-mötet mellan
finansministrar och centralbankschefer i Shanghai har Kinas vice centralbanksordförande Yi Gang sagt att centralbanken ska upprätthålla en fin balans mellan reformer och stabilitet. Vidare ska PBOC fortsätta att göra växelkursen för Kinas valuta yuanen mer flexibel. Det rapporterade Reuters.

USA:s finansminister Jacob Lew
säger vid samma möte att Kina måste tydliggöra att man inte kommer att genomföra en stor devalvering av yuanen. Lew fastslår även att vissa bedömningar av den kinesiska ekonomin som presenteras inte går hand i hand med faktiska ekonomiska indikatorer.

Ser man till Asienbörserna har
fastlands-Kina pressats, med en nedgång på över 6 procent för Shanghaibörsen, något som även spillde över på Hong Kong och Singapore.

I det svenska makroflödet inkom
januari månads producentpriser (PPI) på en minskning om 3,1 procent på årsbasis enligt SCB. Det var en ökad minskningstakt jämfört med de -1,9 procent som registrerades i december.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

452    

+1,1    

-7,1

OMX Stockholm 30            

1343    

+1,1    

-7,2

SIX Return index             

848    

+1,1    

-7,1

SIX Sverige cykliskt 15      

384    

+1,1    

-4,9

SIX Sverige defensivt 15     

493    

+0,9    

-6,9

SIX Volatilitetsindex       

28,0    

-2,7   

+56,8

SIX Finans                   

639    

+1,7    

-8,1

SIX Hälsovård                

394    

+0,9    

-5,6

SIX Industri                 

556    

+0,9    

-4,7

SIX IT                       

178    

+1,2    

-9,8

SIX Konsumentvaror          

1262    

+0,4    

-7,9

SIX Råvaror                  

273    

+1,0    

-6,8

SIX Telekommunikation        

247    

+1,2    

-8,4

SIX Tjänster                

1280    

+1,0    

-7,3

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.